Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoria_ekzamen.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
299.01 Кб
Скачать

2. Кіммерійці, скіфи, сармати: життя, побут, релігія та мистецтво.

Початок раннього залізного віку на території України був пов'язаний з виникненням найдавніших великих племінних союзів та рабовласницьких держав.

Кіммерійці(9-7 ст. до н.е)- кочові іракомовні скотарі, що прийшли з території Азії.

Території розселення: Причорномор‘я, Крим, Кавказ.

Суспільний устрій: утворили рабовласницьку державу на чолі з царем. Ведучи кочовий спосіб життя, кіммерійці не мали довготривалих поселень і жили в тимчасових таборах і зимівниках. їхнє суспільство складалося з племен, об'єднаних у союзи на чолі з царями-вождями. Панівне становище тут посідали кінні воїни.

Військова справа: Основа війська – кіннота, озброєна залізними мечами, луками та стрілами, бойовими молотами і булавами. Здійснювали завойовницькі походи в Малу Азію проти Урарту, Ассирії, Лідії.

Релігія та мистецтво: Залишили по собі поховання в курганах. Ставили кам‘яні стели, на яких зображено озброєні фігури без голів.

Внаслідок агресії частина кіммерійців покинула свою країну і, відійшовши через Кавказ вздовж Чорноморського узбережжя, оселилася у Південному Причорномор'ї, продовжуючи воєнні походи. Основна ж маса кіммерійського суспільства поступово асимілювалася у скіфському етнічному середовищі.

Скіфи( 7 ст-3ст.до н.е) – кочові іраномовні скотарі, що витіснили кіммерійців і розселилися між Доном і Дунаєм.

Територія розселення: від Азовського моря до Дунаю, від Чорного моря до Чернігівщини, Курщини, Воронежчини.

Суспільний устрій: Наприкінці 4-5ст. до н.е. утворилась рабовласницька держава – Велика Скіфія. Вона являла собою союз племен на чолі з царем, влада якого передавалася у спадок. Цареві належала військова, судова, політична влада, він був верховним жерцем.

Господарство: Писемні джерела розрізняють царських скіфів, скіфів-скотарів, скіфів-землеробів та скіфів – орачів.

Військова справа: Озброєення складалося з коротких і довгих мечів, списів дротиків тощо; скіфи винайшли складний далекобійний лук. Тіло захищали панциром. Основа війська – важко озброєнна кіннота.

Релігія та мистецтво: Скіфи були язичниками; особливо поклонялися Арею, богові війни.Вірили в потойбічне життя, тому могили облаштовували як підземні житла: клали їжу, прикраси, зброю, коней, а часом і жінку. У мистецтві скіфів був поширений звіриний стиль – зображення стилізованих оленів, пантер, коней, птахів,риб.

Сармати(3ст.до н.е-3ст.н.е)-ураномовні племена, споріднені зі скіфами, з‘явилися з уральсько-поволзьких степів.

Територія розселення: Північне Причорномор‘я.

Суспільний устрій: Жили племенами. У суспільному устрої сарматів зберігалися значні пережитки матріархату: жінка займала досить поважне становище і навіть могла володіти зброєю. Вважається, що державу сармати не створили.

Військова справа: Військо складалося з важко озброєної піхоти та кінноти. Основні види натуральної зброї – луки,, мечі, списи, мали панцирі, щити. Брали участь у війнах проти Риму.

Релігія та мистецтво: Обожнювали сили природи, мали культ богині-матері Астарти, покровительки коней. Вірили в очисну силу вогню. Особливою магією наділяли дзеркало.