Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IUK_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
763.39 Кб
Скачать

72 Становлення нації та його культурний зміст

Нація –це історичний тип етнічної спільноти; стадія Етносу; результат еволюційногопроцесу Етносу; вінець еволюції Етносу; соціо-культурне оформлення Етносу. Націївизначаються певним рядом характеристик, що стосуються як індивідуальних їїчленів так і всієї нації. Такі характеристики мають нести в собі як об'єднуючуфункцію — спільнота людей, що не має між собою нічого спільного не може бутинацією, так і відокремлюючу — що відрізняє дану націю від сусідніх. Будь-яка зтаких характеристик може стати предметом дискусій, однак заперечення існуваннявизначальних чинників містить в собі заперечення існування окремих націй. Власнамова часто вважається визначальною особливістю нації. У деяких випадкахмова є винятковою для нації, і, можливо, основою національної ідентичності. Більшістьнацій частково визначаються власною культурою. На відміну від мови, національнакультура звичайно є унікальною для нації, хоча й включає багато елементів,спільних з іншими націями. Національна культура також включає в себе культурнуспадщину попередніх поколінь.

Релігія також може бутипривласненою, що робить її національною…. Деякі ідеї нації підкреслюють необ'єктивні характеристики, але вибір суспільства. На практиці, це стосувалосьгруп людей, які є також нацією за іншими визначеннями. Інші чинники спільністьсоціально-економічних чинників, спільністьпсихічних особливостей.

73Створення символічних сиситем і культурних об'єктів як зміст культурного прогресу

. Калина — символ життя, крові, вогню. Деякі дослідники пов'язують її назву із сонцем, жаром, паланням. Калина часто відіграє роль світового древа, на вершечку якого птахи їдять ягоди і приносять людям вісті, іноді з потойбіччя. Та й саме древо пов'язує світ мертвих зі світом живих.

Вінок — символ життя, долі, життєвої сили; символ дівоцтва. Вінок є також символом довершеності:

Рушник. Смуга полотна сама по собі має насиче-не символічне значення — дороги, долі, захисту. А коли ця смуга ще й має на собі виткані чи вишиті знаки-обереги — захисна сила її, відповідно, посилюється. У всій Украї-ні рушником накривали хліб на столі.

Писанка — символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Кожен орнаментальний мотив має певне сакральне значення. З них на писанці складається мальована молитва про злагоду і мир поміж людьми. У християнській культурі українців писа-нка стала символом воскресіння.

Вишиванка — символ здоров'я, краси, щасливої долі, родової пам'яті, порядності, чесності, любові, святковості; оберіг. Вишита національна жіноча та чоловіча біла сорочка. Символіка вишивки залежала від того, кому призначалося вбрання: парубкові — нареченому, чоловікові, хлопцеві; дівчині, заміжній жінці.

Вишня — символ світового дерева, життя; символ України, рідної землі; матері; дівчини-нареченої. У давнину вишня була одним із священних дерев далекої Японії та Китаю.

Волосся — символ богині неба, землі; багатства; розвитку духовних сил; енергії, вогню, плодю-чості, здоров'я; символ скорботи, трауру; обстри-жене волосся — символ покритки (стриги), втраченого дівоцтва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]