Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для самостробіт ПС 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Тема 10. Збори до фондів державного соціального страхування

Мета: ознайомлення з нормативними документами, які регламентують порядок нарахування та сплати страхових зборів до державних цільових фондів.

План:

  1. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхуван­ня.

  2. Збір на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

  3. Збір на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

  4. Збір на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Завдання:

    1. ознайомитись із Законом України “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхуван­ня ”

2) ознайомитись із Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням”

3) ознайомитись із Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття “

4) ознайомитись із Законом України “Про зага­льнообов’язкове державне соціальне страхува­н­­ня від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”

5) скласти конспект за питаннями плану

  1. підготувати доповідь на тему: “Пенсійна реформа в Україні”.

Питання до самоконтролю:

  1. У чому суть пенсійної реформи?

  2. Які види зборів до державних цільових фондів?

  3. Хто є платником пенсійних та соціальних внесків?

  4. Як обчислюються страхові внески для роботодавців та працівників?

  5. Які розміри страхових внесків для роботодавців та працівників?

Основні терміни, поняття

Страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України. Страхові внески не включають до складу податків, інших обов'язкових платежів, що становлять систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

Страхові внески нараховуються на всі суми сукупного оподатковуваного доходу застрахованих осіб, а для осіб, які беруть добровільну участь - на суми, визначені договором про добровільну участь.

Загальнообов’язковому державному пенсійному страхування підлягають

  • громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які працю­ють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, в об'єднаннях громадян, у фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності та інших осіб, які обрали особливий спосіб оподаткування на умовах трудового договору або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи на зазначених підприємствах за договорами цивільно-правового характеру;

  • члени колективних та орендних підприємств, сільськогоспо­дарських кооперативів і фермерських господарств, у тому числі тих, які обрали особливий спосіб оподаткування;

  • фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування, та члени сімей і зазначених фізичних осіб, які беруть участь у проведенні ними підприємницької діяльності.

Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 кален­дарних днів від дня закінчення цього періоду.

Допомога за рахунок коштів загальнообов'язкового державного страхування нараховується відповідно до чинного законодавства. Наприклад, допомога у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності виплачується на основі листка непрацездатності, виданого лікувальним закладом. Виходячи із кількості днів непрацездатності та середньо­денного заробітку, визначають суму такої допомоги. При цьому треба мати на увазі, що тут враховується також стаж роботи: 60 % - до 5 років; 80 % - від 5 до 8 років; 100 % - при стажі більше 8 років.

Обов'язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають:

  1. особи, які працюють на умовах трудового договору;

  1. учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок;

у період проходження виробничої практики, виконання робіт на І підприємствах;

3) особи, які перебувають у виправних, лікувально-трудових закладах та залучені до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами.

Сума страхового внеску розраховується відповідно до страхового тарифу, виходячи з класу професійного ризику галузі національної економіки, до якого віднесено страхувальника.