Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земл раб 3 курс.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

3. Технологія, контроль якості та безпека праці

3.1. Технологія виконання робіт

Цей розділ треба опрацювати і описати, використовуючи відповідні схеми виконання робіт. Необхідно детально описати послідовність виконання всіх робіт, вказуючи, які машини, механізми, інструмент використовуються. Описання робіт треба вести коротко, стисло, але так, щоб було зрозуміло в якій послідовності, якими машинами та механізмами виконуються роботи в їх технологічній послідовності.

Тому починати треба з описання послідовності виконання земляних робіт з розробки та переміщення ґрунту бульдозером (планування будівельного майданчика за заданим ухилом). На схемах у прийнятому масштабі, вказуючи розміри котловану, показати розміщення техніки та напрям розвитку процесу планування майданчика, влаштування котловану, зворотної засипки, ущільнення ґрунту біля фундаментів.

Приклад накреслення схем виконання деяких робіт наведено в дод. 11.

До схем треба надати необхідні пояснення, щоб детально показати всі технологічні процеси виконання робіт згідно з чинними нормативними документами СНиП 3.02.01-87, ДБН В.1.3.-2:2010, СНиП ІІІ-4-80** [4-6].

Таким чином, розділ технології виконання робіт є основним. У цьому розділі треба детально показати всі етапи виконання робіт, починаючи з планування майданчика, геодезичної розбивки місцеположення котловану, розроблення котловану, складування грунту та послідуючої після влаштування фундаментів зворотної засипки пазух котлованів та ущільнення ґрунту в них.

3.2. Контроль якості

Окремо у табличній формі (табл. 8) треба розробити операційний контроль якості, де відповідно до чинних нормативних документів та правил виконання робіт необхідно подати в технологічній послідовності всі операції, які обов'язково контролюються.

Таблиця 8

Схема операцiйного контролю якостi робiт

Операції, які підлягають контролю

Контроль якості виконання операцій

виконробом

майстром

склад

спосіб

термін

залучені служби

1. Правиль-ність геоде-зичних роз-бивочних робіт, закріплення основних осей будівлі

2.

І т.д.

Перевірка основних розмірів котловану

Винесення основних осей буді-влі та їх закріплення створи-ми знаками

Визначення розмірів котловану відносно осей та репера

Геодезичні вимірюва-ння

Геодезичні вимірювання

До початку розроблення котловану

В процесі розроблення котловану

Геодезист

-

Перш за все це ті роботи на які треба складати акти на закриті роботи, їх перелік наведено в дод. 10 ДБН А.3.1-5-96 [1] та акти приймання відповідальних конструкцій (до них відноситься влаштований котлован). У таблиці необхідно також дати інформацію щодо засобів та термінів контролю всіх операцій: вхідний, технологічний, приймальний, а також охарактеризувати, хто їх повинен виконувати та надати іншу інформацію, яка передбачається табл. 8. У таблиці треба надати інформацію про такі операції, які обов'язково треба проконтролювати: правильність винесення основних розбивних осей на майданчик; точність основних розмірів котловану, його прив'язки до осей та позначки дна котловану; перевірка відповідності ґрунту проекту; правильність перенесення та розбиття осей по дну котловану; контроль за процесом зворотної засипки пазух котлованів та ущільнення ґрунту.

По кожній з цих операцій треба зі ДБН В.1.3.-2:2010, СНиП 3.02.01-87 [5,6] вибрати і надати в таблицях та на схемах вимоги щодо точності – допуски (допустимі відхилення від проектних розмірів) влаштування котловану. Крім того, надати схеми проведення геодезичних замірів щодо точності влаштування котловану (визначення позначки дна котловану, перенесення осей на дно котловану та інших), а також надати виконавчу схему влаштування коловану, взявши за основу додаток Е ДБН В.1.3.-2:2010 [5].