Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
277628_8C987_vovchak_o_d_zaviyska_o_i_strahovi_....doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
4.94 Mб
Скачать

10. Припинення та розривання договору страхування

10.1. Договір страхування припиняється:

  • по закінченню терміну дії;

  • при повній виплаті страхових сум.

  1. Якщо страхове відшкодування виплачене у розмірі повної страхової суми, дія договору припиняється у частині, що стосується тих видів страхового захисту (2.2,2.3,2.4), за якими проведені страхові виплати.

  2. У разі дострокового припинення дії договору:

а) за вимогою Страхувальника - Страховик повергає йому страхові

платежі за період, що залишився до закінчення дії договору з

вирахуванням нормативних витрат на ведення справ (30%) та

фактично здійснених виплат. При порушенні Страховиком договору

Страхувальнику повертається страховий платіж повністю.

б) за вимогою Страховика - Страхувальнику повертаються повністю

сплачені ним страхові платежі, при невиконанні умов договору

Страхувальником йому повертають страхові платежі за час дії

договору з вирахуванням нормативних витрат на ведення справи

(30%) та вже здійснених страхових виплат.

У розрахунок беруться повні місяці, що залишилися до закінчення терміну дії договору.

Приклад: На період з І січня по ЗІ грудня був укладений договір страхування із сплатою страхової Премії розміром 2000 гри. У березні стався страховий випадок, по якому відшкодовано збиток розміром 500 гри. 15 березня Страховик одержує від Страху-

вальника заяву про дострокове припинення Договору страхування. Після ІЗ квітня Страховик повертає Страхувальнику частину премії розміром: (0.7 * 2000 * 8) / 12 - 500 = 433 гри. 11. ЗМІНА УМОВ СТРАХУВАННЯ

Якщо у період дії договору страхування Страхувальник побажає змінити умови страхування (зміна складу водіїв, страхової суми, причому як у більгггу, так і в меншу сторону, адресу і місцеперебування застрахованого автомобіля та інше), то в цьому разі, за необхідністю, провадиться перерахунок страхової премії та вносяться у раніше виданий Поліс у графу «Доповнення і зміни» нові умови страхування. 12. ПОРЯДОК ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

Спори, ідо виникають відносно договору страхування, вирішуються шляхом переговорів.

В разі недосягнення згоди справа передається на розгляд арбітражного суду в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

13. ІНШЕ

Питання, що лишились поза межами цих Правил, регулюються чинним законодавством України.

ТЕРМІНИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ У ПРАВИЛАХ

  1. Автотранспортний засіб - будь-який засіб, що призначений для наземного перевезення людей та (або) вантажу, і приводиться в рух за допомогою двигуна потужністю не менше 5 к.с. (автомобілі легкові та вантажні, автобуси, мікроавтобуси, мотоцикли).

  2. Страховик - організація, що проводить страхування та бере на себе зобов'язання відшкодувати збитки або сплатити страхову суму при настанні страхового випадку.

  3. Страхувальник - особа, яка страхує свій майновий інтерес (покупець страхових послуг), яка має па основі договору (поліса) отримати грошову компенсацію при настанні страхового випадку.

  4. Договір страхування - угода між Страховиком і страхувальником, що регулює їх взаємні зобов'язання відповідно до умов даного виду страхування.

  1. Страховий поліс - свідоцтво (документ), що видається страхового

організацією фізичній або юридичній особі, яка застрахувала в ній (організації') будь-що, і містить умови укладеного договору страхування.

  1. Страховий випадок - подія, що настала фактично, при якій на основі договору (поліса) Страховик зобов'язаний відшкодувати збитки або виплатити страхову суму.

  2. Цивільна відповідальність перед третіми особами - відповідаль­ність перед фізичними чи юридичними особами, які зазнали збитків у результаті дій застрахованої особи (Страхувальника).

8 Дорожпьо-траиспортна пригода (ДТП) - подія, що виникла у процесі руху транспортних засобів і спричинила загибель або тілесні пошкодження людей, пошкодження транспортних засобів, споруд, ван­тажів або інші матеріальні збитки.

9. Збитки - ступінь пошкодження застрахованого об'єкта у

грошовому вимірі.

  1. Навмисні дії третіх осіб - невиггадкові, навмисні дії будь-яких осіб, які не беруть участь у страхуванні, що спрямовані проти Стра­хувальника або його майна.

  2. Термін страхування - час дії договору страхування.

  3. Страхова сума - грошова сума, у межах якої Страховик відпо­відно до умов страхування зобов'язаний провести виплати при настанні страхового випадку.

  4. Франшиза - умова страхового договору, що передбачає власну участь Страхувальника у відшкодуванні збитків та/або звільнення Страховика від відшкодування збитків, що не перевищують певного розміру.

  5. Додаткове обладнання - обладнання автотранспортного засобу (причепу), що не входять до його комплектацій згідно з інструкцією заводу-виготівника (автомобільні приймачі та магнітофони, чохли па сидіння, додаткове світлове і сигнальне устаткування, допоміжне устаткування і пристрої, прилади та інше ).

15. Знижка па знос - зниження вартості пошкоджених деталей

застрахованого автомобіля, що залежить від терміну його експлуатації.

16 Страхування - прийняття па себе зобов'язань страховою компанією по відшкодуванню збитків або по виплаті страхової суми у результаті страхових випадків.

17. Система посадочних місць - страхування життя і здоров'я такої

кількості осіб, на яке по своїй технічній характеристиці розраховані кабіна чи салон автотранспортного засобу.

  1. Страховий тариф - ставка у відсотках від страхової суми, відсоткове вираження ціни страхової послуги.

  2. Страховий ризик - небезпека чи випадковість, внаслідок якої можливе настання страхового випадку.

  3. Пеня - форма покарання у вигляді грошового стягнення, що застосовується до сторони, яка затримала виконання прийнятого по договору зобов'язання.

  4. Знижка з платежів - зменшення страхового внеску (на певну суму чи процент суми) па підставі пільг або умов, що обумовлені в правилах страхування.

  5. Позов - вимога, що ставиться в арбітражному чи судовому порядку до особи, відповідальність якої випливає з умов договору страхування.

  6. Складові частини автотранспортних засобів - це деталі вузли та агрегати.

  7. Огляд об'єкту страхування - дії, пов'язані з співставленпям фізичного стану об'єкту страхування оцінюваного візуально і даних про цей стан у поданих документах в умовах, що дозволяють викопати таке співставлеіпія, з використанням, при необхідності, відповідного технологічного обладнання.

ДОДАТОК 18

ПРАВИЛА

ДОБРОВІЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВАНТАЖІВ