Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INTOSAI це міжнародна організація Вищих контрол....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
224.77 Кб
Скачать

Стратегічна ціль 1 Підзвітність та професійні стандарти

 

Сприяти існуванню сильних, незалежних та багатовекторних за напрямами діяльності ВКО шляхом (1) заохочення ВКО слугувати прикладом і (2) сприяння розробки і прийняття сучасних та ефективних професійних стандартів.

Існуючі стратегії та програми

ВКО повинні виступати в якості прикладу для установ державного сектору та суспільства в основному шляхом впровадження високих стандартів діяльності. Дотримання цих стандартів забезпечить прозорість діяльності ВКО та підкріпить рекомендації ВКО щодо підвищення якості діяльності державних органів, ефективності державних витрат і зростання довіри громадян до урядів.

ВКО повинні виконувати свої функції, демонструючи компетентність та незаангажованість та застосовуючи високі професійні стандарти. Відповідно, основним завданням INTOSAI є створення та впровадження професійних стандартів, що відповідають потребам всіх ВКО та стосуються основних завдань пов´язаних із здійсненням аудиту, внутрішнього контролю та бухгалтерського обліку, а також звітування про діяльність. Для встановлення таких керівних принципів повинна відбуватись робота як в рамках INTOSAI та і за участю інших організацій, які займаються розробкою стандартів.

Протягом років оформлювалася процедура розробки стандартів та керівних принципів діяльності за основними напрямками державних фінансів. З 1977 року INTOSAI затвердила, а ВКО впровадили у свою діяльність такі документи як: 1) Лімська декларація принципів здіснення аудиту, 2) міжнародні стандарти аудиту членів INTOSAI на основі Лімської декларації, 3) керівні принципи стандартів аудиту розроблені Комітетом з стандартів аудиту, 4) кодекс етики, 5) методологію моніторингу рівня незалежності ВКО, 6) значну кількість посібників, що висвітлюють найкращий досвід та методології. На сонові цих публікацій, документів, програм та заходів пропонуються наступні стратегії на 2005-2010 рр.

Рекомендовані стратегії

1. Розробка принципів підзвітності та прозорості

Головним завданням всіх ВКО є забезпечення кращого розуміння суспільством їх ролі та цілей порівняно з іншими органами державної влади. Відповідно правового поля у якому діють ВКО, інформація щодо них повинна бути доступною та змістовною, їх діяльність та її результати - прозорими та відповідним чином висвітленими. INTOSAI могла б робити більше для забезпечення прозорості шляхом розробки кодексу, який ВКО впроваджуватимуть та використовуватимуть на основі визначення та публікації найкращого досвіду з цих питань.

2. Аналіз та реструктуризація існуючої системи комітетів

З 1984 року три основних комітети INTOSAI (бухгалтерських стандартів, стандартів аудиту і внутрішнього контролю) розробили значну кількість стандартів і керівних принципів. Ця стратегія пропонує аналіз існуючих системи та структури в рамках стратегічного плану та відповідних стратегій з метою приведення діяльності комітетів у відповідність до стратегічного плану та подальшої модернізації їх діяльності.

3. Розвиток співробітництва з іншими міжнародними організаціями

Співробітництво INTOSAI з іншими організаціями, що виконують схожі функції (створення стандартів і керівних принципів), є корисним у частині розробки професійних стандартів та визнання відмінностей аудиту державного та приватного секторів. Існуюче співробітництво між Комітетом з бухгалтерського обліку та звітування та Комітетом з аудиторських стандартів може слугувати прикладом для подальшої роботи за цим стратегічним напрямком. Такі партнерські відносини були встановлені для розробки міжнародних стандартів фінансового аудиту у співробітництві з Міжнародною радою аудиту і страхування Міжнародної федерації бухгалтерів та за деякої фінансової допомоги Світового Банку.

Таким чином, Ціль І передбачає забезпечення з боку INTOSAI удосконаленої структури професійних стандартів, що відповідають потребам членів INTOSAI.

Результати:

- Максимальне використання вже досягнутих результатів

- Концентрація зусиль та уваги на професійних стандартах

- Зростання статусу та значення процесу розробки стандартів як в рамках INTOSAI та і в рамках співробітництва з іншими організаціями

- Зростання ефективності роботи з розробки професійних стандартів без збільшення внесків ВКО за рахунок раціоналізації структури Комітетів

- Забезпечення прийняття та впровадження професійних стандартів відповідно до вимог ВКО та національних особливостей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]