Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (8).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
214.02 Кб
Скачать

Методика підготовки екскурсії та техніка проведення екскурсії Методика підготовки екскурсії та техніка проведення екскурсії

курсова робота з туризму

ЗМІСТ

Вступ . 3

Розділ 1. Технологія підготовки нової екскурсії . 5

Розділ 2. Методика проведення екскурсій . 14

2.1. Класифікація методичних прийомів 14

2.2. Методичні прийоми показу . 15

2.3. Методичні прийоми розповіді . 21

2.4. Особливі методичні прийоми 28

2.5. Засвоєння екскурсоводом методичних прийомів . 29

Розділ 3. Техніка ведення екскурсії . 34

Висновки . 40

Література . 42

Вступ

Актуальність теми дослідження. Утвердження суверенності України супроводжується своєрідним "історичним ренесансом". Ми спостерігаємо спалах неабиякого інтересу до проблем вітчизняної історії, витоків національної культури, непересічних досягнень минулого. Це зрозуміло, адже знання історичних і культурних надбань наших предків потрібне не тільки для відродження державності та піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій минувшини у практиці сьогодення. Одна з таких стародавніх традицій – мандрівництво.

Україна з давніх-давен, немов магніт, притягувала до себе іноземних гостей, її релігійні святині та культурні пам'ятки впродовж століть користувалися славою, особливо в християнському світі.

Передумови виникнення туризму складалися ще в глибоку давнину. Утворення перших держав Стародавнього світу (І тисячоліття до н.е.) сприяло розвитку культурного обміну і торговельних зв'язків між народами, що, в свою чергу, потребувало достовірних і докладних даних про країни, їх населення та звичаї.

Відомо, що перші подорожі здійснювалися ще за часів античності заради торгівлі, завоювань та з релігійними цілями.

Кожна екскурсія представляє особливий процес діяльності, суть якого обумовлена конкретними закономірностями (тематичність, цілеспрямованість, наочність, емоційність, активність та ін.).

В ході екскурсійного процесу екскурсовод допомагає екскурсантам побачити об'єкти, на основі яких розкривається тема (перше завдання), почути про ці об'єкти необхідну інформацію (друге завдання), відчути велич подвигу, значення історичної події (третє завдання), оволодіти практичними навичками самостійного спостереження і аналізу екскурсійних об'єктів (четверте завдання).

Матеріал екскурсії, професійна майстерність екскурсовода в його викладі дають можливість екскурсантам аналізувати, робити необхідні висновки. Ці уміння в ході показу і розповіді екскурсантам прищеплює екскурсовод. При цьому як активні помічники екскурсовода виступають автори екскурсії.

Одне із завдань екскурсії – виробити у екскурсантів відношення до теми екскурсії, діяльності історичних осіб, подій, фактів, в цілому до матеріалу екскурсії і дати їй свою оцінку.

У цьому контексті важливим і актуальним є дослідження методики підготовки екскурсії та техніки її проведення.

Об’єктом дослідження курсової роботи є екскурсійна діяльність.

Предмет дослідження – методика підготовки екскурсії та техніка її проведення.

Метою курсової роботи є дослідження методики підготовки екскурсії та техніки її проведення.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

– дослідити технологію підготовки нової екскурсії;

– охарактеризувати методику проведення екскурсій;

– проаналізувати техніку ведення екскурсії.