Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
219.31 Кб
Скачать

5.2. Великі хвилі

Матеріальною основою великого циклу є зміна базових технологій і поколінь машин, оновлення об'єктів інфраструктури.

Великі цикли (хвилі) складаються з двох фаз:

І фаза – хвиля висхідна. Це довгострокове піднесення, що виникає на базі нових наукових відкриттів, змін технології. Висхідну фазу (хвилю) супроводжують значні соціальні коливання (війни, революції).

II фаза – хвиля низхідна. Криза виникає тоді, коли стара структура економіки приходить у конфлікт з потребами нової технології, але ще не готова до змін.

Хвилі великих циклів Кондратьєва впливають і на інші цикли. Якщо хвиля висхідна, то інші цикли характеризуються незначними депресіями і інтенсивними піднесеннями. Якщо хвиля низхідна, то відбуваються зворотні явища.

5.3. Антикризова політика

Антикризова (кон'юнктурна) політика спрямована на регулювання коливань економічної активності в суспільстві в періоди передкризового стану і запобігання розвитку економічних криз.

Найважливіші заходи антикризової політики

5.4. Економічне зростання: суть, типи, значення

Економічне зростання завжди означає реальний приріст обсягу національного продукту внаслідок збільшення кількості факторів виробництва, або удосконалення техніки та технології. Можливе ще й таке визначення: економічне зростання – це збільшення реального обсягу ВНП, або реального доходу на душу населення.

Економічне зростання вимірюється такими показниками, як: ВВП, ВНП, ЧНП.

Інформацію про зміни економічного зростання дає такий показник, як темп зростання:

ВНП1

Темп зростання ВНП = ¾¾¾¾ 100%,

ВНП0

де ВНП1 – валовий національний продукт звітного року;

ВНП0 – валютний національний продукт базового року.

Існують такі типи економічного зростання: екстенсивний, інтенсивний, змішаний (реальний).

Екстенсивний тип має місце тоді, коли збільшення реального обсягу національного продукту здійснюється внаслідок збільшення кількості використання факторів виробництва.

Інтенсивний тип має місце тоді, коли збільшення економічного потенціалу здійснюється за рахунок застосування нової техніки і технології.

Змішаний (реальний) тип має місце тоді, коли збільшення реального обсягу національного продукту здійснюється внаслідок збільшення кількості використовуваних факторів виробництва і застосування нової техніки та технології.

Економічне зростання розглядається як важлива економічна мета, оскільки збільшення реального обсягу національного продукту в розрахунку на душу населення означає підвищення рівня життя. Взагалі зростаюча економіка має більші можливості задовольняти нові потреби і вирішувати ширше коло соціально-економічних проблем як в своїй країні, так і на міжнародному рівні.

5.5. Фактори економічного зростання

До найважливіших факторів економічного зростання належить: кількість і якість природних та трудових ресурсів, обсяг основного капіталу, технологія.

Це так звані А-фактори пропозиції. Вони роблять виробництво фізично можливим і визначають його спроможність до зростання. Б-фактори пов'язані з реалізацією зростаючого виробничого потенціалу. Економіка країни повинна забезпечити повне використання зростаючих обсягів ресурсів, що вимагає збільшення сукупних видатків. В-фактори розподілу. Для найбільш ефективного використання виробничого потенціалу повинна бути забезпечена повна утилізація ресурсів (а не тільки залучення їх у господарський обіг). Необхідно так розподіляти зростаючий обсяг ресурсів, щоб одержати максимальну кількість корисної продукції.

Всі ці фактори взаємопов'язані між собою. Наприклад, безробіття уповільнює темпи накопичення капіта­лу, низькі темпи капіталовкладень можуть стати причиною безробіття.

Загальне уявлення про взаємодію всіх цих факторів дає крива виробничих можливостей (рис. 5.2). Ця крива відображає поєднання варіантів випуску різноманітної продукції, яка може бути виготовлена при даній кількості і якості природних, трудових ресурсів і основного капіталу, за даного рівня технологічного потенціалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]