Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр.мова ответы.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
175.82 Кб
Скачать

49. Дієприслівник

дієприслівник-це незмінювана дієслівна форма, яка, пояснюючи головне дієслово, називає додаткову дію і відповідає на питання що роблячи?що зробивши?(погулявши коло бджіл і наївшись…) Д.поєднує ознаки дієслова і прислівника. До дієслівних ознак належ. вид (доконаний:вмившись,недоконаний:вмиваючись) і перехідність і,отже здатність керувати залежними словами. Д. із залежними словами формує дієприслівниковий зворот, який є одним членом речення-обставиною. До прислівникових ознак належить його незмінність, синтаксична роль обставини. Д. недоконаного виду творяться від форми теперішнього часу за допомогою суфіксів –учи(-ючи) для ! дієвідміни,-ачи(-ячи) для 2 дієвідміни:беруть-беручи. Д.доконаного виду творяться від форми минулого часу доконаного виду додаванням суфікса –ши:подумав-подумавши. У ділових паперах широко викор.Д,але уникати ненормативних форм або заміняти їх іменниками, іменниками з прийменниками, дієслова (не дивлячись на об’єктивні причини-незважаючи на об’єктивні причини). Дія назв.присудком і дія назв.дієприслівником,мають виконуватися одним суб’єктом (замовляючи проспекти у видавництві,ви заплатите за них на 30% менше).

1. Дієприслівники доконаного виду творяться від основи інфінітива дієслів доконаного виду за допомогою суфіксів -ВШИ (після голосних), -ШИ (після приголосних). Дієслово ставиться в чоловічому роді минулого часу і до нього додається -ШИ: подумав+ ши, оглянув+ ши, підбіг+иш.

Дієприслівник доконаного виду означає таку, другорядну дію, яка відбулася чи відбудеться раніше від основної, і відповідає на питання що зробивши?

2. Дієприслівники недоконаного виду творяться основи теперіш­ нього часу недоконаного виду за допомогою суфiксів -учи- (-ЮЧИ-) від дієслів І дієвідміни і -ЗЧИ- (-ЯЧИ-) від дiэслiв II дієвідміни. Дієсловоставиться у 3-й особі множини теперішнього часу і замість -ТЬ додається -ЧИ: ду-маю(ть) - думаючи, терпля(ть) - терплячи, гуркотя(ть) - гуркотячи.

У корені дієприслівника теперішнього часу зберігаються всі ті особливості, які виникають при творенні дієслівних форм 3-ї особи множини теперішнього часу.

Дієприслівник недоконаного виду означає другорядну дію, одночас­ну з основною, і відповідає на питання що роблячи?

  1. Дієприслівники утворюються також від дiэслів, які закінчуються на -СЯ (-СЬ): задитяючись, посміхаючись (недоконаний вид), задавившись, посміхнувшись (доконаний вид).

Слід відрізняти дієприслівники недоконаного виду від близьких за звучанням активних дієприкметників у Н. (3.) відмінку множини, які відповiдають на питання які? • і мають закінчення -і: Десятки прожекторів з валу вдарили промінням, засліплюючи наступаючі війська (О. Гончар).

Примітка. Дієприслівник вживається лише тоді, коли в реченні до одного діяча відноситься щонайменше дві дії.

50. Дієприслівниковий зворот

дієприслівник із залежними від нього словами формує дієприслівниковий зворот. Весь зворот є одним членом речення-обставиною. Пунктуація:відокремлюються комами ДЗ незалежно від місця;два ДЗ,з’єднані неповторюваними сполучниками і,або,комою між собою не розділяються;ДЗ,який стоїть після сполучника,відділяються від нього комою,якщо їх можна переставити в інше місце;після сполучника а кома ставиться,якщо попереду є заперечення. Не відокрем.комами ДЗ,якщо вони:тісно пов’язані за змістом із присудком;починаються сполучником і(й) у ролі підсинюваної частки%стали фразеологізмами;на їх основі утворилися вирази починаючи з,виходячи з,зважаючи на і под.