Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення вмісту гемоглобіну.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Обчислення колірного показника:

Знаючи число еритроцитів у крові та вміст у ній гемоглобіну, можна вирахувати якою мірою насичений кожен еритроцит. Колірний показник відповідає максимальному вмісту гемоглобіну в одному нормальному еритроциті, величина його умовно приймається за одиницю.

Для обчислення колірного показника користуються такою формулою:

знайдену кількість Нв знайдене число еритроцит.

------------------------: -------------------------

нормальна кількість Нв нормальне число еритроцит.

Практично визначення колірного показника виробляють шляхом ділення відсотка (одиниць) гемоглобіну на подвоєні дві перші цифри числа еритроцитів. Якщо ж число еритроцитів менше 1000000, то відсоток Нв ділиться на подвоєну першу цифру числа еритроцитів.

Обчислення кольорового показника (середній вміст гемоглобіну у одному еритроциті)

Методика визначення осмотичної резистентності еритроцитів

У ряд пробірок піпеткою об’ємом в 1 мл з розподілами на 0,01 мл наливають різні кількості 1% розчину хлористого натрію, починаючи від 0.30 до 0,58 мл: у першу пробірку — 0.30 мл, у другу — 0,32 мл і т.д., у п'ятнадцяту — 0,58 мл. Іншою піпеткою доливають в усі пробірки дистильовану воду з таким розрахунком, щоб у кожній пробірці об"ємом рідини складав 1 мл. Таким чином, одержуємо 15 пробірок з різною концентрацією хлористого натрію від 0,30% до 0,58%. Після цього в кожну пробірку піпеткою Салі вносять 0,02 мл досліджуваної крові, стабілізованої лимоннокислим натрієм. Пробірки залишають стояти при кімнатній температурі протягом 1 години. Поступово настає гемоліз. У пробірці, де всі еритроцити гемолізувались, рідина виявляється яскраво-червоною і прозорою (лакова кров), у наступних пробірках, у міру наростання концентрації розчину, рідина пофарбована слабкіше і містить негемолізовані еритроцити, унаслідок чого здається мутною. Перша прозора пробірка на границі з мутним показує величину максимальної резистентності. Далі всі пробірки з мутним вмістом центрифугують. Уцілілі еритроцити при цьому осідають. Після центрифугування пробірки ставлять на свої місця в штативі і знову розглядають. У пробірках, де еритроцити зовсім не гемолізувались, рідина не буде мати рожевого відтінку. Перша пробірка із самим слабким рожевим фарбуванням — це той розчин, у якому гемолізувались найменш стійкі еритроцити — мінімальна резистентність.

Отримані під час дослідження дані про величину ШОЕ й осмотичної резистентності еритроцитів студенти порівнюють з показниками цих величин у нормальних тварин і роблять у протоколах відповідні висновки.

Нормальні границі резистентності еритроцитів:

Для людини

мінімальна:

0.44—0.46%

максимальна:

0,28—0,34%

Для собаки і кроля

мінімальна:

0,54—0,58%

максимальна:

0,32—0,36%

Гематокрит и цветовой показатель крови Что такое гематокрит и цветовой показатель крови?

Гематокрит является одним из показателей общего анализа крови, и представляет собой соотношение объема эритроцитов к объему плазмы. Цветовой показатель показывает относительное содержание гемоглобина в эритроцитах. Определение гематокрита и цветового показателя крови помогает в диагностике многих заболеваний, особенно если это связано с изменением концентрации гемоглобина в крови. Изолированное определение гемоглобина в крови дает не так много информации, как если измерять этот показатель в совокупности с гематокритом и цветовым показателем эритроцитов. Приведу пример. Имеется общий анализ крови, в котором уровень гемоглобина снижен. Как понять по общему анализу крови чем же обусловлено снижение гемоглобина? Ведь причин для снижения гемоглобина (они описаны в статье причины низкого и высокого гемоглобина) очень много, и это может оказаться железодефицитная анемия или анемия обусловленная гемолизом или скрытым кровотечением, а также другими разновидностями анемий. Если же в данной ситуации определить не толькогемоглобин, но и гематокрит, то можно определиться связана ли данная анемия с потерей эритроцитов , а если еще определить цветовой показатель, то можно понять нарушен ли синтез самого гемоглобина и ,соответственно, относится ли данная анемия к нормохромной, гипохромной или гиперхромной.

Определение гематокрита и цветового показателя входит в общий клинический анализ крови.