Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правовая статистика Живова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

Лекція 3: статистичне спостереження

  1. Статистичне спостереження, його завдання та етапи.

  2. План та мета статистичного спостереження.

  3. Об'єкти правової статистики.

  1. Програма статистичного спостереження.

  2. Види статистичного спостереження.

  3. Способи статистичного спостереження.

1. Статистичне спостереження — це планомірне, систематичне, науково організоване збирання даних про явища суспільного життя шляхом реєстрації їх істотних ознак.

Завданнями статистичного спостереження є:

— повнота одержання даних, тобто усі явища і процеси повинні бути зареєстровані в повному обсязі;

—- вірогідність, об'єктивність відображення явищ, шо реєструються;

— порівняність одержаних даних, тобто слід таким чином збирати дані, щоб їх можна було порівняти з даними, які були одержані раніш і в інших територіаль­них одиницях.

Статистичне спостереження складається з 5 етапів:

1) проектування спостереження—це розробка плана статистичного спостереження, який охоплює програмно-методологічні та організаційні питання його проведення;

2) підготовка спостереження — це підготовка інструментарію спостереження (друкування бланків, перевірка реєстрів об'єктів, які повинні подавати дані, підготовка осіб, які здійснюватимуть спостереження, а також проведення пробного спостереження;

3) проведення спостереження — це процес реєстрації фактів і явищ;

4) зведення і групування даних спостереження за кількісно та якісно визначеними ознаками;

5) статистична обробка (узагальнення) і аналіз зведених статистичних даних.

До організаційних форм проведення статистичного спостереження відносяться звітність та спеціально організовані статистичні спостереження.

Звітність – це така форма статистичного спостереження, яка характеризує систему взаємопов’язаних показників, котрі дають змогу одержати дані наслідків роботи підприємства, установи або організації за звітний період, що періодично подаються у вигляді встановлених законодавством звітних документів (статис­тичних звітів) статистичним та іншим контролюючим та вищим органам за під­писом осіб, які відповідають за своєчасне подання і вірогідність цих даних. Тобто, це така форма статистичного спостереження, при якій кожна установа за єдиними бланками в суворо затверджені строки (кожний квартал, півріччя або за рік) подає своєму вищому органу і органу державної статистики документально обґрунтовані дані. В Україні звітність є сновною організаційною формою статистичного спостережен­ня, тому що вона дає змогу одержати дані, які характеризують діяльність підприємства з різних боків, оперативно керувати розвитком соціальних явищ і процесів в суспільстві, може застосовуватися для проведення наукових досліджень. Зміст звіту, його форма та термін подання встановлюються вищим статистичним органом країни (зараз це Держслужба статистики).

Але не усі суспільні явища і процеси можна охопити статистичною звітністю. Є такі сфери діяльності суспільства, які можна встановити лише шляхом опитування громадян (наприклад, структура прибутків і витрат населення, особливості детермінації окремих видів злочинів).

Для одержання даних, які не відображені у звітності, здійснюються спеціально організовані статистичні спостереження. Вони можуть проводитися для уточнення і перевірки звітних даних та даних, одержаних при проведенні перепису. В цьому разі таке спостереження називається контрольним. Спеціально організовані статистичні спостереження можуть проводитися і для вирішення самостійних наукових завдань, особливо з метою прийняття важливого управлінського або політичного рішення.

До спеціально організованих статистичних спостережень належать переписи, різні види опитувань, одноразові обліки, обстеження.

2. Науково-організаційне проведення статистичного дослідження неможливо без розробки детально продуманого його плану, особливо без розробки плану статистичного спостереження, який складається з двох груп питань: 1) програмно-методологічних та 2) організаційних.

Програмно-методологічні питання спостереження включають в себе формулювання гіпотези, розробку понятійного апарату дослідження, з'ясування мети спостереження, визначення джерел Інформації, розробку програми та проце­дури спостереження, визначення методів і засобів аналізу одержаних статистичних даних з метою їх наступного використання та інші питання методологічного забезпечення дослідження.

Організаційні питання спостереження включають до себе органи, які здійснюватимуть спостереження, час проведення (реєстрації), джерела і засоби одержання даних, графік підготовки кадрів та їх інструктаж, визначення строків подання даних та інші питання, пов'язані з практичною підготовкою, організацією та проведенням статистичного спостереження (наприклад, вирішення питань матеріально-технічного забезпечення дослідження).

Планом спостереження визначаються права, обов'язки та взаємовідносини орга­нів, які здійснюватимуть спостереження. Зрозуміло, що загально­державні спостереження організує Державна служба статистики України.

Місцем проведення спостереження є пункт, де безпосередньо реєструються ознаки окремих одиниць сукупності. Це може бути місце роботи або місце прожи­вання (наприклад, при перепису населення.

Важливе значення має й визначення часу спостереження — періоду, протягом якого збираються дані. Іноді його поділяють на об'єктивний і суб'єк­тивний. Об'єктивний — це той час (момент або період), до якого відносяться статистичні дані, що реєструються. Наприклад, кількість заре­єстрованих злочинів можна враховувати за певний період (добу, тиждень, декаду, місяць, рік), а кількість нерозглянутих справ — на певну дату.

