Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
A.P._Lutay_A.P._Informatika_ta_komp'yuterna_teh....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

Основні принципи розробки програм (проектів) у середовищі

Visual Basic.

Алгоритмічний язик Visual Basic (VB) - язик об'єктно-орієнтованого проектування. Це значить, що в ньому можна маніпулювати готовими об'єктами і методами їх обробки на рівні операторів алгоритмічного язика.

У об'єктно-орієнтованому язиці використовуються такі поняття як: об'єкти, властивості, події, методи.

Об'єкти - устрої або загальні елементи Windows-додатків, використовувані більшістю створюваних програм. У Visual Basic виділяються такі групи об'єктів:

глобальні (global objects): clipboard (буфер обміну), debug (віладчик), printer (принтер), screen (екран), арр (додатки);

інтерфейсні або об'єкти взаємодії: form (екранна форма), controls (керуючі елементи, наприклад ті, що присутні на панелі інструментів);

• об'єкти бази даних.

У першу чергу будуть використовуватися об'єкти вікна панелі інструментів При складанні своєї програми кожен користувач визначається з якими конкретно об'єктами він буде працювати - з якими формами вікон, з якими устроями (результат виводити на екран, ня друк), які керуючі елементи повинні містити його вікна.

Всі вимоги до обраних об'єктів користувач фіксує у виді властивостей у вікні Properties. Кожному об'єкту відповідає свій набір властивостей.

Властивість об'єкта визначає як об'єкт виглядає або як він себе веде. Наприклад властивостями об'єктів є їхні імена, надпис об'єкта, колір фону, символів.

Для установки властивості конкретного об'єкта необхідно клацнути по цьому об'єкту, то б то зробити його активним, і вивести клацанням на передній план вікно Properties.

Приклади деяких властивостей: Name - Встановлює ідентифікатор (ім'я) доступу до об'єкта (текстовому полі, полі написів, полі меню, управляючим кнопкам і т.д.) із програми; властивість не доступна при виконанні програми. (Тільки англійський алфавіт !!! !)

Alignment - вирівнювання тексту (0 - уліво, 1 - управо, 2 - центрування);

Autosize - автоматичне управління розміром поля напису або текстового поля (true – автоматична зміна відповідно до розміру вмісту; false - розміри незміняємі і зайвий вміст відсікається);

BackColor - установка кольору фона;

ForeColor - установка кольору символів;

BorderStyle - задає тип рамки для об'єкта, причому для form і textbox тільки для читання під час виконання. Припустимі значення 0 - немає контуру, 1 - фіксований одиночний верхній контур (рядки назви і меню), 2 - по умовчанню змінюваний контур, 3 – фіксований подвійний.

Caption - текст, відображуваний у заголовку (для форми), усередині або поруч з елементом управління.

FontName - встановлює або повертає шрифт, використовуваний для відображення тексту в елементах управління, а також при виконанні операцій малювання і друку.

Рекомендується використовувати шрифт Times New Roman Cyr.

Height, Width - зовнішня висота і ширина об'єкта. Задаються у твипах (1см. = 567 твипов). Text - текст у текстовому або комбінованому полі, у полі списку. Для останнього - тільки для

читання під час виконання.

Enabled - значення властивості True визначає, що поле можна використовувати як для введення, так і для виведення інформації, False - тільки для введення.

Visual Basic є язиком, орієнтованим на обробку подій. Це означає, що певні частин" програми виконуються у відповідь на певні події. Кожний об'єкт повинен реагувати на певні події (дії), які відбуваються: Приклади подій:

Change - відбувається при зміні стану елемента управління при наявності цілого ряду можливих подій (масиву подій).

Click - відбувається при одноразовому клацанні мишею на об'єкті.

DblClick - відбувається при подвійному клацанні мишею на об'єкті.

KeyPress - відбувається при натисканні клавіші на клавіатурі.

Load - відбувається при виклику додатка за допомогою оператора Load у програмі або в результаті неявного завантаження. Unload - відбувається при розвантаженні форми з оперативної пам'яті відповідно до дій користувача (за допомогою меню або кнопок) або оператором Unload із програми.

З кожною подією в Visual Basic пов'язана процедура (підпрограма), яка визивається до виконання при виконанні події. У загальному виді синтаксис процедури такий:

Sub <ім'я об'єкта>_<ім'я події> (оголошення параметрів)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

оператори

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

End Sub

Приклад 1. Спроектувати форму для обчислення формули

у = 120 + а*с

Виконання: На екранній формі повинні розташовуватися текстові вікна для сприйняття значень а і с, а також вікно для виведення у. Щоб знати, де яке вікно знаходиться, їх необхідно підписати. Крім того, зручно використовувати кнопки Розрахунок і Вихід.

Н амалюйте на папері або уявіть мислено собі вид такого вікна (мал.1).

Рис.1 - Вид екранної форми для приклада у=120 + а*с.

Завантажуємо Visual Basic:

Пуск —> Программы —> Microsoft Visual Basic —> Visual Basic —> у діалоговому вікні New Project вкладка New виділити Standard, exe -» кнопка Открыть.

Таблиця 1. Послідовність дій для рішенням приклада у = 120+а*с.

п/п

Операція

Виконання

1

Дати ім'я електронній формі.

1) Відчинити вікно Properties (якщо його немає на екрані): меню View -> Properties Windows;

2) Вибрати властивість Caption стерти Forml у правій колонці і написати Лінійний алгоритм.

2.

Занести написи вихідних даних і результату.

1) На панелі інструментів виконати подвійне клацання по кнопці А (напис), у центрі форми з'явиться прямокутник із написом Label 1. Перетягніть його на місце (мал.1). Ще два рази повторіть цю послідовність дій, отримавши Label 2, Label 3.

2) Активізувати клацанням миші вікно Properties; у ньому у верхньому випадаючому списку вибрати Label 1; у списку властивостей виділити Caption і навпроти в другій колонці стерти Label 1 написати: Перемінна а.

3) Вибрати у верхньому випадаючому списку Label2 і у властивості Caption написати: Перемінна с.

4) Вибрати у верхньому випадаючому списку Label3 і у властивості Caption написати: Результат у.

abl

3.

Створення текстових вікон для введення і виведення даних

1) На панелі інструментів виконати подвійне клацання покнопці (текст) для створення текстового вікна Textl. Перетягніть його на місце (мал.1). Ще два рази повторіть цю послідовність дій, отримавши Text2 і Text3.

2) Активізувати клацанням миші вікно Properties; у ньому у верхньому випадаючому списку вибрати Textl; у списку властивостей виділити Name стерти Textl і написати txtа. (Англійський мова)

3) Потім у списку властивостей вибрати властивість Text і стерти в другій колонці напис Textl.

Аналогічним чином дати елементу Text2 ім'я txtс, а ТехіЗ – txtу і витерти Text2 і Text3. (Англійська мова)

4.

Створення екранних кнопок

1) На панелі інструментів виконати подвійне клацання по кнопці (CommandButton) і перетягнути отриману кнопку на місце, повторити дію для одержання другої кнопки.

2) Активізувати клацанням миші вікно Properties; у ньому у верхньому випадаючому списку вибрати CommandButton1; у списку властивостей виділити Caption, стерти CommandButton1 і написати Розрахунок; потім виділити Name і замість CommandButton1 написати cmdRachet.

3) У верхньому випадаючому списку вибрати CommandButton2; у Caption написати Вихід, а в Name написати cmdVixod.

У результаті виконаних дій створена необхідна форма її варто зберегти.