Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strahuvannya_mayna_i_vidpovidalnosti (2).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
87.13 Кб
Скачать

8. Необхідність і значення страхового захисту майна громадян.

Ми не любимо думати про можливі неприємності, які можуть на нас звалитися. Багато хто з нас звик вирішувати свої проблеми у міру їх надходження, але в той же час усі ми завжди переживаємо за те цінне, чим володіємо. Страхування майна – ефективний і недорогий спосіб уберегтися від  фінансових втрат у випадку його пошкодження чи загибелі.

Від чого можна застрахуватися?

  • Затоплення (з інших приміщень, каналізацією, побутовою технікою);

  • пожежа;

  • вибух (газу, котлів, побутової техніки, тощо);

  • стихійні явища (буря, ураган, шторм, смерч, шквал, землетрус, повінь; паводок, град, злива, оповзень, осідання, провал ґрунту, тиск снігового покрову, обвал, каменепад,лавина, селеві потоки);

  • падіння літальних об’єктів (в т.ч. пілотованих та НЛО :-);

  • неправомірні дії третіх осіб (крадіжка, пошкодження);

  • наїзд транспортних засобів;

  • падіння предметів;

  • інші ризики.

  • Застрахувавши своє майно можна бути більш впевненим у завтращньому дні, адже вище зазначені ризики завжди присутні в нашому повсягденному житті.

9. Розвиток і сучасний стан автотранспортного страхування.

Історія страхування засобів автотранспорту починається з початку двадцятого століття, коли виникли перші автомобілі. Страхування автомобільного транспорту проводилось в основному в країнах Європи. Реально в нашій країні страхування засобів автотранспорту почало проводитись приблизно в середині 50-х років, коли урядом були здійснені заходи щодо розвитку добровільного страхування домашнього майна і засобів транспорту у населення, але розповсюдження їх було незначним, так як автомобілі належали в основному підприємствам та організаціям.

3 етапи його розвитку:

1 етап (1970-1985 рр.) – добровільне страхування транспортних засобів, що належать громадянам, стало самостійним засобом страхування.

2 етап (1986-1990 рр.) – введення і розвиток добровільного комбінованого страхування автомобіля, водія і багажу (авто-комбі).

3 етап (з 1991 року) – визначається введенням нових правил добровільного страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Ну а далі про сучасний стан. Не буду то в неті спеціально шукати. Розвивається воно в останні роки дуже динамічно, що пов’язано зі зростанням кількості транспортних засобів та різноманітністю страхових продуктів по цьому виді страхування. По рейтингу – перше місце посідає АХА, далі – українська страхова група, і – УНІКА…

10. Алгоритм обчислення і схема дії франшизи

Франшиза - частина збитків, котру відшкодовує на страховик, а страхувальник. Існує 2 різновиди франшизи – умовна і безумовна. Умовна передбачає, що коли збитки знаходять ся в її межах, відшкодування не виплачується. Якщо збитки більші франшизи, то вона не враховується (зникає) і виплата відбувається в розмірі збитку. Якщо застосов безумовна франшиза, то відшкодув завжди зменш на її величину. Умовна і безумовна встановлюється в твердих сумах аббо у % до страхової суми. Умовна франшиза не впливає на величину страхового платежу. Безумовна може впливати н страховий платіж, бо, по суті, вона зменшує страхову суму і виплату страхового відшкодув. Величина франшизи встановл СК самостійно, залежно від виду страхування і виду ризиків. Загальне правило умовної і безумовної фр: збитки в межах франшизи не відшкодов взагалі.

Правило умовної: при перевищенні збитку над франшизою вона не врахов і збиток оплач в повному розмірі. (Зб>Фр, то Св=Зб).

Правило безумовної: при перевищенні збитку над франшизою його величина зменшується на розмір франшизи (Зб>Фр, то Св=Зб-Фр).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]