Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTORIYa_UKRAYiNI.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
194.48 Кб
Скачать

1.Первіснообщинний лад на території України. Трипільська культура. Перші державні утворення.

Первісні люди з’явились на території України близько 800 тис. роківтому. Вчені – археологи та антропологи вважають, що давня людина прийшлана України в першу половину палеоліту в ашельську добу. Дані пропервісних людей – неандертальців дійшли до нас через археологічніпам’ятки. Найдавніші стоянки первісних людей – Королеве (Закарпаття), Будівна, Лука – Врублевецька, Молодове (Прикарпаття), Мізин (Чернігів), Житомирська стоянка, Кодак, Василівка, Кручлик (Сер. Подніпров’я), Амвросітвка, Деркул (Донбас), Кітк – Коба (Крим).

Палеоліт продовжувався до Х тис. до н. Х. Основним заняттям буломисливство, рибальство, збиральництво. Вже виготовлялись найпростішізнаряддя праці з каменю; за цей період поступово засвоївся вогонь. Основними житлами були печери, але зустрічаються й житла з кістоквеликих тварин (мамонта), що накривались шкурами тварин. Жили людиневеликими колективами – родовими первісними стадами, які в пошуках їжіпостійно кочували.

Близько 40 тис. р. до н. Х. в людському суспільстві відбуваються певнізміни – крім каменю знаряддя виготовляються також з кісток. Відбуваєтьсяперехід до матріархальної родової общини, основним осередком суспільствастає рід. Родові общини об’єднуються в племена. Близько 10 –6 тис. до н. Х . – період мезоліту – винайдено лук, ускладнюється знаряддя праці (накладні).

З IV тис. до н.е. починається епоха енеоліту, найвищого розвитку в якійдосягла Трипільська культура (IV – III тис. до н. е.). Творці цієїкультури заселяли територію від Дніпра до Карпат. За походженням племенатрипільців були прийшли і злились з неолітичним населенням Буго –Дністровської к – ри. Відкрита ця культура була Вікентієм Хвайкою напр. ХIХ ст. Головним заняттям трипільців було землеробство (жито, ячмінь, просо), займались садівництвом (слива, абрикос, алича), скотарством тарибальством. Поряд з кам’яними та кістяними знаряддями праці з’являютьсямідні. Поселення трипільців коливаються від кількох десятків до сотень.

Відомі поселення – Ленківці, Лука – Врублевецька (Подністров’я), Троянів, Сандраки, Володимирівка, Майданецьке, Усатове, але найбільше їхна Черкащині. Будинки розташовувались сферичними колами. З домашніх тварин розводили корів, свиней, овець, коней. Знали прядіння, ткацтво, гончарство. 2. Починаючи з II тис. до н. Х. людство вступає в епоху бронзи, коливідбувається відокремлення скотарства від землеробства і відбуваєтьсяперехід до патріархату. Зростає продуктивність праці та відбувається перехід від родової общини до територіальної. Виникнення рабовласницьких держав на території сучасної України: державні об’єднання кіммерійців, таврів та сарматів. Скіфське царство. Грецькі міста – держави Північного Причорномор’я. Кіммерійці – найстародавніші по своїй назві племена, які мешкали на території степного Півдня. Вперше згадуються в письменах в VIII –VII ст. до н. е. Кіммерійці були пастухо-землеробним плем’ям. В 7 ст. до н. е. були вигнані скіфами з території Північного Причорномор’я в Малу Азію. Кіммерійці – перші кочові вершники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]