Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IUK_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
763.39 Кб
Скачать

74 Стилі професійної художньої творчості : українське бароко, романтизм, модернізм

УкраїнськеБарокко- стриманий орнамент, спрощені форми. Укрбароко виникає на рубежі XVI–XVII століть і розвивається протягомдвох віків. повна перемога бароко —утворення київської школи. поширюється в усіх жанрах тодішньої літератури. Впоезії українського бароко виникає силабічний вірш, поряд з яким існує такожвірш народний..Найвідомішим жанром буладуховна пісня.Розвивається й українськабарокова проза: повісті й оповідання як релігійного характеру (Д. Туптало, П.Могила), так і світського («Римська історія»). Поширюється в Українідемонологічна повість і авантюрне оповідання. Набув розквіту й українськийбароковий театр. Народжується принесена із Заходу шкільна драма, у творах якоївикористані мотиви та образи як християнства, так і античності. Поширюютьсявеликодні й різдвяні драми, п’єси типу європейських міраклю та мораліте. Значеннябароко в українській літературі XVII–XVIII століть важко переоцінити. Будучипершим загальноєвропейським літературним напрямом в Україні, бароко взяло насебе такі важливі ренесансні функції, як секуляризація й гуманізація духовноїкультури, зокрема літератури. Адже в Україні доби Відродження не існувало. Цебурхливий розвиток живопису, архітектури, літератури, іконопису, портретногоживопису, гравюри, ремесла.

Романти—ідейний рух у літературі, науці й мистецтві. Визначальними для романтизму стали ідеалізм у філософії і культ почуттів, а не розуму, звернення до народності,захоплення фольклором і народною мистецькою творчістю, шукання історичноїсвідомості. Своїми ідеями і настановами, зокрема наголошуванням народності іролі та значення національного у літературі і мистецькій творчості, романтизмвідіграв визначну роль у пробудженні й відродженні слов'янських народів,зокрема українського.Становлення українського романтизму відбувалося паралельноз розвитком таких ділянок науки, як етнографія і історія, виявом чого булизбірки— українських народних пісень М. Максимовича, історичних пісень і дум І.Срезне-вського,народної усної творчості П. Лукашевича. Маркевича, О. Бодянського, у тому числікозацьких літописів й «Історії Русів», А. Скальковського (1846) та інших.

Модернізм. йшов активний пошук новихформ, використання досягнень інших національних культур. Це конкретно виявилосяу двох орієнтаціях:

збереження національно -культурних традицій(народницька теорія);

орієнтація на західно-європейський процес вцарині художньої культури ("європеїзація", "космополітизм","модернізм"). на проти-вагу реалізмові, моде-рнізм відстоювавпріоритет індивідуаль-ного над колективним, права конкретної особистості, а неабстрактні інтереси неозначеної постаті чи громади, в жертву якій приносилисяособисті поривання одиночок….Новатечія – модернізм – була в Україні на початку ХХ ст. як своєрідна художняреакція на певне романтичне, реалістичне й натуралістичне відображення окремихжиттєвих колізій.

75.Суспільно-політичні та історичні обставини розвитку укр.Культури у 14-17 ст.(в зошиті)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]