Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivky07.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Задача 5

У чотирнадцятимісячної дитини після чотирьохденного нежитю з'явився біль у вухах, підвищилась температура тіла до 37,5 градусів. Через 3 дні біль у вухах різко посилився, температура тіла досягла 39.4 градусів. Загальний стан дитини важкий, спостерігається незначна ригідність потиличних м'язів, пригніченість, блювання, понос.

Отоскопія: барабанні перетинки гіперемовані, випнуті, покриті злущеним епідермісом. При натискуванні на козелки дитина болісно реагує. У крові підвищена кількість лейкоцитів (19800 в 1мм3), ШОЕ - 46мм/год.

1. Поставте діагноз.

2. Диф.діагноз між встановленим вами захворюванням та гострим зовнішнім отитом.

Ознаки захворювання

Захворюв.встановлена вами

Гострий зовнішній отит

3. Допоміжні методи обстеження.

4. Призначте лікування.

Задача 6

У хворої Д., 5 днів тому з'явилось відчуття закладення правого вуха, зниження слуху на це вухо, помірний біль в ньому; температура тіла 37.7 градусів. Вищезгаданому стану передував нежить.

Хвора лікувалась самостійно: закладала турунди, змочені камфорним спиртом у зовнішній слуховий прохід, теплові процедури (компреси) на область вуха. Проведене лікування не дало позитивних результатів. Hавпаки, біль у вусі став нестерпним, температура тіла підвищилась до 39.8 градусів, з'явився сильний головний біль, запаморочення, різко погіршився загальний стан здоров'я.

Отоскопія: барабанна перетинка правого вуха різко гіперемована, випнута в бік зовнішнього слухового проходу, розпізнавальні пункти її не визначаються.

Лікар-оториноларинголог поставив діагноз "правосторонній гострий середній отит".

1. Можлива причина такої бурхливої реакції?

2. Які лікувальні заходи потрібно провести при цьому?

3. Які наслідки можуть бути при відсутності належного лікування?

Задача 7

У хворого віком 42 років на 5-й день після виникнення нежитю з’явився шум, відчуття закладення і проведення власного голосу у вуха, двобічне зниження слуху. Іноді при ковтанні, позіханні хворий раптом починає добре чути, але через хвилину слух знову погіршується.

Об'єктивно: барабанні перетинки сірого кольору, мутні, втянуті; шепітна мова сприймається з відстані 3м, розмовна - з 6м.

1. Опишіть ознаки втягнутості барабанної перетинки.

2. Поставте діагноз.

3. Призначте лікування.

Задача 8

Хворий, віком 36 років, звернувся до оториноларинголога із скаргами на шум, зниження слуху на праве вухо, відчуття закладання, резонансу власного голосу, переливання рідини в ньому при поворотах голови, при цьому часто спостерігається короткочасне покращання слуху. Вважає себе хворим протягом 1-го місяця. Захворювання пов'язує з виникненням алергічного риніту.

Передня риноскопія: слизова оболонка раковин носа бліда, покрита прозорим секретом, щільна при пальпуванні кульковим зондом.

Отоскопія: барабанні перетинки сірого кольору, мутні, вип'ячені, розпізнавальні пункти не визначаються.

Шепітна мова сприймається обома вухами з відстані 2.5м, розмовна мова - з 6м. Прохідність слухової труби ІІІ ступеню. Катетеризація слухової труби, транстубарне введення протеолітичних ферментів (хімотрипсін) не призвели до зменшення випинання барабанних перетинок.

1. Про яке захворювання можна думати?

2. Чому катетеризація слухової труби, транстубарне введення протеолітичних ферментів не призвели до зменшення випинання барабанних перетинок?

3. Що ще потрібно зробити для зменшення випинання барабанних перетинок?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]