Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні роботи 9-10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

15

Предмет: Податкова система

Спеціальність: «Економіка підприємства»

Курс: ІІІ

Семестр: ІІ

Вид заняття: Самостійна робота

Тема 2. Акцизний збір .

    1. Особливості оподаткування алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

    2. Ставки акцизного збору. Маркування підакцизних товарів.

Мета:

  • ознайомити з основними поняттями теми;

  • сприяти формуванню знань по темі;

  • формувати аналітичне мислення, уміння розвивати самостійність при розгляді деяких питань.

План вивчення:

  1. Особливості оподаткування алкогольних напоїв.

  2. Особливості оподаткування тютюнових виробів.

  3. Ставки акцизного збору.

  4. Особливості маркування підакцизних товарів.

Завдання:

  1. Зробити конспект у вигляді тезів.

  2. Розв’язати задачі:

1. У січні підприємство — виробник тютюнових виробів — виготовило сигарет з фільтром 80 млн.шт., собівартість яких ста­новила 4 млн. грн; прибуток - 100 тис. грн. Задекларована виробником максимальна роздрібна ціна за 1 пачку (20 шт.) сигарет з фільтром, котрі він виробляє, без податку на додану вартість та акцизного збору становить 2 грн. Визначити суму акцизного збо­ру і ПДВ .

  1. У січні підприємство ввозить на митну територію України сигарети з фільтром у кількості 5 млн шт., контрактна ціна яких становить 100 тис. доларів США. Задекларована виробником максимальна роздрібна ціна за 1 пачку (20 шт.) сигарет з фільтром, що він імпортує, без податку на додану вартість та акцизного збору становить: а) 5 грн; б) 2 грн. Визначити суму АЗ та ПДВ, які підлягають сплаті до бюджету.

  1. Собівартість 1 пляшки горілки (0,5 л, 40 %) для підприємства-виробника становить 1 грн, розрахунковий прибуток на 1 пляшку - 0,5 грн. Визначити ціну реалізації 1 пляшки горілки, суму АЗ і ПДВ. Підприємство ввозить на митну територію України 1 тис. пляшок горілки (0,5 л, 40 %), контрактна вартість якої становить 2 тис. доларів США. Визначити суму АЗ і ПДВ, які підлягають сплаті до бюджету.

Література:

Основна:

  1. Крисоватий А.І., Десятник О.М. Податкова система: Навчальний посібник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004.- 132-153 с.

  2. ОниськоС.М., Тофан І.М. Податкова система. — Львів: «Магнолія Плюс», 2005.

  3. Фінансове право: Підруч. / За ред. Л. К. Воронової. — X.: Консум, 1998. - 496 с.

Нормативна:

  1. Закон України від 06.02.96 р. № 30/96 - ВР "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на тютюнові вироби", зі змінами і доповненнями.

  2. Закон України від 07.05.96 р. № 178/96 - ВР "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої", зі змінами і доповненнями.

  3. Закон України від 24.05.96 р. № 216/96 - ВР "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі транспортні засоби", зі змінами і доповненнями.

  4. Закон України від 11.07.96 р. № 313/96 -ВР "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)", зі змінами і доповненнями.

  5. Закон України від 1 5.09.95 р. № 329/95 - ВР "Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби", зі змінами і доповненнями.

  6. Закон України від 21.12.2000 р. № 2181 - III "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами".

  7. Декрет Кабінету Міністрів України від 26. 12.92 р. № 18-92 "Про акцизний збір", зі змінами і доповненнями.

  8. Постанова Верховної Ради України від 12.09.96 р. № 365/96 - ВР "Про перелік товарів (продукції), на яку встановлюється акцизний збір".

Опорний конспект лекції:

Особливості оподаткування алкогольних та тютюнових виробів

Існують деякі особливості в механізмі оподаткування акциз­ним збором алкогольних і тютюнових виробів. Так, виробники такої продукції повинні проводити маркування кожної пляшки алкогольних напоїв та кожної пачки тютюнових виробів у такий спосіб, щоб марка розривалась під час розкривання товару. Тобто до початку виготовлення виробники повинні придбати марки ак­цизного збору в податкових органах.

Забороняється ввезення, зберігання, транспортування, прийнят­тя на комісію з метою продажу та реалізації на території України алкогольних напоїв та тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка.

Продаж таких марок проводиться відповідно до заявки-роз-рахунку на необхідну кількість марок.

Сплата акцизного збору за алкогольними та тютюнови­ми виробами вітчизняними виробниками здійснюється та­ким чином:

1) підприємства -- виробники алкогольних напоїв — сплачу­ють акцизний збір на третій робочий день після здійснення обо­роту з реалізації за умови, якщо вони:

  • реалізують алкогольні напої з умістом спирту етилового від 1,2 до 8,5 % об'ємних одиниць (слабоалкогольні напої), які від­повідно до законодавства не підлягають маркуванню марками акцизного збору;

  • реалізують алкогольні напої, виготовлені без використання спирту етилового.

Тобто сплата акцизного збору відбувається щоденно, виходя­чи з фактичних обсягів реалізації;

2) якщо суб'єкти підприємницької діяльності отримують спирт етиловий для переробки на іншу підакцизну продукцію, що підля­гає маркуванню марками акцизного збору, вони повинні видати органам державної податкової служби податковий вексель, що підтверджує зобов'язання зі сплати суми акцизного збору, і спла­тити суми акцизного збору під час придбання марок акцизного збору протягом не більше 90 календарних днів від дня отримання спирту етилового. Тобто сплата акцизного збору відбувається піс­ля отримання спирту, але ще до того, як продукція з цього спирту починає вироблятись;

3) підприємства вторинного виноградного виноробства спла­чують акцизний збір під час придбання акцизних марок на суму, розраховану зі ставок акцизного збору на готову продукцію, ви­роблену з виноградних виноматеріалів чи сусла, з використанням спирту етилового;

4) підприємства — виробники тютюнових виробів — сплачу­ють акцизний збір щомісячно, до 16 числа наступного за звітним місяця, виходячи з фактичного обсягу реалізації тютюнових ви­робів за минулий місяць.

Дещо інший порядок сплати акцизного збору за імпортними алкогольними і тютюновими виробами. Сплата акцизного збору імпортером цієї продукції відбувається під час придбання марок акцизного збору (ще до початку виробництва даних товарів), які потім передаються закордонному виробнику для їх наклеювання в процесі виробництва.

Особлива увага приділяється контролю за транзитом підак­цизних товарів та експортом алкогольних напоїв, оскільки ці операції мають пільги з ПДВ і акцизного збору. Для мінімізації податків підприємці можуть оформити підакцизні товари на екс­порт або як транзит, фактично незаконно залишивши їх для реа­лізації на митній території України. Саме з цієї причини митне оформлення таких операцій здійснюється за умови гарантування доставки цих товарів до митного органу призначення. Суб'єкт підприємницької діяльності самостійно вибирає один з таких ви­дів заходу гарантування доставки підакцизних товарів:

— надання фінансових гарантій митним органам;

— охорона та супроводження товарів митними органами;

— транспортування товарів митним перевізником та інші.