Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост.7-8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
192 Кб
Скачать

18

Предмет: Податкова система

Спеціальність: «Економіка підприємства»

Курс: ІІІ

Семестр: ІІ

Вид заняття: Самостійна робота

Тема 1. Податок на додану вартість.

1.3. Механізм розрахунку та сплати податку з прибутку.

1.4. Фінансова звітність.

Мета:

  • розкрити механізм розрахунку податку з прибутку; вміти складати фінансову звітність;

  • сприяти формуванню знань по темі;

  • формувати аналітичне мислення, уміння розвивати самостійність при розгляді деяких питань.

План вивчення:

  1. Механізм розрахунку та сплати податку з прибутку.

    1. Порядок обчислення податку на додану вартість: податкове зобов'язання, податковий період, дата виникнення податко­вого зобов'язання, податковий кредит, податок на додану вар­тість, що підлягає перерахуванню в доход бюджету, відшко­дування сум податку на додану вартість.

    2. Строки сплати податку на додану вартість.

    3. Розрахунки з бюд­жетом.

  2. Фінансова звітність.

    1. Декларації з податку на додану вартість, їх зміст, по­рядок складання і подання у податкові органи.

    2. Строки подан­ня декларацій.

    3. Відповідаль­ність платників податків за порушення податкового законо­давства..

Завдання:

  • Зробити конспект з теми у вигляді тезів.

  • Виконати практичну частину.

Форма контролю: Тестовий контроль, усне опитування.

Література:

  1. Закон України «Про податок на додану вартість».

  2. Золотько І. А. Податкова система: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2004.

  3. Крисоватий А.І., Десятник О.М. Податкова система: Навчальний посібник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004.

  4. ОниськоС.М., Тофан І.М. Податкова система. — Львів: «Магнолія Плюс», 2005.

  1. Теоретична частина

Порядок обчислення і сплати податку

Сума податку на додану вартість що підлягає сплаті до бюджету визначається як різниця між загальною сумою податкових зобов’язань, що виникли у зв’язку з будь-яким продажем товарів протягом звітного періоду, та сумою податкового кредиту звітного періоду.

ПДВб = ПЗ – ПК

ПДВб- сума ПДВ до бюджету

ПЗ- податкове зобов’язання

ПК – податковий кредит

Податкове зобов'язання - загальна сума податку, одержана (нарахована) платником податку в звітному (податковому) періоді.

Важливим елементом у механізмі сплати ПДВ є дата виникнення податкових зобов’язань і права платника на податковий кредит.

Датою виникнення податкових зобов'язань з продажу товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають продажу, а у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти - дата їх оприбуткування в касі платника податку, а при відсутності такої - дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

  • або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) - дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

-У разі продажу товарів (валютних цінностей) або послуг з використанням торговельних автоматів або іншого подібного устаткування, що не передбачає наявності касового апарата, контрольованого уповноваженою на це фізичною особою, датою виникнення податкових зобов'язань вважається дата виймання з таких торговельних апаратів або подібного устаткування грошової виручки. (Правила інкасації зазначеної виручки встановлюються Національним банком України).

У разі коли продаж товарів (робіт, послуг) через торговельні автомати здійснюється з використанням жетонів, карток або інших замінників гривні, датою збільшення валового доходу вважається дата продажу таких жетонів, карток або інших замінників гривні.

У разі коли продаж товарів (робіт, послуг) здійснюється з використанням кредитних або дебетових карток, дорожніх, комерційних, персональних або інших чеків, датою збільшення податкових зобов'язань вважається або дата оформлення податкової накладної, що засвідчує факт надання платником податку товарів (робіт, послуг) покупцю, або дата виписування відповідного рахунка (товарного чека), залежно від того, яка подія відбулася раніше.

Датою виникнення податкових зобов'язань орендодавця (лізингодавця) для операцій фінансової оренди (лізингу) є дата фактичного передання об'єкта фінансової оренди (лізингу) у користування орендарю (лізингоотримувачу).

Датою виникнення податкових зобов'язань у разі продажу товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата надходження таких коштів на поточний рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якому іншому виді, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед таким бюджетом.

Датою виникнення податкових зобов'язань при ввезенні (імпортуванні) товарів є дата оформлення ввізної митної декларації із зазначенням у ній суми податку, що підлягає сплаті. Датою виникнення податкових зобов'язань при імпортуванні робіт (послуг) є дата списання коштів з розрахункового рахунку платника податку в оплату робіт (послуг) або дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) нерезидентом залежно від того, яка з подій відбулася першою.

