Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
план-конспект 16.01.12..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Геттисбергская речь авраама линкольна

Восемьдесят семь лет тому назад наши отцы основали на этом континенте новую нацию, задуманную в духе свободы и исповедующую принцип, что все люди сотворены равными.

Теперь мы вовлечены в великую гражданскую войну, которая покажет, долго ли сможет продержаться эта нация или любая другая нация, таким образом задуманная и преданная той же идее. Мы собрались на великом поле битвы этой войны. Мы пришли сюда для того, чтобы освятить часть этого поля как место последнего успокоения тех, кто отдал свои жизни ради того, чтобы эта нация могла жить. Этим мы лишь достойным образом выполняем свой долг.

Но в более широком смысле мы не можем ни посвятить, ни освятить, ни почтить эту землю. Храбрые люди, живые и мертвые, которые сражались здесь, уже освятили ее, и не в нашей слабой власти что-нибудь добавить или отнять. Мир отметит недолгой памятью то, что мы здесь говорим, но он никогда не сможет забыть то, что свершили эти люди. Нам, живущим, прежде всего следует посвятить себя той незаконченной работе, которую до сих пор так благородно совершали сражавшиеся на этом поле. Нам, собравшимся здесь, прежде всего следует посвятить себя этой великой задаче, доставшейся на нашу долю:

воспринять у этих благородных мертвых возросшую преданность общему делу, за которое они с честью умерли, отдав все, что могли;

твердо постановить, что эти смерти не останутся напрасными;

заново возродить — под властью Бога — эту нацию свободной;

и (сделать так, что) это правительство из народа, созданное народом и для народа, не исчезнет с лица земли.

Як готуватися до виступу

Необхідно обирати тему, яка є найбільш знайомою вам, не охоплювати багатьох питань, аби бути чітким та лаконічним. Якщо збираєтесь говорити про ситуацію навколо розлучень, то зберіть аналітику з цього питання, зробіть власні висновки та прогноз. Якщо ж вашою темою стане «Чому я вивчаю ораторське мистецтво», то спробуйте надати відповідь на питання:

- в чому мої проблеми?

- які надії я пов’язую з цим навчанням?

- чи доводилось мені виступати публічно?

- які я маю результати?

Якщо наводите якісь приклади з життя людей, то прізвища необхідно змінювати або взагалі не називати. Це робиться для того, аби уникнути конфліктних ситуацій та зберегти приватну таємницю особистого життя людини.

Тема, яка може бути цікавою: «Керівники повинні делегувати свої обов’язки». Потрібно відчувати запит аудиторії і розповідати цікаві речі не для вас, а для людей, які знаходяться в залі та слухають вас. Ідеально коли цікавим є те, що ви говорите і для вас і для аудиторії (публіки).

Джерела знань та інформації. Бібліотеки, Інтернет, преса, телебачення тощо.

Секрет надлишкових знань

З 100 відібраних фактів зазвичай використовується лише 15. Якщо більше, то це вже надлишок. При підготовці торгових агентів учням надається якомога більше інформації про предмет комерції для того, аби вміти пояснити незрозумілі для покупців речі і забезпечити наповнення інформаційного вакууму. По друге, ці знання корисні більше продавцю, аніж покупцю, тому що вони вселяють впевненість в того, хто пропонує товар, надає додатковий заряд енергії для успішного комерційного рейду.

Приклад з життя журналістки, якій було доручено написати статтю про трансатлантичний кабель. Збір інформації збільшив актив журналістки, який може дозволить написати змістовну та цікаву статтю.

Для того, щоб вважати виступ успішним, необхідно по дорозі додому лаяти себе за те, що ви щось забули, якийсь факт (вислів) не сказали слухачам. Такий стан справ говорить лише про те, що у вас було досить матеріалу для того, аби надлишок матеріалу робив виступ успішним.

РЕЗЮМЕ:

- оратор має бути буквально зануреним в тему, знати більше аніж досить для того, аби бути переконливим. Гарно підготовлена промова – на 9/10 виголошена!

- підготовка – це процес підбору, компонування ідей (власних та залучених) з тим, щоб вишліфувати їх у власну позицію з того чи іншого проводу.

- за півгодини виступ навряд чи підготуєш, особливо без досвіду. Виступ має визріти.

- збирайте інформацію всюди, фіксуйте все, що вам здається цікавим з приводу теми виступу.

- збирайте більше матеріалу, аніж можете використати.

- запас знань має бути повним. Це краще, аніж бути незрозумілим через брак інформації.

На сьогодні – все.

Успіхів! Головне – не боятись виносити свої думки на публіку. Але лише за умови достатньої підготовки теми. Робіть так, якщо хочете бути успішними!

Лінкольн та його син Том.