Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5. нетрадиційні.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Рух Харе Крішна

Це один з чисельних східних культів, що поширюються останнім часом на Заході, інтерес до цієї течії викликаний піклуванням про здоров'я, використання дієти, дихання, фізичних вправ, методів психологічного контролю і психотерапевтичних процедур.

Рух Харе Крішна засновано в 1966 р. у Нью-Йорку вихідцем з Індії Абхай Ширан Де (1896-1977). Народився в Калькутті, навчався в університеті, служив у хімічній фірмі, займався торгівлею. З 1954. р. залишив дружину і п'ятьох дітей, став ченцем і присвятив себе служінню Крішні (одне з аватар (обліків) Вішну). Під чернечим ім'ям Бхактиведанта Свамі Прабхупада в 1966 р. приїхав у США, маючи при собі 7 доларів. З 1977 р. помер дуже багатим.

Віровчення і культ Харе Крішна будується на індуїзмі та буддизмі. Від рядового віруючого вимагають:

- не вживати наркотики, алкоголь і тютюн;

- бути вегітаріанцем;

- промовляти молитви і гімни.

Спираються крішнаїти на "Бхагавдгіту" ("Пісню бога"), яка е частиною давньоіндійського епосу "Махабхарата". В ній стверджується, що все існуюче - лише видимість, у тому числі й наслідки праці людини які належать Крішні.

Спеціальне покоління Крішні ввів у ХУ - ХУІ ст. гуру (вчитель) Чайтанья, який розробив молитву, яка складається з багаторазового повторення слів: "харе", "крішна", "рама" (необхідно повторити 1728 разів, на що потрібно близько шести з половиною годин). Багаторазове повторення приводить людину до екстазу і злиття з богом.

Послідовник "Харе Крішни" повинен відмовитися від усіх світською інтересів, половину прибутку віддавати "служінню Крішні", забороняеться їсти і спати більше, ніж потрібно організму.

Організація "Міжнародне товариство свідомості Крішни" - одна з найбагатіших організацій нетрадиційних культів. Щорічний прибуток від продажу книг і журналів становить понад 20 млн. доларів.

Зростає і чисельність організації:

в 1973 р. - З тис. чол.

в 1982 р. - 12 тис. чол.

В Україні діє 46 громад "Харе Крішна", з них 28 – зареєстрована. Найбільші центри - Київ, Донецьк, Одеса (офіційний дозвіл на діяльність кришнаїтів отримано в 1990 р., а в 1995 р. зареєстровано Всеукраїнський центр громад).

Велике Біле Братство

Засновано в Києві в 1990 р. фахівцем у галузі кібернетики Юрієм Кривоноговим. Завдяки активній месіонерський діяльності безпосередньо на вулицях Києва та ін. міст групи Білого Братства виникло у різних регіонах України і поза її межами.

Основні ідеї Біле Братство запозичило із буддизму, крішнаїзму, християнства, об'єднаних і скріплених науковою термінологією. Наголос робився на зображенні нашого суспільства включно сатанинським, що позначене "числом звіра", тобто ббб, на неоапокаліптичних віщуваннях про кінець світу (останній мав відбутися в листопаді 1993 р. з епіцентром у м. Києві), який повинен був супроводжуватися масовим самогубством.

Ю.Кривоногов та його дружина Марія Цвигун проголосили себе божествами, а інші проповідники дістали наймення біблійних пророків.

Згодом М.Цвигун була проголошена "Богом живим Марією Деві Христос.

Особливу ставку Біле Братство робило на дітей та молодь, які цуралися батьків, залишали рідні домівки (під впливом нових "месій"). Діяльність Білого Братства, що набрала відверто антисуспільного спрямування, наприкінці 1993 р. була припинена правоохоронними органами, Керівники Білого Братства ув'язнені.

З течії відбувся розкол, спричинений неприйняттям послідовниками Марії Деві Христос спроб Ю.Кривоногова, який назвав себе Юоаном Свамі, придати діяльності Білого Братства екстремістський характер. Знята заборонена вживання деяких продуктів харчування, відокремленість дітей від батьків.

РУН-Віра ("Рідна українська національна віра")

Заснована у бО-ті рр. вихідцем з України Левом Силенком (Орлигорою) що став організатором її громад (станиць) в місцях компактного проживання українців у США, Канаді, Австралії.

Головний собор - Святиня Матері - України - знаходиться у Нью-Йорку. Літочислення рідновірці ведуть від т. з. Різдва Дажбога, який народився на 9 тис. років раніше Христа.

Дажбог - "єдиносущний і всюдисущий",

"сам себе проявляє у необмеженій кількості форм і дій".

Останнім часом з'явилися групи прихильників цього релігійного напрямку і в Україні (Київ, Чернігів, Одеса).

Основні положення віровчення і культова практика викладені Л.Силенком у книзі "Мага Віра" ("Могутня Віра"). Хоча в ній автор різко протиставляє своє вчення християнству, але деякі заповіді і молитви Рун-Віри перекликаються з християнськими своїм загальнолюдським характером.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]