Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам роб.24-26.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету

Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету, справляється з надрокористувачів, незалежно від форми власності, які видобувають корисні копалини на раніше розвіданих родовищах, а також на розташованих у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони родовищах з попередньо оціненими запасами, котрі за згодою заінтересованих надрокористувачів передані їм для промислового освоєння. Збір за виконані геологорозвідувальні роботи в повному обсязі зараховується до державного бюджету і спрямовується на розвиток мінерально-си­ровинної бази.

Нормативи даного збору визначаються окремо для кожного виду чи групи близьких за призначенням корисних копалин у гривнях до одиниці видобутку або погашення в надрах запасів корисних копалин. Нормативи збору за виконані геологорозвідувальні роботи індексуються з урахуванням офіційно встановленого індексу інфляції.

Обсяг погашених запасів корисних копалин визначається як сума обсягів видобутих корисних копалин та фактичних їх втрат у надрах під час видобування.

Надрокористувачі, які виконували геологорозвідувальні роботи частково за рахунок власних коштів, сплачують збір за такі роботи, застосовуючи до нього коефіцієнти залежно від обсягу проведених на відповідних родовищах пошукових робіт.

Якщо надрокористувачі видобувають більше одного виду корисних копалин, що залягають окремо, збір за виконані геологорозвідувальні роботи обчислюється за кожний їх вид окремо.

Збір за виконані геологорозвідувальні роботи справляється з дати видобутку корисної копалини.

Суми даного збору відносяться до валових витрат реалізованої продукції (робіт, послуг).

Розрахунки збору подаються надрокористувачами протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, органам державної податкової служби за місцезнаходженням родовища корисних копалин.

Збір сплачується впродовж 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного терміну подання розрахунку збору.

Надрокористувачі сплачують авансові квартальні внески збору до 20 числа третього місяця звітного кварталу і до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, у розмірі однієї третини суми збору, визначеної в попередньому розрахунку.

Рентна плата за нафту і газ

Ставки рентної плати за нафту і природний газ, що видобуваються в Україні, затверджуються в законі про державний бюджет України на відповідний рік.

У 2004 р. нафтогазовидобувні підприємства вносять до держав­ного бюджету України рентну плату за товарний природний газ у розмірі 30,6 грн за 1 тис. куб. м, за нафту — у розмірі 160 грн за 1 т. і за стабільний газовий конденсат — у розмірі 104,04 грн за 1 т.

Рентна плата включається до оптової відпускної ціни на нафту і природний газ (без податку на додану вартість) на дату відпуску продукції нафтогазодобувними підприємствами.

Датою відпуску продукції є:

  • за нафтою, що відвантажується залізничним транспортом, — дата оформлення товарно-транспортної накладної на маршрут чи групу вагонів;

  • за нафтою, котра відвантажується трубопровідним транспор­том, — дата оформлення акта приймання-здавання на пунктах здавання нафти;

  • за газом — дата оформлення акта приймання-здавання на пунктах заміру газу (щодекадно).

Рентна плата включається до бази оподаткування під час визначення податку на додану вартість.

Платниками згаданої плати є нафтогазовидобувні підприєм- ства, які здійснюють видобуток природного газу і нафти на території України.

Сума рентної плати за нафту природний газ визначається нафтогазодобувними підприємствами, виходячи з обсягів відпущених ними нафти і газу та ставок рентної плати (крім підприємств, що здійснюють видобуток на родовищах з важкодобувними і виснаженими запасами).

Рентна плата за нафту та природний газ вноситься до Державного бюджету України щодекади авансовими платежами, виходячи з обсягів відпущених нафти і газу за минулу декаду, 15 і 25 числа поточного місяця — відповідно за першу та другу декаду, 5 числа наступного місяця — за решту днів звітного періоду.

Платники подають податковим органам за місцезнаходженням розрахунки з рентної плати за нафту і природний газ (окремо) щомісячно, до 21 числа місяця, наступного за звітним. Сплата до бюджету сум рентної плати, обчислених за розрахунком за звітний місяць, проводиться платником протягом 10 календарних днів, наступних після граничного терміну подання розрахунку.