Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кузьм-Омел_Педагогика_С_320_329_Педагог спилкув....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

3.9.2. Структура, рівні, види спілкування

Педагогічне спілкування, як і спілкування взагалі, — досить складний феномен, вимагає творчого підходу. Та все ж, виходя­чи з логіки навчально-виховного процесу, професійне спілку­вання має певну структуру, яка включає такі етапи (рис. 3.31):


Рис. 3.31. Етапи педагогічного спілкування


1. Моделювання очікуваного спілкування з окремими вихо­ванцями або дитячим колективом. Воно здійснюється педаго­гом завчасно на основі знання особливостей фізичного і со­ціально-психічного розвитку особистості вихованця, розуміння особливостей прояву його характеру, обізнаності з рівнем роз­витку колективу, передбачення можливих зустрічних дій окре­мого вихованця або всього колективу. Цей етап можна назвати прогностичним.

2. Організація початкового етапу спілкування вимагає швид­ кого залучення вихованця, а особливо дитячого колективу, до процесу безпосередньої взаємодії. Інколи цей етап називають "комунікативною атакою". Головне, щоб організація здійсню­ валась шляхом конкретної діяльності і спрямовувалась на діяль­ ність, та ще й таку, яка викликає в учнів інтерес.

  1. Керівництво спілкуванням у педагогічному процесі пе­ редбачає підтримання ініціативи вихованців у спілкуванні, вне­ сення необхідних коректив, врахування соціальних умов, віку вихованців, їх індивідуальних особливостей, заохочення до ак­ тивного спілкування.

  2. Аналіз результатів спілкування має бути спрямований на зіставлення проведеної роботи з раніше визначеними завдан­ нями, виділення і аналіз допущених помилок, обдумування шля­ хів і засобів подолання виявлених помилок у майбутньому.


Педагогічне спілкування (рівні)


Залежно від змісту і спрямованості дій партнерів виділяють такі рівні спілкування (рис. 3.32).

Рис. 3.32. Рівні педагогічного спілкування

  1. Конвенційний (лат. convencionalls — відповідно до дого­ вору): здійснюється відповідно до прийнятих правил, обмеже­ ний певними умовами, які заздалегідь визначені та прийняті. Він вимагає високої культури спілкування, ретельного дотри­ мання певних правил.

  2. Примітивний: для того, хто виявляє ініціативу спілкуван­ ня, співбесідник виявляється всього-на-всього предметом, по-

324

325

трібним чи таким, що стоїть на перешкоді діяльності ініціато­ра. Якщо потрібний — треба ним оволодіти, коли заважає — відштовхнути, знехтувати.

  1. Маніпулятивний: партнер — це лише суперник у певній грі, яку треба будь-що виграти.

  2. Стандартизований: спілкування ґрунтується на стандар­ тах, а не на взаємному розумінні актуальності ролей один одно­ го. Це своєрідний "контакт масок".

  3. Ігровий: спілкування здійснюється в ігровій формі, що вимагає від партнерів прояву творчості, добору таких прийомів, які допомагали б підтримувати запропонований тон.

  4. Діловий: передбачає організацію співбесідника чи колек­ тиву вихованців для виконання конкретної справи, що стосується обох партнерів.

  5. Духовний: є вищим рівнем людського спілкування. За такого спілкування партнер сприймається як носій духовного начала, і усвідомлення цього пробуджує у співрозмовника по­ чуття особливої уваги, шанобливості.

У процесі спілкування люди використовують різні його види (рис. 3.33).

Рис. 3.33. Види педагогічного спілкування

  1. Вербальне: основним засобом є слово.

  2. Мануальне (лат. manualis — ручний): засобом спілкуван­ ня є рухи рук (жести).

  3. Матеріальне: одна людина спілкується з іншою за допо­ могою певних матеріальних речей (іграшки, одяг, продукти хар­ чування та ін.); цей вид спілкування опосередковано об'єднує багатьох людей різних статей, професій у своєрідних, часто без­ посередньо не знаних партнерів.

  1. Технічне: радіо, кіно, телебачення, телефон та ін.; тут технічні пристрої допомагають людям спілкуватися один з одним, з колективами, зближуючи між собою багатьох людей.

  2. Біоенергетичне: пов'язане із сприйняттям біоенергетич­ них полів партнерів безпосередньо або на відстані. Цей вид спілкування ще мало вивчений і приховує в собі багато загадок.

Названі види спілкування діють не завжди автономно. У багатьох випадках люди у процесі спілкування використову­ють одночасно різні види, тим самим збагачуючи своє спілку­вання.