Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник лекцій фізична та колоїдна хімія 1-4.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
6.11 Mб
Скачать

Водневий електрод. Будова, принципи роботи, призначення

Стандартний водневий електрод – це платинова пластина, занурена у розчин сірчаної кислоти з активністю іонів водню, що дорівнює одиниці при температурі 298К. Платинова пластинка насичується воднем під тиском 101,3 кПа = 1атм.

Схематично стандартний водневий електрод записують так:

Рt, H2 │ 2H+ (Рн2 = 101,3 кПа; а Н+ = 1 моль/л).

На електроді відбувається реакція: 3О+ + 2е- Н2 + 2Н2О

Рівняння Нернста для потенціалу водневого електрода при 298К і Рн2 = 101,3 кПа має вигляд:

Еводн = Е0 + 0,059 lg a3О+).

Враховуючи, що Е0водн = 0,00В остаточно одержуємо:

Еводн = 0,059 lg a3О+).

Для визначення стандартних електродних потенціалів складають таке гальванічне коло: Рt, H2 │ 2H3О+ ││ Меn+│Ме

ЕРС (електрорушійна сила) цього кола є величиною позитивною, дорівнює алгебраїчній різниці електродних потенціалів:

ЕРС = е+ ‑ е-,

де е+ і е- ‑ потенціали позитивного та негативного електродів.

Оскільки Е0водн = 0,00В, то ЕРС = Е0 Меn+│Ме

  • Якщо потенціал металевого електроду має позитивне значення, то запис електрохімічного кола має вигляд:

(-)Рt, H2 │ 2H3О+ ││ Cu2+│Cu (+)

Н2 + 2Н2О -2e- 3О+

Cu2+ +2e- Cu0

Сумарна реакція: 2О + Н2 + Cu2+ 3О+ + Cu0 ЕРС = Е0 Cu2+│Cu = + 0,34В

  • Якщо потенціал металевого електрода має негативне значення і гальванічне коло для визначення стандартного потенціалу записується так:

Меn+ │Ме ││ 2H3О+ │ H2, Рt

Приклад: (-) Cu │ Zn │ ZnSO4 ││ 2H3О+ │ H2, Рt│ Cu (+)

Zn0 ‑2е- Zn2+

3О+ + 2е-Н2 + 2Н2О

Сумарна реакція: Zn0 + 2Н3О+ Zn2+ + Н2 + 2Н2О

ЕРС = Е0 Zn2+│Zn = ‑ 0,76В

Розрізняють методи потенціометрії:

  • прямі потенціометричні методи (пряма потенціометрія).

Пряма потенціометрія ґрунтується на прямому визначенні потенціалу індикаторного електрода і обчисленню концентрації визначуваного іона за рівняння Нернста. Цей метод широко використовується в рН-метрії. Найчастіше використовують скляний електрод.

Індикаторний електрод – скляний електрод, добре працює у будь-яких агресивних середовищах, у широкому діапазоні рН, не чутливий до окислювально-відновних процесів, індиферентний до ПАР, білків.

Скляний електрод – іонно-селективний електрод мембранного типу. Воднева функція скляного електрода пояснюється особливим хімічним складом скла. Інтервал вимірювання рН = 0,5 – 12. Вимірювання рН застосовують в технохімічному контролі харчових продуктів в їх виробництві, де біохімічні та мікробіологічні процеси дуже залежать від рН середовища.

Прилади: потенціометри, шкала яких проградуйована в одиницях рН: рН-340, рН-262, рН-673, П-261, іономір ЕВ-74.

  • непрямі методи (потенціометричне титрування).

Потенціометричне титрування – це варіант титриметричного аналізу, в якому кінцеву точку титрування визначають за різкою зміною потенціалу індикаторного електрода поблизу точки еквівалентності. З цією метою будують криву титрування – графік залежності ЕРС вимірювального кола від об’єму добавленого титранту. Потім проецирують точку перегину кривої титрування на вісь абсцис.

Застосовують для визначення: загальної концентрації розчину, кількох речовин в одному розчині без їх попереднього розділення, проводять титрування каламутних і забарвлених розчинів.

Широко використовують іонно-селективні електроди – це індикаторні електроди, які мають високу специфічність до певних іонів (електроди з твердими іонними мембранами, рідкі іонні мембрани, газові електроди).

