Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТ_50-57.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать

56. Нанотехнології в медицині та виробництві хп.

За допомогою фізики твердого тіла можна одержувати інформацію про біосистеми людини, їхнє функціонування, що дозволяє отримати нові синтетичні матеріали для рішення медичних проблем і проблем, пов’язаних зі створенням функціональних об’єктів.

Науковцями синтезовано ряд матеріалів, властивості й міцність яких можуть змінюватись в досить широкому діапазоні. Такі матеріали можна використовувати як для мінералізації кісток, так і для їх демінералізацї (за потребою).

Нанотехнології є одним з найбільш перспективних напрямів у фармакології. Вони дозволяють конструювати молекули із заздалегідь заданими властивостями. Можливо також вивчення впливу тих чи інших речовин на генетичному рівні.

Застосування нанотехнології можливо й у мікробіології, і в діагностиці захворювань, і в косметології. Застосування нанотехнології дозволити значно знизити токсичний ефект лікарських засобів і звести до мінімуму їхні побічні ефекти. У мікробіології можливе конструювання антибактеріальних покриттів. Були проведені дослідження з вивчення антитоксичних речовин, створених за допомого нанотехнологій. У дослідження застосовувались токсини різної спрямованості і різного походження. Було показано, що ефективність препаратів, створених за нанотехнологіями, у багато разів перевищує ефективність звичайних аналогів. Можливо також застосування технологій для зв’язування токсинів екзо- і ендогенного походження.

Ці дані дають можливість прогнозувати доцільність використання ненотехнології і при виробництві харчових продуктів нового покоління – з підвищеним вмістом біологічно активних речовин, поліпшеною якістю та абсолютною безпекою для споживачів.

З новим напрямом, який вже назвали «технологічним тайфуном», пов’язують революційні зміни практично в усіх галузях економіки, включаючи харчову промисловість. Очікується, що нанотехнології повинні допомогти у вирішенні найважливішої проблеми людства – забезпеченні якісними харчовими продуктами.

Харчовий продукт, отриманий з застосуванням нанотехнологій, одержав назву «наноїжа».

Використання нанотехнології вже стало реальністю у виробництві пакувальних матеріалів для харчових продуктів. Пакування на основі нанотехнологій поділяють на активне та ефективне.

Активна наноупаковка – це пакувальний матеріал, що має постійні властивості.

Ефективні упаковки реагують на зміну середовища – поява патогенів, погіршення якості продуктів.

Наночастки і нанокапсули додають до різних харчових продуктів для збільшення термінів зберігання, поліпшення смакових якостей, підвищення поживної цінності. Наприклад, тунцова олія, яка є багатим джерелом ПНЖК ω-3, додається у вигляді капсул у деякі сорти хліба.

57. Поняття про мікрокапсулювання. Основні цілі процесу мікрокапсулювання фізіологічно фі.

Мікрокапсулювання — технологічний процес замкнення часток речовини у тонку оболон-ку плівкоутворюючого матеріалу. Внаслідок мікрокапсулювання дисперговану до необхідного ступеня тверду чи рідку речовину перетворюють у порошок, що складається з мікрокапсул ро-зміром від кількох мікрометрів до кількох міліметрів. Вміст речовини, що капсулюється звичайно складає 70…85 % від маси мікрокапсул, але може досягати і 95…99 %. Процес мікрокап-сулювання широко використовується у майже всіх галузях народного господарства та промис-ловості. Мікрокапсулювання дозволяє перевести рідкий продукт в сипку форму, зручну для приготування сумішей з іншими сипкими і конденсованими продуктами, захищає вміст мікро-капсул в суміші від руйнуючої дії навколишнього середовища, маскує смак, колір і запах кап-сулюємого продукту, захищає довкілля від шкідливої дії отруйних летких речовин і т.д.

Мікрокапсулювання забезпечує пролонговану дію лікарських засобів при пероральному прийомі, хімічних засобів захисту рослин (мікрокапсульовані інсектициди, аттрактанти), а також забезпечує “прицільну” дію лікарських препаратів на певні органи або клітини організму людини або тварин.

На мою думку можна провести аналогію між лікарськими засобами та фізіологічно функціональними інгредієнтами, які використовуються для отримання оздоровчої харчової продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]