Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_tsyvilke_star.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
534.53 Кб
Скачать

85. Виконання дольового та солідарного зобов'язання.

Суб'єктами зобов'язання водночас можуть бути кілька боржників або кілька кредиторів, або водночас кілька боржників і кілька кредиторів. Такі зобов'язання, у яких беруть участь не один, а кілька боржників або кредиторів, дістали назву зобов'язань із множинністю осіб. Такі зобов'язання можуть бути активними, пасивними та змішаними. З точки зору способу виконання зобов'язання з множинністю осіб (активні, пасивні та змішані) поділяються на часткові (дольові) та солідарні. У частковому активному зобов'язанні кожен із кредиторів має право вимагати від боржника виконання зобов'язання лише у певній частці. Кредитор, який одержав належне йому виконання, із зобов'язання вибуває, але воно зберігає свою силу для решти кредиторів доти, поки вони не здійснять належне їм право. У частковому пасивному зобов'язанні кожен із боржників зобов'язаний надати кредиторові виконання лише у певній частці з тим, щоб боржник, який виконав зобов'язання, вибував, але воно зберігало силу для решти боржників, поки вони не виконають покладений на них обов'язок перед кредитором. У змішаному частковому зобов'язанні поєднуються обидва принципи: в такому зобов'язанні кожен із кредиторів може вимагати виконання в певній частці від кожного із боржників. Відповідно до ст. 174 ЦКУ солідарна вимога виникає, якщо передбачена договором або встановлена законом і зокрема з неподільності предмету зобов'язання. При солідарному зобов'язанні боржників, кредитор має право вимагати виконання зобов'язань як одночасно так і від кожного з них зокрема як повністю так і частині боргу. Кредитор який не отримав повного виконання від одного із солідарних боржників має право вимагати неотримане від інших солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов'язаними поки зобов'язання не погашене повністю. При солідарності вимоги кожен із солідарних кредиторів вправі висувати до боржника вимоги в повному обсязі. Виконання зобов'язань повністю одному із солідарних кредиторів звільняє боржника від виконання зобов'язання іншим солідарним співкредиторам.

86. Виконання альтернативного зобов'язання.

Відповідно до ст. 172 ЦКУ виконання альтернативного зобов'язання визначається як боржникові, зобов'язаному виконати одну з двох або кількох дій, належить право вибору, якщо з закону, договору, або змісту зобов'язання не випливає інше.

87. Поняття забезпечення виконання зобов’язань.

Способами забезпечення виконання зобов’язань – є передбачені законом або договором спеціальні заходи, які спрямовані на додаткове стимулювання належного виконання зобов’язання боржником. Способи забезпечення виконання зобов’язань: неустойка (штраф, пеня); застава, порука, завдаток і гарантія. Ці способи розрізняють за ступенем впливу на боржника і методами досягнення мети виконання зобов’язання належним чином. Загальною рисою способів забезпечення зобов’язань: Загальна спрямованість, яка полягає у наданні кредиторові певних гарантій стосовно задоволення його вимог. Встановлення кожного із способів забезпечення зобов’язань призводить до того, що крім головного зобов’язання (того, що забезпечується) виникає ще одне зобов’язання. Воно є особливим зобов’язанням. Кожен із способів забезпеч. Виконання зобов’язань припиняється у випадку припинення головного зобов’язання. Підставою виникнення будь-якого способу забезпечення зобов’язання є договір. Лише відносно неустойки і застави передбачено, що вони можуть також встановлюватись безпосередньо законом. Угоди про будь-який спосіб забезпечення виконання зобов’язань повинні бути під загрозою їх недійсності укладені в письмовій формі. Деякі з них потребують також нотаріального посвідчення. І лише відносно завдатку існує інше правило: недотримання простої письмової форми позбавляє сторони права в разі спору посилатися для підтвердження угоди на показання свідків (ст. 46ЦКУ),але не тягне за собою недійсність угоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]