Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій геогртур.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
907.26 Кб
Скачать

Тема 11. Географія релігійного туризму та паломництва

11.1. Визначення та районування релігійного туризму.

11.2. Центри християнського паломництва

11.3. Центри паломництва мусульман

11.4. Центри буддійського паломництва

11.5. Екскурсійний туризм релігійної тематики

11.6. Науковий туризм з релігієзнавчими цілями

11.1. Визначення та районування релігійного туризму

Географія релігійного туризму пов'язана з пізнанням релігійних реліквій і святинь, релігійних вірувань найрізноманітніших етносів у різних регіонах світу. Зміст поняття релігійний у своїй основі містить ставлення людини до Бога, означає віру в нього, релігійну поведінку людини на Землі, а також ставлення Бога до людини, але переважно в межах конкретної конфесії.

Географія релігійного туризму — це не лише територіальна організація сфери туризму, метою якої є пізнання сакральних реліквій і святинь, релігійних вірувань найрізноманітніших етносів у різних регіонах світу. Це насамперед пізнання особливо організованого священного простору, дотичність до якого дає змогу і відновити працездатність, і збагатити духовний світ, і відчути стабільність довкілля.

Географія туризму з релігійними цілями пов'язана з регіонами переважного поширення основних релігій — християнства, мусульманства, іудаїзму та буддизму, а тому має чітко окреслені межі. Незначні туристські потоки спрямовуються за іншими нечисленними релігійними напрямками.

Історія релігійного туризму сягає глибини віків. Жителі стародавніх Греції і Риму часто вирушали у подорож, щоб відвідати святилища і храми. В епоху раннього Середньовіччя міграція з релігійними цілями продовжувала розвиватися. Масового характеру набуває паломництво в своєрідній формі хрестових походів, метою яких було звільнення священних для християн місць від "невірних" (мусульман). Як правило, у такі походи вирушали збіднілі лицарі, розпродавши залишки свого майна. Так з'явився лицарський орден тамплієрів. Донині в Єрусалимі на Храмовій горі стоїть мечеть, перебудована з храму тамплієрів після їхнього вигнання з Єрусалима 1187 р. Крім лицарів, подорожували купці. Але тільки в XIX ст. "священні подорожі" стають організованими.

Дотепер релігійна мотивація суттєво впливає на формування туристських потоків. Саме релігійні переконання є одним із головних мотивів подорожей. За статистикою, щороку понад 200 млн осіб у світі здійснюють паломництво, з них 150 млн християн, 20—ЗО млн індуїстів, 40 млн буддистів, мусульман, синтоїстів та ін. Віряни подорожують до своїх святинь із надією отримати душевний спокій, позбутися тяжкої недуги чи відчути єднання з духовно близькими людьми.

У сучасному релігійному туризмі можна виділити наступні форми: паломництво; ексурсійно - пізнавальні тури з релігійної тематики; спеціалізовані тури; місіонерство й науково - релігієзнавчий туризм (рис.11.1).

Р ис. 11.1 - Класифікація релігійного туризму

Паломництво - це відвідування вірянами релігійних святинь із метою молитовного спілкування, поклоніння священним об'єктам, безоплатної праці на благо храму або монастиря й інших форм прояву своєї віри. Сам термін «паломництво» походить від слова «palma» - пальма. Ця назва пов'язана зі звичаєм у християн привозити з Єрусалима пальмову гілку.

Місіонерство - діяльність представників релігійних організацій, спрямована на залучення до свого віросповідання представників інших релігій.

Екскурсійні тури з релігійної тематики - це відвідування найбільш значущих культових об'єктів з метою ознайомлення з їхніми історико - архітектурними та природними особливостями місцевості, де вони розташовані, а також з метою вивчення деяких аспектів релігійної діяльності.

Спеціалізовані тури, що тривають зазвичай від 3 днів до 2 тижнів, передбачають, як правило, відвідування обмеженої кількості культових об'єктів строго одного релігійного напрямку, на кожному з яких передбачене досить тривале перебування. При організації таких турів іноді необхідно отримати дозвіл керівників церкви або конкретного релігійного об'єкта. Дуже часто такі поїздки організовуються за активної участі представників церкви.

Науково - релігієзнавчі тури за основну мету мають глибоке багатостороннє вивчення особливостей конкретного релігійного напрямку або ознайомлення туристів якомога з більшим числом різних релігійних течій.

