Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5. нетрадиційні.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Спільні риси нових культів, що відрізняють їх від традиційних:

1. Засудження традиційних релігій і церков, викриття їх як прислужників "духовного Вавилону". А окремі традиційні сюжети і епізоди священних книг використовуються як матеріал для побудови власних доктрин. Тобто, культ майже не пов'язаний з уже існуючим в країні релігійними течіями.

2. Специфічний соціальний склад. Раніше до "месій" і "пророків" тягнулися люди малозабезпечені з низьким рівнем освіти, особливо літні. Останнім часом більшість становить молодь з середнього класу і хорошою освітою.

3. Наявність харизматичного лідерства. В багатьох культах створюється уявлення про лідера культу як про особливого неповторного спасителя, небесного обранця:

- лідер Церкви уніфікації Сан Мен Мун твердить, що "розмовляв з учителями, включаючи Христа, і в мудрості перевершив їх".

- засновник "Сім`і любові" Мойсей Берг сповістив, що мав спіритичні контакти з Распутіним і Жанною д`Арк і навіть переспав з однією духовною істотою – богинею (в небесах).

4. Прагнення духовно і фізично ізолювати членів общини від зовнішнього світу, відвернути їх від колишніх цінностей і уподобань, паралізувати особисту свідомість, що досягається різноманітними засобами психологічного впливу.

5. Типовим спонукальним мотивом у кар'єрі "месії" є гроші.

- "Місцева церква" тільки за обов'язкові для новообернених платні курси одержує понад 400 тис. доларів.

- "Церква живого слова" володіє маєтком в 20 млн. доларів.

- стільки ж одержує "Рух Харе Крішна" від продажу своєї літератури.

При цьому керівники культів не гребують навіть експлуатацією праці своїх послідовників, позбавляючи їх найнеобхіднішого.

При цьому "месіанський" бізнес має масу переваг: не є обов'язковою спеціальна освіта чи диплом, немає необхідності в фінансових вкладах, а матеріальні вигоди переважають будь-яку реальність, дуже престижно, багато шанувальників, не має значення сумнівне минуле лідера.

6. Проповіді лідерів культу зводяться до швидкого кінця світу:

- "Божі діти" призначили кінець світу на 1993 р.,

- Біле братство - на листопад 1993 р. в м. Києві (епіцентр).

Третій та четвертий пункт – є ознаками тоталітарних організацій.

Класифікація:

1. Культи, що проголошують себе варіантами християнства і пропонують унікальні "богооткровенну" істину, рекламуючи власний шлях до спасіння людства ("Сім'я любові" ("Діти бога"), "Церква Армагеддона", "Місцева церква", "Церква уніфікації" ("Об'єднана церква"),

2. Культи, що ведуть свій родовід із Сходу ("Рух Харе Крішна" ("Міжнародне товариство усвідомлення Харе Кріщни"), "Дзен-буддизм", бахаїзм).

3. Об'єднання, що займаються переважно "духовними вправами", психотерапевтичними сеансами і процедурами, під які нерідко підводяться релігійні спекуляції (Церква сайентологїї, Товариство трансцендентальної медитації, Біле Братство).

2)

Церква уніфікації

Голова церкви - Сан Мен Мун народився на півночі Кореї в 1920 р У Великодню неділю 1936 р. за твердженням Муна він зустрівся з Ісусом Христом, який признався, що його місія 2000 р. тому була невдалою, і Мун повинен її завершити.

В к. 40-х р. Муна засуджено за зґвалтування. Під час корейської війни його звільнили, він втік на південь, де заснував "Асоціацію Святого Духа для уніфікації світового християнства".

В 1955 р. Мун знову потрапляє на лаву засуджених за те, що практикував ритуальний секс (на одній із спокушених йому прийшлося одружитися) .

З 1973 р. Мун прибув у США для поширення свого вчення (викладено в книзі "Божественний принцип"):

- сім'я - це створіння нечистої сили, оскільки Єва согрішила із сатаною;

- Христос народжений безгрішним, але не встиг виконати свою місіювступити у шлюб з ідеальною земною жінкою і породити досконалих, очищених від гріха людей;

- Мун також безгрішний, то разом із своєю дружиною складає ідеальну сім'ю, тільки вступивши в неї людина зможе врятуватися.

При залученні до своїх рядів використовуються спеціальні місіонери, які використовують серед інших засобів впливу і гіпноз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]