Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perelik_pitan_dlya_studentiv_3_kursu.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

46. Машина Тьюрінга.

Машина Тюрінга являє собою абстрактне уявлення, яке складається з нескінченної стрічки, пристрою керування і лічильної головки. МТ задає словесну функціональну стрічку розбиту на регістри. У кожному регістрі в даний дискретний момент часу знаходиться точно один символ із зовнішнього алфавіту А, є символ який називається порожнім. В різних машинах різні позначення λ, #, 0. А регістр у якому в даний момент знаходиться порожній символ називається також порожнім.

МТ – це структура Т=(S,I,f,s0)

S – скінченна множина станів

І – скінченна множина допустимих символів, або алфавіт машини.

f – програма машини.

Машина Тьюрінга може знаходитись у процесі роботи в різних станах, змінюючи її стрибкоподібно. Серед внутрішніх станів МТ окреме місце посідають такі два : початковий та завершальний. Описувана машина є скінченною, але її можна вважати актуально нескінченною у тому розумінні, що після досягнення будь-якого кінця стрічки завжди може бути додана нова комірка. При цьому у будь – який визначений момент часу довжина стрічки залишається скінченною.

47. Нормальні алгоритми Маркова. Принцип нормалізації.

Нормальні алгоритми Маркова

Алгоритми Маркова або нор­мальними алгоритмами, є ті, які перетворюють рядки, які задані у будь-якому скінченному алфавіті А, у рядки у тому ж самому алфавіті А. Рядок у алфавіті А — це упорядко­вана скінченна сукупність символів цього алфавіту.

Нормаль­ний алгоритм задається скінченною послідовністю підстановок.

Підстановка — це упорядкована пара рядків, необов'язково однакової довжини, що розділена символом « », ab . Підстановка є застосовною до вихідного рядка, якщо цей рядок містить як підрядок першу компонен­ту підстановки.

Застосовують нормальний алгоритм до вихідного рядка таким чином:

1) Із списка підстановок обираємо першу підстановку, яка застосовна до вихідного рядка.

2) Якщо жодна підстановка зі списка підстановок не засто­совна до вихідного рядка, то алгоритм припиняє роботу.

3) Застосовуємо підстановку з п. 1 до вихідного рядка, одержуємо результуючий рядок.

4) Якщо виконана підстановка є заключною, то алгоритм припиняє роботу. Інакше переходимо до п. 5.

5) Результуючий рядок вважаємо вихідним і переходимо п. 1.

Aлгоритм може не містити заключних підста­новок.

Якщо нормальний алгоритм, не припиняє роботу, а працює нескінченно, то вважається, що він не застосовний до цього вихідного рядка, оскільки не видає результату.

Принцип нормаліза­ції алгоритму, полягає в тому, що будь-який алгоритм в алфавіті А еквівалентний деякому нормальному алгоритму в алфавіті А. Коротко формулюють так: будь-який алгоритм в А нормалізується.

48. Алгоритмічно розв’язанні і нерозв’язані проблеми.

Принцип нормалізації, з одного боку, стверджує існування нормального алгоритму для розв'язку кожної задачі, для якої існує алгоритм в А. З іншого боку, він дозволяє стверджува­ти, що якщо для розв'язку якої-небудь задачі нормальний алгоритм неможливий (його не існує), то не має сенсу шука­ти будь-який інший алгоритм, тобто принцип нормалізації є засобом дослідження питання алгоритмічної розв'язності або нерозв'язності задачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]