Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_z_neyrologiyi_ostatochny_va....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
11.13 Mб
Скачать

Будова середнього мозку

зорові горби

1. Пластинка покрівлі середнього мозку

слухові горби

2. Покрив ніжок

3. Ніжки великого мозку

Відмітити, що покрівля середнього мозку представляє дорсальну частину середнього мозку. Її пластинка складається із парних назальних (зорових) і каудальних (слухових) горбів, сіра речовина яких є підкірковими зоровими та слуховими центрами. З поверхні пластинка вкрита білою мозковою речовиною.

Підкреслити, що ніжки великого мозку утворені провідними шляхами проміжного мозку, смугастого тіла і кори великих півкуль, розміщені на базальній поверхні мозку у вигляді двох товстих валиків. Основні масу ніжок утворюють пірамідні шляхи, які починаються від пірамідальних клітин кори.

Акцентувати увагу, що основну масу покриву ніжок складають парні ядра сірої мозкової речовини: червоне, рухове соматичне ядро окорухового нерва, парасимпатичне ядро окорухового нерва (Якубовича), блокового нерва, частина ядра трійчастого нерва. Через увесь покрив з довгастого мозку в проміжний проходить сітчастий утвір (ретикулярна формація) – дифузний ланцюг вставних нейронів, розміщених у глибині стовбура головного мозку. Сітчастий утвір має важливе значення поряд з мозочком у координації руху. На кору головного мозку він має тонізуючий вплив, що підтримує його в діяльному стані та зумовлює емоційну поведінку. При руйнуванні переднього відділу сітчастого утвору настає кома. Таким чином, емоційне виснаження, байдужість, апатія пов’язані з порушенням функції нейронів ретикулярної формації.

Наголосити, що порожнина середнього мозку перетворилась на мозковий водопровід. Дно мозкового водопроводу утворюють ніжки великого мозку, дах – покрівля середнього мозку. Він з’єднується каудально з четвертим мозковим шлуночком, а назально – з третім мозковим шлуночком.

Відмітити, що з периферією середній мозок пов’язаний за допомогою окорухового та відвідного нервів (III і IV пари) (схема 12).

Необхідно зупинитись на понятті „стовбур” (стовбурова частина) головного мозку, яка включає наступні структури: довгастий мозок, мозковий міст, середній і частково структури проміжного мозку (система ядер, розділених прошарками білої мозкової речовини і сітчастий утвір, що розміщений у глибині стовбура).

Зміст і послідовність самостійної роботи студентів за темою

Під час самостійної роботи знайдіть спершу проміжний мозок, який розміщений позаду від смугастих тіл кінцевого мозку і спереду від середнього. Далі знайдіть складові частини проміжного мозку: епіталамус, таламус і гіпоталамус. Після цього приступіть до більш детального вивчення будови різних відділів проміжного мозку. Знайдіть парні вузли повідців і повідці, до яких прикріплюється шишкоподібна залоза – епіфіз. Вона розміщена у ямці між зоровими горбами та покрівлею середнього мозку. Відшукайте судинну основу, яка відокремлює зорові горби від амонових рогів і склепіння. Далі знайдіть найбільшу частину проміжного мозку – зорові горби, які ростролатерально зростаються із хвостатими ядрами смугастого тіла, відокремлюючись від останніх кінцевою смугою. На базальній поверхні мозку знайдіть зорове перехрестя, від якого починаються зорові шляхи, кожний з котрих огинає латерально таламус і переходить у латеральне колінчасте тіло. Між латеральним колінчастим тілом і пластинкою покрівлі середнього мозку знайдіть медіальне колінчасте тіло. Між зоровими горбами знайдіть кільцеподібний третій шлуночок головного мозку та його судинну основу. Далі на базальній поверхні мозку знайдіть деталі гіпоталамуса, які розміщені вентрально від зорових горбів та третього мозкового шлуночка. Безпосередньо позаду перехрестя зорових нервів між ніжками великого мозку знайдіть сірий горб, а в його центрі – бухту лійки. Потім відшукайте гіпофіз, який прикріплюється до тонкостінної власне лійки. Насамкінець знайдіть сосочкове тіло, що лежить позаду сірого горба.

Позаду проміжного і спереду від ромбоподібного виділіть середній мозок. Каудально від зорових горбів і рострально від мозочка знайдіть дорсальну частину середнього мозку – покрівлю та її пластинку, яка складається з парних ростральних і каудальних горбів. На базальній поверхні мозку знайдіть ніжки великого мозку, які мають вигляд двох товстих валиків між зоровими шляхами і мозковим мостом. У центрі середнього мозку між покрівлею і ніжками великого мозку розгляньте покрив ніжок. Наприкінці відшукайте порожнину середнього мозку – мозковий водопровід, який з’єднує третій і четвертий мозкові шлуночки.