Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора(маркет).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
114.71 Кб
Скачать

2. Сегментація і виявлення цільового ринку

Сегментація (segmentation) і виявлення цільового ринку (target market) - підприємство повинне виявити групи споживачів, що відрізняються однорідним характером споживчих переваг і однотипної реакцією на заходи маркетингового впливу.

Головна мета - досягнення переваг в порівнянні з фірмами-конкурентами

3. Адаптація виробництва і збуту до змін

Адаптація (adaptation) - гнучке реагування виробництва і збуту на вимоги попиту передбачає мобільність управління виробничо-збутовою діяльністю фірми в залежності від вимог ринку і запитів споживачів

4. Інновація (innovation) має на увазі вдосконалення та оновлення продукції, що випускається, розробку більш досконалих технологій, впровадження нових форм стимулювання збуту управлінні фірмою, визначення нових каналів товароруху і збутової мережі.

5. Стратегічне планування (strategic planning) - побудова виробничо-збутових маркетингових програм, заснованих на ринкових прогнозах

Існує і інша класифікація принципів маркетингового управління. Управління маркетинговою діяльністю на підприємстві здійснюється з дотриманням основних загальних принципів, а саме:

• цілеспрямованість — відповідність цілям, стратегії, політиці підприємства; спрямованість на пошук і задоволення потреб споживачів;

• чіткість і оптимальність організаційної структури відповідно до стратегії, цілей та завдань маркетингу;

• визначення напрямків діяльності — орієнтація на конкретну концепцію, чітке визначення функцій і завдань кожного підрозділу та його працівників;

• гнучкість — своєчасне реагування на зміни у навколишньому середовищі та можливостях підприємства;

• скоординованість і узгодженість дій маркетингових підрозділів (окремих працівників) для досягнення максимального ділового ефекту;

• економічність — витрати на маркетинг мають покриватись доходами від реалізації маркетингових заходів;

• наявність висококваліфікованих кадрів, постійна увага до їх вдосконалення;

• активна маркетингова політика — пошук нових ринків, вивчення потреб конкретних споживачів тощо.

Реалізація зазначених загальних основних принципів маркетингового управління на підприємстві має здійснюватися як комплексна діяльність, яка проявляється в чіткому технологічному бізнес-процесі від задуму товару (послуги) до його використання щодо якісного задоволення потреб споживачів.

40. Перспективи розвитку маркетингу в Україні та світі.

Сучасний розвиток маркетингу як науки відбувається в умовах соціально-економічних змін, що характеризуються динамізмом, високим ступенем невизначеності навколишнього середовища, суттєвими технологічними перетвореннями, які в значній мірі впливають і на маркетинг. Вказані процеси обумовлюють характер та закономірність його розвитку в усіх галузях народного господарства та економічних структурах країни.

Говорячи про перспективи маркетингу, в першу чергу звертають увагу на зміни основних концепцій, які диктують його розвиток, дають основні принципи та напрямки.

Маркетинг сьогодні – це одна із рушійних сил сучасної світової економіки. Ця галузь науки знаходиться в стані перманентних перетворень та розвитку. Зі зміною ринкової кон’юнктури чи споживацьких запитів змінюються і концепції маркетингу. Найбільш популярними за досліджуваністю в Україні та соціально-етичного маркетингу.

Концепція інноваційного маркетингу – створення та поширення інновацій (продуктів, послуг, технологій) і використання інноваційних підходів у маркетингу. Мета – досягнення лідерства з урахуванням як потреб і запитів споживачів, так і власних потреб.

Концепція соціально-етичного маркетингу – аналіз потреб і запитів споживачів та задоволення їх кращим, ніж конкуренти, способом при одночасному зростанні добробуту всього суспільства. Мета – гармонізація інтересів споживача, виробника і суспільства.

Однак, слід зауважити, що дана концепція не може бути останньою в руслі еволюційних змін. Потреби учасників ринкових взаємин постійно змінюються, з’являються нові контрагенти, нові завдання, нові запити, а маркетинг, як наука і інструмент задоволення цих потреб і запитів має пристосовуватись до нових умов. Усе це підтверджує наявність продовження еволюційних процесів у маркетингу і можливість у майбутньому появи нових концепцій маркетингу, які будуть враховувати не тільки потреби споживача, виробника і суспільства, а можливо й інші потреби, наприклад, потреби всього людства.

Що ж стосується конкретно України, то для виявлення перспектив розвитку маркетингу саме в нашій країні потрібно розгланути теперішню ситуацію та основні проблеми.

Специфічні риси маркетингової діяльності в Україні:

  • низький рівень платоспроможності та обізнаності вітчизняного споживача;

  • низький рівень вітчизняної виробничої конкуренції, що робить непотрібним використання концепції маркетингу;

  • сильний тиск розподільницьких структур, що призводить до необґрунтованого підвищення цін;

  • формування прошарку професійних маркетологів знаходиться в стадії зародження;

  • менталітет вітчизняного споживача породжує недовіру до рекламних акцій, стимулювання збуту тощо;

  • неврегульованість законодавчої бази з питань захисту прав споживачів, реклами, недоброякісної конкуренції, реєстрації патентів та винаходів, реєстрації та охорони прав на знаки для товарів та послуг.

В перспективі ситуація з маркетинговою діяльністю буде покращуватися, запозичуватись досвід зарубіжних країн, компаній та використовувати світову практику маркетингової діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]