Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zakharow_Gavelya_EXZ_16.01.12. Part_2(38-79).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
217.09 Кб
Скачать

38.Структура і зміст навчального плану підготовки бакалавра

Навчальний план бакалавра розробляється згідно з традиційними структурно-логічними схемами, відповідно до освітньо-професійної програми бакалавра (ОПП) галузевого стандарту вищої освіти методичною комісією з напряму підготовки, розглядається на науково-методичній раді університету, погоджується з деканом факультету і затверджується ректором.

Робочий навчальний план складається на термін підготовки бакалаврів, тобто на 4 роки.

Навчальний план.

Він є головним для навчального закладу документом, який визначає зміст і структуру навчального процесу.

Навчальний план — документ про склад навчальних предметів, які вивчають у певному закладі освіти, їх розподіл, тижневу й річну кількість годин, що відводяться на кожний навчальний предмет, і про структуру навчального року.

Навчальний план має відповідати таким вимогам:

- спрямованість на всебічний розвиток особистості учня;

- забезпечення виховання підростаючого покоління;

- орієнтація на досягнення вітчизняної і зарубіжної науки, здобутки національної культури і національні традиції;

- урахування рівня розвитку учнів, їхніх навчальних можливостей, потреб та інтересів.

Зміст освіти у вищих навчальних закладах визначається освітньо-професійною програмою підготовки майбутніх фахівців, структурно-логічною схемою їх підготовки, навчальними програмами дисциплін, іншими нормативними актами органів державного управління освіти та вищого навчального закладу і відображається у відповідних підручниках, навчальних посібниках, методичних матеріалах.

39. Продуктивне навчання

Продуктивне навчання націлене на набуття учнями життєвих умінь і навичок, ініціює особистісне зростання та індивідуальний розвиток, міжособистісний розвиток і взаємодію, самовизначення та самореалізацію. Як освітній процес продуктивне навчання реалізується в рамках індивідуального шляху, що являє собою послідовність кроків, де кожний крок має певний результат, оскільки є продуктивно орієнтованою діяльністю в реальних життєвих ситуаціях. Принцип продуктивності дає освіті можливість бути не просто особистісно орієнтованою, а стати повною мірою індивідуальною.

Головна особливість подібного навчання – створення учнями (і викладачами) особистісної освітньої продукції: інтелектуальних відкриттів – винаходів і конструкцій, віршів, задач, гіпотез, правил, досліджень, поробок, творів, проектів і т.д.

У силу того, що в процесі здійснення всієї діяльності він мислить, а мислення має таку істотну рису як системність, учень здійснює у ході продуктивної діяльності на­повнює змістом усі системні характеристики.

Про­дуктивна дільність учня складається із трьох діяльностей:

  • пізнаваль­ної

  • системно-декомпозиційної

  • власне навчальної.

Щодо організації такого навчання, то потрібно спо­чатку вирішити низку важливих завдань Зокрема організовувати це навчання так, щоб усі види діяльності, а їх аж три, відбувались окремо, виразно відділяючись одна від одної, чи, можливо, забезпечити їх од­ночасну реалізацію, але при цьому виділяючи як домінантний якийсь один вид.