Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_tsyvilke_star.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
534.53 Кб
Скачать

60. Форми власності та їх класифікація за законодавством України.

Право власності – це сукупність правових норм, що закріплюють, регулюють та охороняють стан належності матеріальних та інших благ конкретним особам. Власність в Україні існує в 3 формах : приватна, колективна, державна. Всі форми власності є рівними. Право приватної власності закріплює індивідуальну належність матеріальних та інших благ.

61. Підстави виникнення та припинення права власності.

Виникнення і припинення права власності відбувається при настанні певних юридичних фактів і з вимогами законодавства. У більшості випадків виникнення права власності на конкретне майно у однієї особи означає припинення права власності на це майно у іншої особи, тому одні і ті ж юридичні факти, як правило, є підставами як виникнення так і припинення права власності. Способи виникнення права власності : первісні і похідні. До первісних способів відносяться такі, при яких право власності виникає, або вперше, або незалежно від волі попереднього власника. Похідними є такі способи, при яких право нового власника виникає за згодою попереднього власника. Існує, але не передбачений ЗУ такий спосіб виникнення права власності, як набуття за давністю володіння. В залежності від того чи можуть способи виникнення права власності використовуватися всіма власниками або певним колом власників, вони поділяються на : загальні та спеціальні. Загальні способи : отримання продукції і доходів, набуття майна за договором. Спец. способи : конфіскація (примусове безоплатне вилучення майна, яке забезпечується як санкція за вчинене правопорушення), націоналізація (примусове вилучення майна із приватної у державну власність, яке приймається відповідними держ. органами, як макроекономічний засіб регулювання економіки – оплатна та безоплатна), реквізиція (примусове оплатне вилучення майна, у випадку техногенних та екологічних катастроф, а також військових дій). Спец. засоби може застосовувати тільки держава. Момент виникнення права власності у набувача майна за договором виникає із фактичною передачею речі, якщо інше не передбачене ЗУ, або договором. Передачею визнається вручення речей набувачу, а також передача транспортній організації для відправки набувачу. Якщо договір про відчуження майна підлягає держ. реєстрації або нотаріальному посвідченню, то паво власності виникає у набувача в момент реєстрації, або нотаріального посвідчення договору, незалежно від того коли фактично річ буде передана. Підстави припинення права власності : 1)обставини пов’язані із припиненням існування об’єкта права власності (використання сировини, загибель речей) 2)обставини пов’язані із припиненням суб’єкта права власності 3)примусове відчуження майна власника без його волі на підставі передбачених в законодавстві.

62. Момент виникнення права власності. Ризик випадкової загибелі речі.

Право власності (право оперативного управління) у набувача майна за договором виникає з моменту передачі речі, якщо інше не передбачено ЗУ або договором. Передачею визнається вручення речей набувачеві, а так само здача транспортній організації для відправки набувачеві і здачі на пошту для пересилки набувачеві речей, відчужених без зобов’язання, (ст.128 ЦКУ). Ризик випадкової загибелі або випадкового зіпсування відчужуваних речей переходить до набувача одночасно з виникненням у нього права власності, якщо інше не встановлено ЗУ або договором. Якщо відчужував прострочив передачу речей або набувач прострочив прийняття їх, ризик випадкової загибелі або випадкового зіпсування несе сторона, що прострочила, (ст.130 ЦКУ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]