Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
105.98 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ

1 Загальні відомості про завод

2 Загальні відомості про ливарний цех

3 Виробнича програма ливарного цеху. Режим праці та фонди часу

4 Основні та дорпоміжні відділення цеху

4.1 Формувальне відділення

4.2 Плавильне відділення

4.3 Стрижневе відділення

4.4 Сумішоприготувальне відділення

4.5 Термообрубне відділення

4.6 Цехові лабораторії

4.7 Склад ливарного цеху

4.8 Контроль якості і виправлення дефектів

5 Охорона праці, навколишнього середовища та організація пожежної безпеки

6 Організаційна структура управління цехом

7 Економіка та планування виробництва у цеху

Література

Додаток А – завдання на виробничо технологічну практику

Додаток Б – креслення виливка

ВСТУП

Акціонерне товариство «Дніпроважмаш» створене в 1990 році на базі державного фонду трудового червоного прапору Дніпропетровського металургійного обладнання, являеться одним з головних підприемств в галузі важкого машиного будівництва поставляющим заводи чорної та кольорової металургії обладнанням і засобами механізації і автоматізації трудоемких процесів.

Номенклатура випуску продукції широка і багатообразна: шлаковози, переносні стенди, винтові транспортери, обладнання нагрівальних і термічних печей, жолоби для випуску чавуна, вагоноопрокидувачі, чавунні тюбенги для тунелів метро і шахтних стволів, механічне обладнання і термічних печей прокатного виробництва.

Завод був збудований в 1914 році на місці колишньго заводу «Ц» Бельгійського заводника Шодуара.

В січні 1936 року завод був відділений в самостійну виробничу одиницю і найменування «ДЗМО».

Особливо великим був вклад заводу в обладнанні магнітогорського і кузнечного металургійних комбінатів «Запоріжсталь» і « Криворіжсталі». Челябінського заводуі інших підприемств. Зараз АО «Дніпроважмаш» е передовим підприемством в технологічному оснащені.

1 Загальні відомості про завод

На підприємстві ливарним цехом називають цех, у якому здобувають виливки - металеві вироби або їх частини в спеціально виготовлених ливарних формах шляхом їх заливки розплавом необхідного металу.

Виробництво виливків являє собою складний процес, що складається з ряду технологічних операцій, для виконання яких ливарний цех має кілька відділень.

Модельне відділення для виготовлення моделей відливаємих виробів, ливникових систем, шаблонів. У модельному відділенні розташовуються обладнання, механізми і пристосування, необхідніх для виконання робіт з виготовлення моделей.

Відділення підготовки формувальних матеріалів і приготування формувальних сумішей. У відділенні дві ділянки.На першій ділянці підготовляють матеріали для приготування формувальних сумішей з використанням сушильних установок, бігунів, механічних сит, магнітних і електричних сепараторів і іншого устаткування.На другій ділянці, обладнаному змішувачами і машинами для розпушення сумішей, з матеріалів готують формувальні і стрижневі суміші.

Формувальне відділення цеху художнього литтья, призначене для виготовлення ливарних форм. Воно має кілька ділянок: а) ділянка виготовлення ливарних форм по-сирому для ажурних виливків; б) ділянка виготовлення форм, що заливаються після сушіння, пристосований для кусковий формування форм для кабінетних литих виробів;в)ділянка призначена для кускового формування в опоках, кесонах, по металевих моделям; г) ділянка архітектурного лиття, обладнаний формування за шаблоном і в грунті.

Стрижневе відділення для виготовлення стрижнів, що застосовується для одержання порожнистих виробів.

Плавильне відділення, обладнане печами для плавки металів, механізмами і пристроями для заливання форм.

Відділення вибивки, обладнане установками і механізмами для вибивки виливків з форм.

Відділення обрубування і очищення для очищення виливків від формувальної суміші та її пригара, видалення слідів ливникових систем, випоровши і прибутків.

Отже, щоб отримати виливок, необхідно виготовити модель, опоку, підготувати інструменти, формувальні матеріали, приготувати формувальну і стрижневу суміші, потім з них виготовити ливарну форму і залити її розплавленим металом.Після остигання металу за обраним режимом форму треба вибити з опоки, поверхні виливки очистити від пригоріла суміші.

2 Загальні відомості про ливарний цех

Чавунноливарний цех застосовуеться для випуску чавунного лиття на програму заводу, чавунно литих заготовок, а також для чавунного лиття, постачаемого по коопераціями.

Проєктна потужність цеху 30000 тон лиття за рік. В данній час проектна потужність цеху не освоенна, план цеха на 1991 рік складае 28600 тон і з цієї кількості 5, 300 тон повинна здійснити на заводських дільницях старого цеху. Новий чавуноливарний цех був збудованій в 1979 році. Крім чавунного лиття цех випускае для потреб заводу кольорового лиття на основі мідних, алюмінієвих і цинкових сплавів. Дільниця кольорового лиття розташована в іншому приміщенні на території заводу.

Річна програма лиття складаеться з більш ніж 2000 найменувань чавунних деталей. Середня серійність випускного лиття від одного до 50 одиниць в рік.

Загальна площа нового цеху - 23760 м.кв.

Виробнича площа цеху – 16120 м.кв.

Допоміжна площа цеху – 5240 м.кв.

Площа складських приміщень – 2400 м.кв.

Індукційні печі ИТ – 11 – 1510 м.кв.

Виробнича програма цеху затверджується у тоннах придатного чавунну у злитках відповідної по ГОСТів і ТУ. В програму включають весь виготовляємий чавун переробляємий у цехах заводу.

Шихтовий чавун в злитках, використовується для переробки на інших заводах, розглядається як готова продукція і включається до программ цеху. Відходи виробництва – ливники, скрап та подібне, отримуємі при розливці чавуну, у програму цеху не включають. Звичайний шлак (мартенівський, конверторний, шлак електросталеплавильних печей) розглядається як відходи виробництва і в виробничій програмі цеху не відображаються. Мартенівські шлаки з високим вмістом фосфору, отримується у цехах. Фосфористий чавун використовується також в сільському господарстві в якості добрива, а також ванадієві шлаки конверторних цехів, застосовуємі у якості сировини для виготовлення ферованадія, включається у виробничю програму як побічні продукти.

Для складання програми по заводу розраховують виплавку чавунну по кожному чавунноплавильному цеху, а у середині цеху – виплавку на кожній печі. Асортимент встановлюють виходячі із потреб кожного цеху.