Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.вич. загальна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.52 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ і НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМ. ВАДИМА ГЕТЬМАНА

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИУТ

Кафедра «Правознавство»

Затверджено

Вченою радою інституту

Протокол №____від ____

Вчений секретар ________Кожемякіна Т.В.

Навчальна програма по самостіному вивченню дисципліни кримінальне право україни

(загальна частина)

Для спеціальності 6.601 «Правознавство»

УХВАЛЕНО:

На засіданні кафедри «Правознавство»

Протокол ____від «__»________2006р.

Погоджено:

Заступник директора

З навчальної роботи ______________Б.М. Одягайло

Начальник навчального відділу _______________Є.Г.Дяченко

Кривий ріг 2006р.

Методичні вказівки по самостійному вивченню дисципліни «Кримінальне право України» (загальна частина)

Для студентів 2-курсу

Спеціальності : 6.601

Укладач: доцент Панченко М.І. кафедра «Правознавство» Криворізький економічний інститут КНЕУ, 2006р.

Рецензент: к.ю.н., професор Копайгора І.Д.

Відповідальний за випуск

к.ю.н., професор Копайгора І.Д.

У методичних вказівках розкриваються основні питання Загальної частина криміна­льного права України. Після кожної теми до основних теоретичних поло­жень додаються контрольні запитання та задачі, вирішення яких дозволить студентам поглибити самостійне опанування курсу з Загальної частини кримінального права.

Посібник містить також Типову програму курсу, термінологічні словни­ки до кожної теми, рекомендовану літературу, нормативно-правові акти, те­стові завдання, ситуативні задачі.

Розрахований на студентів денної та заочної форм навчання.

ВСТУП

Кримінальне право України — одна з найважливіших дисциплін кримінального циклу.

Юристами—вченими та практиками разом з політиками проведена велика робота з вивчення міжнародного правового та законотворчого досвіду боротьби зі злочинністю, результатом якої стало прийняття Верховною Радою України 5 квітня 2001 року нового Кримінального кодексу України. Ця подія сприяла новому потужному поштовхові в розвитку національного кримінального права.

Наведене може служити обгрунтованою підставою для висновку про важливість поглибленого вивчення кримінального права як в цілях за­гальної юридичної освіти населення, так і особливо студентами, які об­рали майбутню спеціальність юриста-економіста. Знання положень кримінального права сприяє правовій свідомості та законослухняному вихованню громадян.

Студентам, перш за все, треба чітко усвідомити основні положення Загальної частини кримінального права щодо предмету та методу цієї галузі права, її систему та принципи, поняття злочину та його ознак. Глибоке вивчення Загальної частини кримінального права передбачає засвоєння студентами різних теоретичних концепцій, дискусійних по­ложень, вміння критичного осмислення проблемних питань, розвиток правового мислення, що допоможе правильно зорієнтуватися в матері­алі і визначитися з конкретним обсягом інформації, потрібної для точ­ної і чіткої відповіді.

Предметом кримінального права завжди були суспільні відносини, які виникають між державою та особою внаслідок скоєння злочину та застосування покарання.

Підготовка фахівців-юристів для діяльності в умовах ринкової еко­номіки вимагає застосування різноманітних методик викладання та за­своєння навчального матеріалу. Студент, як основна фігура в навчаль­ному процесі, повинен сам активно прагнути проявляти ініціативу в пошуку форм і методів навчання, оволодіння фахом. Студенти, котрі отримують дипломи бакалавра, спеціаліста та магістра права, повинні виходити із необхідності досконалого оволодіння кримінальним правом як фундаментальної, основної галузі права. Наріжним каменем кримінальної науки ще з XVIII століття є вчення про юридичний склад злочину, який відіграє основну роль у кваліфіка­ції діяння і визначення в кінцевому результаті підстав кримінальної відповідальності.

Необхідним є також усвідомлення таких положень кримінального права, як стадії вчинення злочину, співучасть у злочині, обставини, що виключають злочинність діяння. Вивчення Загальної частини криміна­льного права передбачає обов'язкове засвоєння положень, які стосу­ються системи та видів покарання за вчинені злочини, загальних засад та особливостей їх призначення, а також підстав звільнення від кримі­нальної відповідальності та відбування покарання. Безперечно, для правової обізнаності пересічного громадянина необхідно знати про су­димість та її правові наслідки.

Враховуючи особливість програми навчального курсу з криміналь­ного права для студентів фаху юриста з економічним орієнтуванням та необхідність забезпечення певного обсягу знань з кримінального права, навчальний курс передбачає поряд з лекціями також самостійну роботу студентів.

У цілому навчальний курс з кримінального права передбачає 162 години: 40 годин лекцій; 70 годин самостійної роботи студентів; 32 го­дини семінарських занять; 20 годин консультацій. Передбачено розв'язування ситуаційних задач, які даються в кінці кожної теми посі­бника. Пропонуються в посібнику також теми для написання курсових робіт.

Дані методичні вказівки пропонується для вивчення основ Загальної частини кримінального права України. Для поглибленого вивчення криміналь­ного права рекомендується звертатися до підручників, наукових статей, збірників постанов Пленуму Верховного суду України, Кримінального кодексу України. Тільки після цього, коли у студента є потрібна теоретична база для засвоєння складнішого матеріалу, необхідно приступати до вивчення монографічної літератури, яка містить аналіз проблемних пи­тань. Перелік основних та додаткових джерел інформації визначено для кожної теми посібника.

Навчальна дисципліна «Кримінальне право України» посідає нале­жне місце серед інших юридичних дисциплін в процесі фахової підго­товки юриста, що визначається її провідним положенням серед основ­них галузей права, законодавства та особливого значення для органі­зації, існування і діяльності правової держави.

Отже, всі студенти, незалежно від форми навчання та передбачених навчальною програмою форм і методів засвоєння окремих тем, повинні мати достатньо повні знання з усіх зазначених робочою навчальною програмою тем та положень кримінального права і законодавства.

Розділ 1

ТИПОВА ПРОГРАМА КУРСУ «КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО УКРАЇНИ. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА»