Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
план-конспект 16.01.12..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Що таке справжня підготовка?

Підготовка – це сплав ваших думок, ідей, переконань, мотивів на базі отриманої інформації за темою виступу. Мотиви, які живуть в ваших снах, думках, про які ви не забуваєте навіть тоді, коли дивитесь футбол чи улюблений фільм.

Працювати над підготовкою до виступу означає – думати, згадувати, відбирати та шліфувати ті тези, які вам здаються більш за все придатними для включення їх до складу тексту виступу.

Зрозуміло, що на підготовку потрібен час. Час для того, аби заповнити бодай два конверти з написом теми виступу. В ці конверти потрібно класти ідеї, записані на папірцях, які виникають під час обдумування плану виступу.

Потрібно зробити багато, аби тема виступу знайшла відгук у вашій душі! Тільки тоді, коли ви особисто зацікавитесь темою, вона вам «підкориться», тобто ви зможете вільно говорити на публіці про те, що збирались винести на розсуд публіки.

Нормально, коли ви будете носити з собою папірець для запису ідей, які будуть народжуватись у вашій голові. Це не мають буди великі А4 листи паперу. А саме – папірці. (Я згортаю листок А4, який ціную за те, що він таким чином може трансформуватись в мого помічника, в восьмеро і таким чином отримую «записну книгу», яка слугує мені для запису планів та ідей протягом 2-3 тижнів). Часто доводиться записувати ідеї, що народилися, навіть вночі, або рано вранці… Не лінуйтесь робити це, не покладайтесь на пам'ять!

Не намагайтесь «брати теми та конспекти напрокат». Чужі думки назавжди залишаться думками-мерцями у ваших вустах! Лише пропущені через ваш мозок і душу тези здатні зробити виступ «живим».

Як готувався до виступів Авраам Лінкольн

«Будинок, який розділиться навпіл не зможе встояти. Так саме не може уряд бути напіввільним і напіврабом». Ця фраза Лінкольна відображає його місію борця проти рабства в США. Лінкольн жив ідеєю скасування рабства. Це стало його працею життя.

Лінкольн записував думки, які виникали у нього під час обдумування тієї чи іншої теми на різних клаптиках паперу, складав їх у своєрідну мозаїку та вибудовував логічний ланцюг. За фахом Лінкольн – адвокат. Оскільки місія адвоката полягає в тому, аби переконати суд у невинності клієнта, зрозуміло, що логіка захисту має бути бездоганною і продуманою до дрібниць, якщо адвокат хоче бути успішним. Лінкольн був таким! Не зважаючи на те, що часто забував про справи родинні (якось під час прогулянки з сином забув про нього та не реагував на його «безглузді» запитання в той час, коли обдумував логіку чергового публічного виступу), Лінкольн не поступався перед викликами часу саме завдяки такому підходу до підготовки до публічних виступів.

Чи так готуються до виступів політики сьогодні? Успішні – так! Можна згадати декілька успішних ораторів з числа сучасних політиків (Литвин, Томенко, Тимошенко, Єфремов, Колесников, Чорновіл, Герман та інші). Згадайте декілька прізвищ…

Під час дебатів 1858 року сенатор Дуглас (пам’ятаєте формат дебатів «Лінкольна-Дугласа»?) проголошував в різних місцях одну й ту саму промову. Лінкольн же прийшов до висновку, що краще виступати кожного разу з новою промовою, аніж повторювати стару. Тема має розростатись та удосконалюватись, набувати більш витонченого вигляду.

Незадовго до переїзду в Білий дім після перемоги в президентських перегонах, Лінкольн захопив з собою Конституцію США та текст трьох виступів. Усамітнившись в невеличкій кімнатці на лавкою в Спрінгфілді, Лінкольн написав промову до нації в зв’язку з інавгурацією.

Цікава історія, пов’язана з написанням та виголошенням геттісберської промови. Взагалі організатори запросили з основною промовою на відкритті меморіалу (кладовища) в Геттісбері Едварда Еверетта (ректора Гарвардського університету, який вважався найталановитішим оратором США). Спочатку церемонія була призначена на 23 жовтня 1863 року, однак Еверетт повідомив, що не може підготуватись за такий короткий термін (близько двох тижнів). Тоді організатори перенесли відкриття на 19 листопада. Запрошення на церемонію були розіслані багатьом видатним особам США, в т.ч. і президенту Лінкольну з уточненням – з можливістю виступити з декількома словами… Отримавши таке запрошення з запізненням, Лінкольн одразу розпочав підготовку до виступу.

Як він її проводив? З чого розпочав?

По-перше, Лінкольн направив запит до Еверетта з тим, щоб він надав йому копію проекту свого виступу і десь посеред справ прочитав текст. Цілими днями він обдумував текст. Потім написав чорновик і носив його в циліндрі.

А потім був приїзд в Геттісберг, в якому проживало 1300 осіб, а на відкриття монументу (кладовища) героям Громадянської війни прибуло ще до 15 тисяч американців. Була й промова Лінкольна, що увійшла в історію публічних виступів як одна з кращих промов!