Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правовая статистика Живова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

Лекція 4. Документи первинного обліку та статистична звітність

1. Поняття та завдання єдиного обліку злочинів.

2. Підстави та порядок складання первинних облікових документів:

а) порядок заповнення та подання статистичної картки на виявлений злочин (форма № 1);

б) порядок заповнення та подання статистичної картки на злочин, за вчинення якого особі пред'явлено обвинувачення (форма № 4);

в) порядок заповнення та подання статистичної картки про рух кримінальної справи (форма № 3);

г) порядок заповнення та подання статистичної картки на особу, яка вчинила злочин (форма № 2);

д) порядок заповнення та подання статистичної картки про відшкодування матеріальних збитків ті вилучення предметів злочинної діяльності (форма № 1.2);

є) порядок заповнення та подання статистично! картки про наслідки розслідування злочину (форма №1.1);

ж) порядок заповнення та подання довідки про наслідки розгляду кримінальної справи (форма № 6);

з) порядок заповнення єдиного журналу обліку злочинів, кримінальних справ і осіб, які вчинили злочини.

і) ведення первинного обліку у справах про адміністративні правопорушення.

  1. Документи первинного обліку в судах та органах юстиції.

  2. Поняття про статистичну звітність. Види статистичної звітності в

правоохоронних органах.

І. Поняття та завдання єдиного обліку злочинів.

Первинний облік злочинів - це реєстрація та введення у статистичну звітність виявлених злочинів та осіб, що їх вчинили.

Завданням єдиного обліку злочинів є забезпечення своєчасної і

постійної реєстрації кожної одиниці сукупності, тобто всіх злочинів та осіб, що їх вчинили.

Система та методика єдиного обліку і статистичної звітності про ьяочяии та осіб, які їх вчинили на території України, регулюється відповідною спільною Інструкцією, затвердженою наказами Генеральної

прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки

України, Державної податкової адміністрації України та Міністерства юстиції України від 26 березня 2002 року.

Єдиний облік злочинів та осіб, які їх вчинили, ґрунтується на

реєстрації:

• злочинів з моменту порушення кримінальної справи;

• осіб, які вчинили злочини, з моменту затвердження прокурором обвинувального висновку або винесення мотивованої постанови про направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності;

• на коригуванні зазначених даних залежно від наслідків розслідування та судового розгляду справ упродовж звітного періоду. Підставою для коригування може бути також розкриття злочинів минулих років; постанова злочинів на облік прокурором; додаткове виявлення злочинів у ході досудового слідства або дізнання; виявлення помилок в обліку та звітності.

Правила єдиного обліку злочинів поширюються на органи внутрішніх справ, органи прокуратури, податкової міліції та Служби безпеки України.

При вивченні стану кримінальної обстановки та проведенні аналізу даних про злочинність необхідно пам'ятати, що реєстрація злочин/а, осіб, які їх вчинили, то кримінальних справ, що розслідуються прокурорами, слідчими прокуратури, слідчими і дізнавачами МВС, податкової міліції, їх облік, обробка, ведення статистичної звітності здійснюється органами внутрішніх справ. Водночас злочини, у справах яких проводиться розслідування органами Служби безпеки України, обліковуються відповідними підрозділами згідно із правилами цієї Інструкції.

Реєстрація злочинів та осіб, які їх вчинили, здійснюється за те­риторіальним принципом. У разі якщо місце скоєння злочину встановити немає можливості, злочин реєструється за місцем його виявлення.

Злочини, а також особа, яка його вчинила, та кримінальна справа вважаються облікованими, коли дані про них внесені до картки первинногообліку (або перенесені на магнітні носії), зареєстровані в журналі обліку злочинів, поставлені на централізований облік і включені до статистичної звітності обліково-реєстраційними підрозділами Міністерства внутрішніх справ України, обліково-довідковими підрозділами Служби безпеки України, військових прокуратур тощо.

Обліковими документами єдиної системи облікузЗлочинів та осіб, які їх вчинили, є статистичні картки:

  • форма 1 - на виявлений злочин;

  • форма 1.1- про наслідки розслідування злочину;

  • форма 1.2 - про результати відшкодування матеріальних збитків та вилучення предметів злочинної діяльності;

  • форма 2 - на особу, яка вчинила злочин;

  • форма 3 - про рух кримінальної справи;

  • форма 4 — на злочин, за вчинення якого особі пред'явлено обвинувачення.