Попередня оплата (авансування) товарів, що згідно з договорами підлягають вивезенню (експортуванню) за межі митної території України або ввезенню (пересиланню) на митну територію України, не є підставою для виникнення податкових зобов'язань.

Податковий кредит - сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов'язання звітного періоду, визначена згідно з цим Законом

Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

Суми податку на додану вартість, сплачені (нараховані) платником податку у звітному періоді у зв'язку з придбанням (спорудженням) основних фондів, що підлягають амортизації, включаються до складу податкового кредиту такого звітного періоду, незалежно від строків введення в експлуатацію основних фондів, а також від того, чи мав платник податку оподатковувані обороти протягом такого звітного періоду.

У разі коли товари (роботи, послуги), виготовлені та/або придбані, частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, до суми податкового кредиту включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при їх виготовленні або придбанні, яка відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду.

У разі коли платник придбає товари (роботи, послуги), вартість яких не відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) і не підлягає амортизації, податки, що сплачені у зв'язку з таким придбанням, відшкодовуються за рахунок відповідних джерел і до складу податкового кредиту не включаються.

Не дозволяється включення до податкового кредиту будь-яких витрат по сплаті податку, що не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, а при імпорті робіт (послуг) - актом прийняття робіт (послуг) чи банківським документом, який засвідчує перерахування коштів в оплату вартості таких робіт (послуг).

Датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається:

1. Дата здійснення першої з подій:

- або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), дата виписки відповідного рахунку (товарного чека) - в разі розрахунків з використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків;

  • або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг);

2. Для операцій із ввезення (пересилання) товарів – дата сплати податку за податковими зобов’язаннями.

Датою виникнення права орендаря (лізингоотримувача) на збільшення податкового кредиту для операцій фінансової оренди (лізингу) є дата фактичного отримання об'єкта фінансового лізингу таким орендарем.

Продаж товарів здійснюється за договірними (контрактними) цінами з додатковим нарахуванням ПДВ. Звітним податковим і розрахунковим документом з ПДВ є податкова накладна.

Податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов’язань продавця у двох примірниках. Оригінал податкової накладної надається покупцю, копія залишається у продавця товарів (робіт, послуг).

Право на нарахування податку на складання податкових накладних надається виключно особам, які зареєстровані як платники податку.

Податкова накладна видається в разі продажу товарів покупцю на його вимогу. Вона не виписується, якщо обсяг разового продажу товарі не більший 20 гривень, у разі продажу транспортних квитків та при виписуванні готельних рахунків. У будь-якому випадку видається товарний чек, інший розрахунковий або платіжний документ, що підтверджує передачу товарів або прийняття платежу із зазначенням суми податку.

Для фізичних осіб, не зареєстрованих як суб’єкти підприємницької діяльності, що ввозять товари на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню згідно з законодавством України, оформлення митної декларації прирівнюється до подання податкової накладної.

Слід звернути увагу, що не дозволяється включення до податкового кредиту будь-яких витрат по сплаті податку, що не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями або іншими розрахунковими документами.

Звітний (податковий) період - період, за який платник податку зобов'язаний проводити розрахунки податку та сплачувати його до бюджету.

У строки, передбачені законом «Про ПДВ» для відповідного податкового періоду, платник податку подає органу державної податкової служби за місцем свого знаходження податкову декларацію незалежно від того, чи виникло у цьому періоді податкове зобов'язання чи ні.

У разі коли за результатами звітного періоду сума має від'ємне значення, така сума підлягає відшкодуванню платнику податку з Державного бюджету України.

Підставою для отримання відшкодування є дані тільки податкової декларації за звітний період.

Бюджетне відшкодування - сума, що підлягає поверненню платнику податку на додану вартість з бюджету у зв'язку з надмірною сплатою податку у випадках, визначених Законом України "Про податок на додану вартість" та Указом Президента України "Про деякі зміни в оподаткуванні".

