Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strahuvannya_mayna_i_vidpovidalnosti (2).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
87.13 Кб
Скачать

18. Необхідність і значенння страхування у фінансово-кредитній сфері

Необхідність страхування у фінансово-кредитній сфері обумовлена, перш за все, дуже високим ризиком. Найбільш складні й небезпечні по своїх фінансових наслідках ризики, що не піддаються нейтралізації за рахунок внутрішніх її механізмів, підлягають страхуванню.

Страхування фінансових ризиків являє собою захист майнових інтересів підприємства при настанні страхової події (страхового випадку) спеціальними страховими компаніями (страховиками) за рахунок грошових фондів, формованих ними шляхом одержання від страхувальників страхових премій (страхових внесків).

У процесі страхування підприємству забезпечується страховий захист по всіх основних видах його фінансових ризиків - як систематичних, так і несистематичних. При цьому обсяг відшкодування негативних наслідків фінансових ризиків страховиками не обмежується - він визначається реальною вартістю об'єкта страхування (розміром страхової його оцінки), страхової суми й розміром страхової премії, що сплачує.

19. Страхування нерухомого майна, с/г техніки та тз с/г п-ств.

Страхування нерухомого майна

Об’єктами цього виду страхування є будівлі, споруди, передавальні пристрої, сировина та матеріали, готова продукція, незавершене виробництво, тощо. Страхувальником виступає власник або користувач ( орендатор) майна. Цій групі притаманне як добровільне (власник майна) так і обов’язкові ( орендатор майна) види страхування.

Майно страхується від вогневих ризиків (пожежа від удару блискавки) та стихійних ризиків ( злива , сель, ураган). В той же час майно може страхуватися за окремими ризиками обраними страхувальником, а саме: технічними аваріями та катастрофами (короткого замикання, аваріями комунікаційних мереж, проникнення води з сусідніх приміщень, неправильною експлуатацією техніки та обладнання), противоправних дій третіх осіб ( крадіжка зі зламом, навмисне пошкодження, підпал тощо ). 

Тривалість дії договору - до одного року.

Страхування сільськогосподарської техніки

Страхуванням покриваються всі необхідні і розумні витрати на відновлення застрахованої сільськогосподарської техніки і зменшення можливих збитків, що не перевищують страхової суми (ліміту відповідальності Страховика).

Страхові ризики: Сільськогосподарська техніка та обладнання страхуються на випадок пошкодження або повного знищення в результаті: аварії, зіткнення з будь-яким об’єктом під час руху, перекидання; стихійних лих (повені, бурі, буревію, смерчу, удару блискавки, граду, обвалу, лавини, зсуву, виходу ґрунтових вод, паводку, селю, просадки ґрунту, землетрусу), падіння дерев, нападу тварин, а також пожежі чи вибуху в техніці;

протиправних дій третіх осіб; незаконного заволодіння (угону або викрадення техніки), крадіжки її приладів і додаткового обладнання

Об’єкти страхування:

  • На страхування приймаються:

  • транспортні засоби;

  • самопересувні машини;

  • пересувні причіпні машини і механізми;

  • стаціонарне обладнання та інструменти.

Можуть бути застраховані сільськогосподарська техніка та обладнання, що належать Страхувальнику на правах власності, оренди, лізингу.

На страхування можуть бути прийняті об’єкти страхування незалежно від того, експлуатуються вони чи ні.

Страхова сума (ліміт відповідальності Страховика) відображає дійсну вартість сільськогосподарської техніки та обладнання і не може перевищувати балансову вартість.

Об’єкти страхування також можуть бути застраховані на суму, меншу дійсної вартості. У такому випадку страховий платіж, страхове покриття і відповідальність Страховика зменшуються пропорційно зменшенню страхової суми.

Страхуванн ТЗ с/г п-ств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]