Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕМ МЕХ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
327.68 Кб
Скачать

Методичні рекомендації щодо вивчення навчального курсу «психологія»

З метою організації роботи курсантів щодо вивчення теоретичного матеріалу з курсу «Психологія» майбутнім фахівцям доцільно звертатися до наступних видів самостійної роботи:

- опрацювання лекційного матеріалу на підставі знайомства з відповідними розділами посібників, монографій, науково-методичних посібників, що є рекомендованими;

- підготовка до семінарських занять на підставі вивчення конкретних питань в межах відповідних тем навчальної програми;

- використання змісту методичних рекомендацій щодо вивчення конкретного питання відповідної теми;

- самостійне вивчення навчального матеріалу в межах індивідуального плану роботи;

- поглиблений аналіз сутності конкретного питання на підставі самостійного пошуку теоретичного матеріалу за допомогою мережі Internet.

Самостійна робота курсантів з навчального курсу «Психологія» може

передбачати додаткові види робіт, зокрема:

- знайомство зі змістом монографій, науково-методичних посібників, інших наукових інформаційних джерел в галузі психології;

- проведення в вільний час елементів аутотренінгу, цілеспрямоване виконання вправ з метою удосконалення професійно значущих особистих психологічних и психічних характеристик;

- пошук в інформаційних джерелах (профільні газети, журнали, місцеві газети, Internet тощо) прикладів професійної поведінки моряка, що демонструють значення високого рівня психоемоційної стійкості в екстремальних умовах.

Організація самостійної роботи повинна здійснюватися з врахуванням

індивідуальних, психологічних та вікових особливостей курсантів морського інституту.

Плани семінарських занять та методичні рекомендації

ТЕМА № 1 Предмет психології. Методи дослідження

  1. Психологія як наука: предмет дослідження, основні завдання.

  2. Структура психології.

  3. Основні принципи психології.

4. Методи наукового дослідження, їх сутність та значення.

5. Структура психіки особистості.

6. Значення психології в професійній підготовці моряка.

( Література: 1, 2, 3, 4, 7)

Методичні рекомендації

Підготовка до семінару вимагає від курсантів ознайомлення з теоретичною інформацією шляхом звернення до змісту навчальних посібників, монографій, лекційних матеріалів.

Майбутні фахівці повинні зрозуміти, що психологія – це наука, яка вивчає факти, закономірності та механізми функціонування психіки усіх живих істот. В межах навчального курсу «Психологія» увага курсантів концентрується на закономірностях та механізмам функціонування психіки людини та особистості. Слід розуміти сутність явища «психіка», під яким в науці розуміють специфічний психічний механізм, який дозволяє живої істоті сприймати інформацію з зовнішнього середовища, а також з середовища свого організму, та реагувати на цю інформацію. Необхідно запам’ятати, що структура психіки особистості охоплює чотири основних компонента, зокрема психічні явища, рівні психіки, фази психіки та Я-індивідуальне.

Психологічна наука має свою структуру, зокрема загальна психологія, історія психології, вікова психологія, військова, психологія спорту, торгівлі, космічна психологія тощо. Необхідно зрозуміти, що психологічні факти накопичуються в межах наукових досліджень на підставі звернення вчених до методів наукового дослідження, серед яких відрізняють дві основні групи: а)емпіричні; б) теоретичні. Прикладами емпіричних методів є спостереження, експеримент, анкетування та інші. До теоретичних методів відносять індукцію, дедукцію, моделювання, аналіз, синтез, тощо.

ТЕМА № 2 Психіка та організм

1. Поняття про психіку. Еволюційні етапи розвитку психіки.

2. Структура психіки особистості.

3 Характеристика структурних елементів психіки особистості.

4. Поняття про 1 та П сигнальні системи.

5. Психіка та свідомість, свідомість та мова.

(1, 2, 3, 7, 10, 12, 13)

Методичні рекомендації

Підготовка до семінару вимагає усвідомлення сутності категорії «психіка» та її значення для процесу функціонування живої істоти. Доцільно звернути увагу на етапи розвитку психіки живих істот, зокрема на прапсихічний, інстинктивний та інтелектуальний. Треба чітко з’ясувати, що структура психіки особистості значно відрізняється від структури психіки людини як представника тваринного світу.

До основних елементів психіки особистості відносять рівні психіки, її фази, психічні явища та «я-індивідуальне». Слід знати, що серед фаз психіки особистості вчені виділяють актуальну та резервні, - потенційну та інтуїтивну. Для професійної психологічної підготовки моряка є важливим формувати уміння психічного самовпливу з метою підвищення рівня психоемоційної стійкості на підставі активізації резервів особистої психіки.

Крім того, треба звернути увагу на наявність свідомого та підсвідомого рівня психіки особистості, які між собою пов’язані. Основною умовою розвитку свідомого рівня психіки у дитині є наявність мовного середовища.

ТЕМА № 3 Елементарні психічні пізнавальні процеси в професійній підготовці моряка

1. Відчуття: функції, психофізіологічна основа, класифікація, загальні закономірності.

2. Сприйняття: значення, властивості, класифікація, характеристика.

3. Значення відчуттів та сприйняття в професійній діяльності моряка.

( Література: 1,2,3,4,7,9)