Момент часу, станом на який проводиться реєстрація ознак елементів сукупності, називається критичним. Так, критичним моментом перепису населення 1989 р. була 12 година ночі з 11 на 12 січня. Період, протягом якого реєструються ознаки об'єкта спостереження, називається суб'єктивним часом. При перепису населення 1989 р. він становив 8 днів (з 12 до 19 січня). Наприклад, якщо строк подання місячного звіту 5 лютого, то суб'єктивний час, тобто час складання звіту, буде з 1 по 5 лютого, а об'єктивний — один місяць (січень). Суб'єктивний час повинен бути по можливості нетривалим і наближуватися до критичного моменту.

3. Після з'ясування мети статистичного спостереження необхідно визначи­ти об'єкти спостереження.

Об'єкт спостереження — це сукупність явищ, що вивчаються.

Об'єкти правової статистики диференціюються залежно від шіїЖЙ правової статистики:

об'єкти кримінально-правової статистики: 1) злочини, тобто передбачені кримінальним законом суспільно небезпечні діяння; 2) особа, яка вчинила злочин; 3) покарання;

об'єкти цивільно-правової статистики: 1) цивільні правовідносини, які засвідчуються в адміністративному, нотаріальному або безспірному судовому провадженні, або цивільна справа; 2) сторони цивільного процесу, тобто позивач і відповідач; 3) судове рішення;

об'єкти адміністративно-правової статистики: І) адміністративні правопорушення; 2) особа, яка вчинила адміністративна правопорушення: 3) адміністративне стягнення.

Аналогічні об'єкти спостереження є і в інших галузях правової статистики, Вони відрізняються лише якісною своєрідністю фактів, що реєструються.

З визначенням мети та об'єкта спостереження тісно пов'язаний вибір оди­ниці сукупності та одиниці спостереження.

Одиниця сукупності — це первинний елемент об'єкта спостереження, який існує і ознаки якого реєструються. В кримінально-правовій статистиці одиницею сукупності буде кожний окремий злочин, кожна окрема особа, яка вчинила злочин; в цивільно-правовій статистиці — кожна окрема цивільна справа, кожний окремий відповідач і позивач; в адміністративно-правовій статистиці — кожне окреме адміністративне правопорушення, кожна особа, яка вчинила адміністративне правопорушення. Інакше кажучи, одиниця сукупності завжди є носієм ознаки, яка підлягає реєстрації. Саме одиниці сукупності становлять основу обліку і підлягають безпосередньому обстеженню, тому що сума таких одиниць сукупності обов'язково дає статистичну сукупність явищ.

Одиниця спостереження — це джерело інформації, тобто первинний заклад або установа, від якої одержують необхідні статистичні дані. Наприклад, при вивченні промисловості одиницею спостереження є промислове підприємство (завод, фабрика). В правовій статистиці одиницею спостереження є районний суд, відділ внутрішніх справ, прокуратура, арбітражний суд, виправно-трудова уста­но­ва, органи РАГС, нотаріату тощо.

Одиниця виміру характеризує, в яких одиницях обчислюється досліджувана сукупність. Наприклад, в кримінально-правовій статистиці злочин­ність вимірюється кількістю зареєстрованих злочинів, кількістю осіб, які їх вчи­нили і які виявлені в процесі розслідування кримінальних справ, кількістю роз­критих і нерозкритих злочинів, кількістю кримінальних справ, розглянутих судо­вими органами, і т.п.

4. Статистичне спостереження завжди здійснюється згідно з відповідним чином розробленого програмою спостереження.

Програма спостереження — це перелік питань, на які треба одержати відповіді при даному статистичному спостереженні. Це система показників, яка всебічно характеризує об'єкт дослідження.

Програма статистичного спостереження має відповідати таким вимогам:

1) вона повинна містити тільки необхідні та істотні запитання, тобто не слід включати до неї зайві запитання, які можуть ускладнити одержання і розробку даних;

2) редакція запитань мусить бути конкретною і ясною, щоб усі розуміли їх значення однозначно. Недоцільно вносити до програми іншомовні слова;

3) запитання програми слід записувати в логічній послідовності (спочатку — загальні запитання, а потім — більш конкретні), а також таким чином, щоб можна було відповідями на одні запитання контролювати відповіді на інші запитання, тобто програма має містити контрольні запитання;

4) програма по можливості повинна забезпечувати порівнюваність даних з попереднім дослідженням цього об’єкта і з іншими дослідженнями, які були проведені в інших країнах.

Питання програми спостереження розміщуються в статистичних формулярах, які часто називають бланками. Застосовуються два види формулярів: індивідуальний (картковий) та списків. В індивідуальному формулярі реєструються відомості про одну одиницю сукупності (наприклад, форма № 1 – статистична картка на виявлений злочин); в списковому формулярі реєструються відомості про декілька одиниць сукупності (бланки статистичної звітності).

Зрозуміло, що як би добре не були були сформульовані питання програми спостереження, забезпечити найбільш чіткі відповіді на поставлені запитання завжди допоможе інструкція – сукупність роз’яснень та вказівок щодо програми спостереження, її можна надрукувати на формулярі спостереження, і вона може бути окремим документом.