Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ман.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
87.08 Кб
Скачать
    1. Мета використання ненормативної лексики в наші дні, та цікаві факти про неї

Традиційно вважається, що грубі висловлювання і нецензурна лайка - це характерна ознака зниженого стилю мови і відповідно до цього зниженого рівня суспільних відносин. І, дійсно, в деяких областях діяльності російської людини літературна мова фактично вилучена з ужитку. Армійський побут, в'язниці, сфера важкої фізичної праці – неможливі без лайливих слів. Іншими словами, функція ненормативної лексики не тільки в образі, - вона діє і як емоційна віддушина, яка охороняла душевний спокій. Вживання нецензурної лексики відмежовує «своїх» від «чужих». І якщо людина шукає доступу до якогось товариства, де поширена ненормативна лексика, вона змушена застосовувати відповідний розмовний стиль

Ненормативна лексика в наші дні досить результативно використовується як спосіб психічного нападу –особливо у випадках, коли фізична розправа над супротивником неможлива. По суті, така лайка являє собою магічні формули, призначені творити зло. Їх структура включає в себе образливе звернення до людини і побажання нещасть, які повинні з ним статися.

Існує багато цікавих відомостей про ненормативну лексику:

1.Лайка допомогла винайти телефон! Саме лайки свого помічника почув у слухавці Олександр Белл, після того, як помічник неправильно приєднав якісь проводки. Тому лайка була першими словами, сказаними по телефону.

2. За кількістю нецензурних слів і виразів російську мову, виявився всього на третьому місці в світі. Пальму першості утримує англійська мова, а на другому місці знаходиться голландська.

3. Одне з найстаріших правил етикету з’явилося завдяки лайці. Англійський король Георг V одного разу в гніві стукнув кулаком по обідньому столу, після чого вибухнув сильною лайкою. Коли він заспокоївся, то видав указ, за яким вилки повинні лежати на столі зубцями вниз.

4. Слово «кретин» в перекладі з латині означає – християнин.

5. Людина вживає нецензурні вирази в середньому 230.000 разів протягом життя.

Парадокс! За статистикою, 29% росіян ніколи не вживають у мові нецензурні вирази (за словами самих же опитуваних). У той же час, у 70% респондентів більшість знайомих вживають мат у своїй промові.

6. 120 років тому судом США розглядалось питання: чи припустима в приватній телефонній розмові груба мова і лайка. Звичайно, лаятися, заборонили на тій підставі, що телефонні лінії обслуговуються достойними жінками.

7. У США винайшли спеціальний пристрій, який розпізнає нецензурні вирази в телепрограмах та фільмах. У разі мату пристрій здатний відразу вимкнути звук, щоб не травмувати психіку глядача.

8. Одного разу вчені поставили експеримент. Вони облаяли воду добірним матом, після чого полили нею насіння пшениці. В результаті, з тих зерен, які були политі водою з матом, зійшли тільки 48%, а насіння, политі святою водою проросли на 93%.

9. У Мельбурні існує спеціальна служба психологічної розрядки, куди звертаються дружини під час скандалу. Замість того, щоб у люті бити посуд, чоловік або дружина набирають номер – і з трубки лунає потік жахливої лайки, це негайно призводить скандалістів до тями.

10. Даоських ченців, згідно з правилами буддійських монастирів, навчали, крім усього іншого, за допомогою палиці і лайки. Як показала історія, метод був дуже дієвим.