Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕМ МЕХ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
327.68 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

З метою підготовки до семінару необхідно звернутися до наукових інформаційних джерел, зробити конспективні записи, проаналізувати зміст навчально-методичних рекомендацій.

В межах вивчення першого питання слід звернути увагу на відрізнення основних понять. Так, «людина» - є видовим явищем, тому кожна народжена дитина є представником тваринного світу виду Homo Sapiens («людина розумна»). Термін «особистість» також має відношення до людини, але до людини, яка є соціалізованою, яка є психічно розвиненою та пов’язаною з суспільством, яка має певні права та обов’язки. Термін «індивідуальність» визначає сукупність неповторних ознак особистості, - психічних, фізичних, генетичних, інших.

Треба знати, що процесу формування особистості сприяє наявність мовного середовища, спілкування з іншими людьми, а сама проблема формування особистості є проблемою суспільного значення.

Формування особистості моряка є окремою п роблемою професійної підготовки, оскільки це є підставою високоефективної роботи моряка в відкритому морі.

Наука доводить, до процес перетворення людини в особистість активно відбувається в процесі її діяльності. Факторами, що стимулюють людину на діяльність, є потреби, інтереси, погляди, психологічні установки тощо.

Тема № 10 Психологія конфлікту

1. Поняття конфлікту, основні ознаки конфлікту.

2. Конфлікт як динамічне явище, складові конфлікту.

3. Психологічні передумови виникнення конфлікту.

4. Стадії конфлікту як динамічного явища.

5. Види конфліктів

6. Засобі розв’язання конфлікту.

7. Процес управління конфліктом.

(6, 8, 9, 18, 20)

Методичні рекомендації

Робота працівника морського транспорту вимагає значного напруження його психіки та центральної нервової системи як її матеріального носія. Вплив значної кількості психотравмуючих факторів значно погіршує психологічний стан моряків та в окремих випадках спонукає їх на конфлікти.

Тому курсантам ВМНЗ слід розібратися в сутності явища «конфлікт» з тим, щоб в процесі навчання та професійної діяльності сформувати уміння запобігати виникнення конфліктів.

Доцільно знати, що конфлікт представляє собою специфічну ситуацію протистояння потреб та інтересів представників двох сторін. Основними ознаками конфлікту вважаються наступні: наявність конфлікт антів як носіїв протилежних думок, потреб чи інтересів; активна протидія учасників конфлікту; високий рівень психологічної напруги. Під механізмом конфлікту розуміють сукупність взаємопов’язаних компонентів, що складають структуру конфлікту, зокрема: учасники, об’єкт, етапи, мотиви конфлікту, умови протікання, наслідки тощо

Розрізняють види конфліктів, а саме: соціальний, політичний, сімейний, економічний, міжособистісний інші. Треба знати, що динаміка розвитку конфлікту передбачає певні етапи: передконфліктну ситуацію, конфліктну ситуація, інцидент, конфлікт.

Конфліктна ситуація характеризується наявністю певних протиріч. Інцидент – це певна подія, що сприяє оголенню протиріч, поза якою приховувати протиріччя вже не є можливим. Конфлікт – вже відкрите протистояння інтересів та потреб представників протилежних сторін.

Доцільно запам’ятати, що джерела конфліктів розділяють на об’єктивні та суб’єктивні. До об’єктивних мають відношення протиріччя в сферах соціального життя, економічного, політичного, міжнародного, виробничого тощо. До суб’єктивних відносять: низький рівень загальнолюдської та професійної культури громадян, високий рівень агресивності, низький рівень моральної культури тощо.

Працівник водного транспорту повинен враховувати наявність різноманітних засобів врегулювання конфліктів, наприклад: адміністративні, міжособистісні, правові.

Наука та практика переконує, що конфлікт може мати не лише негативне значення, а також і позитивне. Позитивне значення конфлікту полягає в спрямовуванні уваги на наявності певних протиріч, які є в наявності з метою їх негайної нейтралізації.