Відшкодування при настанні терміну проводиться згідно з рішенням платника податку, яке відображене в податковій декларації (одночасно може бути декілька напрямів відшкодування) шляхом:

  • перерахування грошових сум з бюджетного рахунку на рахунок платника податку в установі банку, що його обслуговує;

  • зарахування суми відшкодування в рахунок платежів з податку на додану вартість;

  • зарахування суми відшкодування в рахунок інших податків, зборів (обов'язкових платежів), які надходять до Державного бюджету України.

Залежно від обсягу оподатковуваних операцій з продажу товарів за попередній календарний рік встановлено два оподатковуваних періоди: місячний і квартальний.

Звітний податковий період – період, за який платник податку зобов’язаний здійснити розрахунки по ПДВ та сплатити в бюджет.

Для платників податку, у яких обсяг оподатковуваних операцій х продажу товарів за попередній календарний звіт перевищує 7 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, податковий період дорівнює календарному місяцю. Якщо ж обсяг операцій є меншим, платники податку можуть за своїм вибором застосувати податковий період, що дорівнює календарному місяцю або кварталу.

На протязі календарного року дозволяється заміна квартального податкового періоду на місячний з початку будь-якого кварталу поточного року. Заява про своє рішення з цього питання платник податку подає податковому органу за один місяць до початку календарного року. (кварталу)

Податкова декларація з ПДВ: структура, порядок заповнення і подання.

Податкові декларації з ПДВ подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює:

а) календарному місяцю, - декларація подається до державної податкової інспекції (адміністрації) за місцезнаходженням платника протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

б) календарному кварталу, - декларація подається до державної податкової інспекції (адміністрації) за місцезнаходженням платника протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим робочий день.

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму ПЗ, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного терміну.

Податкова декларація з ПДВ має таку структуру:

  • вступна частина.

  • І. Податкові зобов’язання.

  • ІІ. Податковий кредит.

  • ІІІ. Розрахунки з бюджетом за звітний період.

  • ІV. Результати розрахунків з ПДВ.

Одночасно з декларацією повинні подаватися всі необхідні додатки до декларації. До податкової декларації додаються:

  • додаток 1. “Розрахунок експортного відшкодування”

  • додаток 2. “Розрахунок коригування сум ПДВ”.

  • додаток 3. “Розрахунок частки бюджетного відшкодування”

Відповідаль­ність платників податків за порушення податкового законо­давства

(з Закону України «Про податок на додану вартість»)

Відповідальність платників податку та контроль за його справлянням

(дію статті 10 зупинено для сільськогосподарських товаровиробників - учасників експерименту щодо запровадження єдиного (фіксованого) податку на території Глобинського району Полтавської області в частині всіх операцій, що є об'єктом оподаткування, крім операцій з продажу продукції власного виробництва такими сільськогосподарськими товаровиробниками)

(згідно із Законами України від 15.01.98 р. N 25/98-ВР,

від 20.11.98 р. N 277-XIV)

10.1. Платники податку несуть відповідальність за достовірність і своєчасність обчислення та внесення податку до бюджету відповідно до законодавства України.

У разі відмови продавця у видачі покупцю податкової накладної продавець зобов'язаний зменшити суму податкового кредиту поточного податкового періоду на суму податку, сплачену при поставці товару (робіт, послуг).

(пункт 10.1 статті 10 доповнено абзацом другим згідно із

Законом України від 19.11.97 р. N 644/97-ВР)

(абзац другий пункту 10.1 статті 10 із змінами, внесеними

 згідно із Законом України від 30.12.97 р. N 794/97-ВР)

10.2. Контроль за нарахуванням і внесенням податку до бюджету здійснюють органи державної податкової служби, а за справлянням і перерахуванням податку до бюджету під час ввезення (пересилання) товарів на митну територію України - митні органи в порядку, узгодженому з центральним органом державної податкової служби України. Порядок внесення податку на додану вартість до бюджету при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідальність платників податку за порушення порядку та строків нарахування та внесення до бюджету податку або порядку звітності, а також порядок оскарження рішень податкових органів визначаються законом з цих питань. Штрафні санкції за результатами діяльності за період з 1 жовтня по 31 грудня 1997 року не застосовуються.

(пункт 10.2 статті 10 доповнено абзацом другим згідно із

Законом України від 26.09.97 р. N 550/97-ВР,

 абзац другий пункту 10.2 статті 10 із змінами, внесеними

 згідно із Законом України від 21.12.2000 р. N 2181-III)

10.3. Правила податкового обліку встановлюються центральним органом державної податкової служби України.