Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Упрвління інноваційними проектами.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать

40. Основні фактори, що впливають на рівень проектних ризиків.

Система факторів, що впливають на рівень проектних ризиків підприємства:

  1. Об’єктивні фактори: рівень економічного розвитку країни; характер державного регулювання інвестиційної діяльності підприємств; динаміка ставки відсотка на фінансовому ринку; темпи інфляції в країні; кон’юнктура попиту та пропозиції на інноваційному ринку; рівень криміногенної обстановки в країні; фактори форс – мажорної групи.

  2. Суб’єктивні фактори: основні параметри інноваційної стратегії підприємства; менталітет власників і менеджерів щодо політики припустимих ризиків; розмір власних інвестиційних ресурсів підприємства; структура використовуваних інвестиційних ресурсів; склад активів у процесі реалізації проекту; характер (види) використовуваних інноваційних технологій реалізації проекту; достатність використовуваної інформаційної бази інформаційного менеджменту.

41. Обґрунтування форм виходу проекту з інноваційної програми підприємства.

Обґрунтування управлінських рішень про «вихід» реальних проектів з інноваційної програми підприємства являє собою дуже відповідальний і складний процес. Підвищена відповідальність прийняття таких управлінських рішень пов’язана з тим, що вони спричиняють у багатьох випадках втрату не тільки очікуваного доходу, але й частини вкладеного капіталу. Складність же прийняття таких рішень полягає в тому, що вони повинні базуватись на глибокому аналізі не тільки поточної кон’юнктури інвестиційного ринку, але й на прогнозі її подальшого розвитку, тому що зниження ефективності окремих складових елементів інноваційної програми може носити тимчасовий характер.

Підвищена відповідальність і складність прийняття управлінських рішень, пов’язаних з «виходом» окремих проектів з інноваційної програми, визначають високі вимоги до рівня кваліфікації інноваційних менеджерів, що приймають такі рішення.