При організації релігійних поїздок варто враховувати, що релігія, як складна соціальна система, має свою внутрішню структуру, що складається з таких компонентів, як релігійна свідомість, релігійні відносини, релігійна діяльність і релігійні організації.

Розуміння сутності релігії також тісно пов'язане зі специфікою тієї чи іншої релігії. Можна виділити наступні види релігій:

світові (християнство, буддизм, іслам)

регіональні (індуїзм, даосизм, конфуціанство, джайнізм)

локальні релігії (синтоїзм, зороастризм, іудаїзм)

місцеві вірування й культи (фетишизм, тотемізм, культ мертвих, шаманізм, магія)

Хоча релігій світового значення виділяється три: християнство (прибл. 2100 млн. послідовників), іслам (прибл. 1250 млн. чол.) і буддизм (прибл. 350 млн. осіб), до числа найбільших варто також віднести індуїзм (прибл. 950 млн. осіб). Саме із цими релігіями, що одержали найбільше поширення у світі, і пов'язаний активний розвиток паломницьких поїздок.

Для географічного вивчення широкої та різноманітної картини паломництва використовується районування. У світі виділяють 11 макрорегіонів паломництва:

1) християнська Європа;

2) Північна Америка з домінуванням християнства й іншими численними релігіями;

3) Латинська Америка з переважанням християнства і місцевими традиційними релігіями;

4) Північна Африка з переважанням ісламу;

5) Західна і Східна Африка, де панує іслам та існують окремі центр" християнства і традиційних релігій;

6) Західна Азія з домінантою ісламу й анклавами християнства й іудаїзму;

7) Південна Азія, де поширилися індуїзм і буддизм, а також існують центри християнства, джайнізму, сикхізму та ісламу;

8) Південно-Східна Азія з переважанням буддизму, ісламу, християнства й анклавами індуїзму;

9) Східна Азія з панівним буддизмом, конфуціанством, синтоїзмом й осередками ісламу та християнства;

10) Центральна Азія з домінантою буддизму, переважно ламаїзму;

11) Середня Азія з пануванням ісламу.

Кожен макрорегіон відомий насамперед світовими центрами паломництва, які приймають міжнародні потоки вірян і часто поєднують релігійну спеціалізацію з функціями адміністративного, промислового, культурного і туристичного центрів. Крім того, у макрорегіонах існують об'єкти релігійного поклоніння національного та місцевого значення.

Розглянемо коротко найбільш значущі для паломництва місця.

Єрусалим — найбільший релігійний центр світу. Він посідає особливе місце серед світових культових центрів як святе місто для вірян трьох релігій: іудаїзму, християнства та ісламу. Для євреїв, що сповідують іудаїзм, найбільш ранню монотеїстичну релігію, Єрусалим — Священне місто. Біля знаменитої Стіни Плачу, залишку західної стіни зруйнованого арабами храму, моляться тисячі вірян, у її щілинах залишають записки з проханнями до Бога. Крім Стіни Плачу, в Єрусалимі є ще три пам'ятних і шанованих іудеями місця: Місто Давида, долина Кедрона і гора Сіон.

Кожен християнин прагне відвідати Єрусалим — місто, пов'язане з земним перебуванням Ісуса Христа, побувати у головній святині християнського світу — храмі Воскресіння, поклонитися Голгофі, каменю Помазання, Гробу Господньому — і помолитися. Склеп, що символізує місце поховання Сина Божого, щільно оточений молитовнями різних християнських конфесій: римські католики підносять славу Богу поруч зі схиленими в скорботному мовчанні вірменськими священнослужителями, неподалік шепотять свої молитви сирійські ортодокси, відправляють свої обряди ефіопи, моляться греки. Ніхто нікому не заважає, кожний сконцентрований на своєму.

Найкращі враження залишаються у паломників, які відвідують Єрусалим напередодні Великодня, коли в Святу Суботу в храмі Воскресіння відбувається "сходження Блаженного Вогню". Для вірян це означає, що Господь дарує людству ще один рік життя.

Мусульмани мають у Єрусалимі свої місця поклоніння. Один з основних центрів — мечеть Омара — найдавніша ісламська культова споруда, яка дійшла до наших днів. її купол символізує священну скелю, з якої, за релігійними переказами, пророк Мухаммед вознісся на небеса.