Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кот (редактированный).doc
Скачиваний:
388
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
7.68 Mб
Скачать

Пов'язки на кінцівки

Пов'язки на верхню кінцівку. Для бинтування пальців кисті застосову­ють в основному спіральні пов'язки, які починаються коловими ходами на­вколо зап'ястя, потім ведуть бинт по тильній поверхні кисті до кінця пальця, обкутуючи його спіральними ходами. Повторюючи попередні ходи, можна накласти таку пов'язку на всі пальці руки (рис. 131 а,б). На кисть можна накладати пов'язку у вигляді рукавички на всі 4 пальці і зап'ястя (рис. 131, в).

Пов'язки на передпліччя, плече і лікоть. Найуживанішими пов'язка­ми на передпліччя і плече є колові або колосоподібні (рис. 132, 133).

На ділянку плечового суглоба і підпахвинну ямку накладають колосо­подібну пов'язку і комбінують її з косими і горизонтальними турами бинта навколо грудної клітки (рис. 134).


220


Пов'язки на нижню кінцівку. Для закриття уражень нижніх кінцівок застосовують ті ж самі типи пов'язок, що і для верхніх (рис. 135).

Хрестоподібну або поворотну пов'язку (рис. 136) застосовують при розтягненнях зв'язок гомілково-ступневого суглоба. Починають її з цирку­лярного фіксуючого туру в нижній третині гомілки, після чого бинт ведуть косо на тил ступні на протилежний бік, огинаючи ступню, і знову скісно вверх повертають бинт на гомілку. Обійшовши гомілку позаду, повторюють подібні ходи бинта декілька разів. Пов'язку закінчують циркулярним туром на гомілці.

221


На п'яту накладають восьмиподібну фіксуючу пов'язку (рис. 136, б) На стопу без пальців накладають колосоподібну і поворотну пов'язки (рис. 136 в, г). На великий палець краще накладати пов'язку, фіксуючи її до гомілки (рис. 136, д)

Інші види пов'язок

На сьогодні, окрім звичайних марлевих бинтів, використовують еластичні сітчасто-трубчасті бинти (рис. 137), котрі дозволя­ють надійно фіксувати перев'язувальний ма­теріал, а методика їх накладання надзвичайно проста. Вони також не порушують кровообіг ураженої ділянки і не обмежують рухів у суг­лобах.

Суспензорій - це спеціальна пов'язка, яку застосовують для фіксації калитки після оперативних втручань на яєчках та придат­ках (рис. 138).

Суспензорій виготовляють зі звичайного широкого бинта або марлі. Пов'язка складаєть­ся з пояса, котрий накладають навколо талії, і мішечка з тасьмою, який прикріплюють до по­яса на животі і спині.

Бандаж. Спеціальне пристосування, ви­готовлене з тканини та шкіри і призначене для укріплення слабких ділянок черевної по­рожнини. Бандажі, як правило, застосовують при черевних грижах у тих випадках, коли хворого з тих чи інших причин не можна оперувати.

Індивідуальний перев' язу вальний па­кет. Пакет складається з двох ватно-марле­вих подушок, прикріплених до бинта. Одну з них можна пересувати вздовж нього. Пере­в'язувальний матеріал знаходиться у трьох пакетах: внутрішньому - паперовому (із шпилькою), прогумованому і зовнішньому. Бинт і подушки стерильні. Після зняття зов­нішнього пакета прогумовану оболонку роз­ривають по надрізу і знімають, потім розгор­тають внутрішню паперову оболонку, розво­дять подушки на необхідну відстань і накладають на рану тим боком, до якого не торкалися руками. При проникаючих пора­неннях однією подушкою закривають вхідний, а другою - вихідний отвори рани, після цього подушки прибинтовують.

222