Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChNI_VKAZIVKI_DO_NAPISANNYa_KURSOVIKh_ROB....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

Етапи підготовки курсової роботи

Інформаційний етап

Обравши тему, студент має з’ясувати, в чому полягають мета, конкретні завдання й основні напрямки її розробки. Для цього необхідно, використовуючи каталоги та бібліографічні довідники, відібрати ту довідкову, наукову та спеціальну літературу, над якою буде вестися робота. Під час бібліографічного пошуку джерел рекомендується використовувати інформаційні, бібліографічні, реферативні видання, огляди, періодичні видання та ретроспективну бібліографію. Вивчивши дану літературу, студент має обрати ті джерела, які мають пряме відношення до обраної теми.

Під час пошуку необхідних матеріалів слід використовувати монографії з теми, що вивчається, та суміжних тем, підручники, підготовлені найавторитетнішими спеціалістами, довідники, а також наукові статті, надруковані у спеціалізованих наукових журналах та збірниках.

Відібрані документи слід вивчити, зробити з них необхідні виписки, при необхідності ксерокопіювати, точно вказавши першоджерело отриманої інформації.

На основі аналізу цих джерел студентом складається перший варіант робочого плану, який узгоджується та уточнюється з керівником. План складається у вільній формі і має бути гнучким для того, щоб у нього могли бути включені нові аспекти, з’ясовані в ході подальшої роботи.

Аналітико-критичний етап

Теоретична розробка теми полягає в поглибленому вивченні та аналізі літератури. Під час вивчення декількох публікацій різних авторів студенту слід виділити та зіставити точки зору, знайти подібне та різне як у трактуванні окремих положень, так і в їх доведенні.

В якості одного зі способів вивчення наукових публікацій може бути запропонований наступний:

- загальне ознайомлення з джерелом у цілому за його змістом;

- швидкий перегляд усього змісту;

- вивчення у порядку послідовності розташування матеріалу;

- вибіркове вивчення окремої частини праці;

- виписування матеріалів, які представляють інтерес;

- критична оцінка записаного, співставлення з уже наявним матеріалом, коментування, зауваження;

- чистове записування отриманого матеріалу з визначенням його приблизного місця в тексті курсової роботи.

При теоретичному опрацюванню теми слід приділяти особливу увагу точності й достовірності наукових фактів, що відбираються із джерел. Точність наукового факту визначається об’єктивними методами і характеризується сукупністю найбільш суттєвих ознак предметів, явищ, подій, їх кількісних та якісних визначень.

Достовірність наукового факту характеризує його безумовне реальне існування, яке підтверджується під час побудови аналогічних ситуацій. Вона залежить певною мірою від достовірності першоджерел, від їх цільового призначення й характеру інформації. Так, високий ступінь достовірності мають офіційні видання, монографії і наукові збірки. Наукові статті й доповіді, що озвучуються на наукових конференціях, можуть мати різну ступінь достовірності. Одні з них можуть містити обґрунтовані, доведені, апробовані відомості, а інші – припущення, питання постановочного характеру.

Про достовірність інформації свідчить не тільки характер першоджерела, але й науковий, професійний авторитет його автора, його приналежність до певної наукової школи.

У всіх випадках при теоретичному опрацьовуванні першоджерел студент повинен відбирати тільки останні дані з авторитетних джерел, точно вказуючи, звідки взяті матеріали.

Власне дослідницький етап

Описання процедури дослідження – основна частина курсової роботи, в якій освітлюється методика й техніка дослідження з використанням логічних законів і правил. Після фіксації результатів дослідження проводиться первинний аналіз даних, їх обробка, інтерпретація та узагальнення.

Завершальним етапом дослідження є формулювання висновків і оцінка одержаних результатів. При цьому перераховуються основні положення, які висловлювалися й доводилися в роботі. Висновки повинні бути лаконічними й змістовними. У них мають віддзеркалитися ті нові й істотні дані, які були отримані у ході проведення дослідження.

Етапи проведення дослідження взаємопов'язані з іншими етапами підготовки курсової роботи і перетинаються з ними.

Трансляційно-оформлювальний етап

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]