Іонно-селективна потенціометрія використовується для аналізу харчових продуктів: NaCІ, нітрат-іонів, іонів кальцію – у дитячому харчуванні, фторид-іонів – у питній воді; йодид-іонів‑ в морській капусті, хлорид-іонів – у молоці., сирах, маргарині, хлібі.

Установка для потенціометричного титрування

  • Вольтамперометрія – фізико-хімічний метод аналізу. Запропонований чеським вченим Я.Гейровським (1922р.).

В основі методу лежить одержання автоматично записаних вольт-амперних кривих (полярограм). Полярограми виражають залежність струму від напруги у колі, що складається з досліджуваного розчину і занурених у цей розчин електродів. Один з них поляризується, а інший – ні. Речовин у розчині можуть окислюватися або відновлюватися на електроді, що поляризується (крапельний ртутний електрод). Допоміжним електродом (другим) служить ртутний електрод із великою поверхнею, що практично не поляризується.

Вольтамперометрія з використанням ртутного крапельного електрода називається полярографією. Вольт-амперні криві (полярограми) отримують за допомогою приладів – полярографів.

Вольтамперометрія – чутливий метод аналізу, дозволяє визначати до 0,0001% речовини. Для проведення дослідження достатньо 3 – 5мл розчину. Проведення аналізу на полярографах займає 10 хвилин.

Електрофізичні методи обробки харчових продуктів

Запровадження на харчових підприємствах електрофізичних і електрохімічних методів обробки харчових продуктів сприяє випуску якісної продукції при безвідходній переробці сировини.

Енергію надвисокочастотного змінного електромагнітного поля почали використовувати в харчовій промисловості з 1960р. Такий спосіб нагрівання називається: ВЧ-нагрівання, НВЧ-нагрівання, діелектричний, мікрохвильовий, об’ємний, без градієнтний, холодний.

  • діелектричне нагрівання використовують для теплової обробки діелектриків (продуктів, що погано проводять електричний струм);

  • мікрохвильове нагрівання ‑ довжина хвилі НВЧ поля складає 10-3 – 10-1м;

  • об’ємне нагрівання ‑ при використанні НВЧ поля відбувається одночасне нагрівання всього об’єму продукту;

  • безградієнтне нагрівання – при звичайному нагріванні відсутній градієнт температур;

  • холодне НВЧ-нагрівання супроводжується підвищенням температури продукту, однак камера апарату залишається холодною;

Серед способів наближених до варіння виділяють:

    • електроконтактний спосіб нагрівання струмом високої частоти (ВЧ-нагрівання): електричний струм пропускають через харчових продукт, який завдяки наявності електричного опору нагрівається. Зокрема свіжа або солена риба має невелике значення електричного опору (провідник), однак морожена риба має значення діелектричного опору у тисячу разів більше і за своїми електричними властивостями наближається до діелектриків. Електрична провідність м’яса залежить від вмісту жиру та температури.

    • НВЧ-нагрівання харчових продуктів. При розморожуванні харчових продуктів у НВЧ-полі волога, утворена з кристалів льоду, розподіляється в них так же як і в не розморожених продуктах. Експериментально встановлено, що найбільша нерівномірність розподілу вологи спостерігається при розморожуванні продукту в інтервалі температур від -5 до 0 С. Це пояснюється розчиненням солей, що містяться в кристалах льоду, і у вигляді розчину виходять з продукту. Для запобігання втрат солей і розчинних харчових речовин необхідно швидко нагріти продукт від ‑5 до 0 С і вище, що дозволяє НВЧ-нагрівання. Також спостерігається крайовий ефект: нагрівання поверхні продукту відбувається швидше, ніж його центральних шарів. Пояснюється різним поглинанням НВЧ-енергії талими та замороженими шарами продукту. Наприклад, при розморожуванні продуктів у соусі (соус має більший коефіцієнт поглинання і швидше розморожується) використовують обдування холодним повітрям і перфоровані перетинки.

    • електростатичне поле. В установках для обробки продуктів за цим методом за рахунок наявності електродів створюється електростатичне поле, що обумовлює спрямований рух компонентів, які беруть участь у процесі. В електростатичному полі здійснюється копчення та панірування м’ясних і рибних продуктів.

132