Крім статистичних карток, до облікових документів єдиної системи обліку віднесені також:

• довідка про наслідки розгляду кримінальної справи, форма 6;

• єдиний журнал обліку злочинів, кримінальних справ і осіб, які вчинили злочини.

Крім того, Інструкція про єдиний облік злочинів і про порядок заповнення та подання документів первинного обліку злочинів, осіб, які їх вчинили, руху кримінальних справ, містить 11-ть довідників з закодованою інформацію, яка необхідна при заповнені розглядуваних статистичних карток.

Документи первинного обліку злочинів та осіб, які їх вчинили, зберігаються в обліково-реєстраційних підрозділах органів внутрішніх справ впродовж одного року після складання на їх підставі статистичної звітності про злочинність та даних щодо осіб, які вчинили злочини, за умови, що у справах, які направлені до суду, надійшли довідки про наслідки розгляду кримінальної справи за формою 6.

Журнали обліку злочинів, кримінальних справ і осіб, які вчинили злочини, ведуться в кожному відомчому реєстраційно-обліковому під­розділі. У справах, порушених працівниками органів прокуратури, внутрішніх справ, податкової міліції, ці журнали, якщо можливо, ведуться окремо і окремо нумеруються.

До документів первинного обліку пред'являються відповідні вимоги, вони складаються згідно із установленими правилами.

Первинні облікові документи повинні містити єдині реквізити, як необхідну умову для обробки їх автоматизованими засобами та зіставлення. Не допускається вносити в статистичні картки будь-які зміни і доповнення. При виникненні підстав про доповнення або внесення змін відповідних реквізитів та назви показників у первинні документи, такі зміни можуть вноситися тільки за спільним рішенням (наказом) Гене­ральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України,

Державної податкової адміністрації України та Міністерства юстиції

України.

Заповнення карток на виявлений злочин та інших документів первинного обліку повинно проводитися розбірливим почерком, без скорочень. Прізвище, ім'я та по батькові особи, яка вчинила злочин, записується друкованими літерами, а прізвище осіб, які підписують картку, повинні вказуватися повністю і чітко. Заповнені картки про виявлені злочини і осіб, які їх вчинили, форми 1, 1.1, 1.2,2,3,4 підпи­суються:

- слідчими (у справах, що розслідуються слідчими органів внутрішніх справ та податкової міліції);

- начальниками органів внутрішніх справ та податкової міліції (у справах, що розслідуються дізнавачами);

- прокурорами або їх заступниками. У справах, що розслідуються слідчими прокуратури, картки підписують слідчий та прокурор. Цей порядок підпису карток поширюється на Службу безпеки України та військові прокуратури.

Після прийняття рішення про злочин, особу, яка його вчинила, чи рішення у кримінальній справі прокурор, слідчий прокуратури, слідчі та працівники дізнання органів внутрішніх справ, податкової міліції повинні негайно скласти документи первинного обліку за вказаними вище фор­мами і особисто їх підписати. Заповнені і підписані картки про злочини реєструються в єдиному журналі обліку та упродовж доби ці картки слідчі і працівники органів дізнання повинні подати прокуророві на підписання разом із кримінальною справою.

Прокурори або їх заступники при отриманні статистичних карток перевіряють їх на відповідність даних процесуальним документам справи і підписують ці картки за наявності копій процесуальних документів, які залишаються в прокуратурі. Підписані прокурором або його заступником документи первинного обліку передаються безпосередньо працівникові обліково-реєстраційного підрозділу міськрайліноргану внутрішніх справ під власноручний підпис у спеціальному журналі.

У разі непогодження з прийнятим слідчим або органом дізнання рішенням у справі прокурор надані йому первинні документи не підписує.

Отже, ми розглянули питання "Поняття та завдання єдиного обліку злочинів" і визначили, що первинним обліком злочинів є реєс­трація та введення у статистичну звітність виявлених злочинів та осіб, що їх вчинили. Завданням єдиного обліку злочинів є забезпечення своєчасної і постійної реєстрації кожної одиниці сукупності, тобто всіх злочинів та осіб, що їх вчинили. У наступних питаннях буде більш детально роз­глянуто підстави та порядок складання первинних облікових документів.