Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 11.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Тема 11. Фінансове планування.

План.

  1. Загальні принципи фінансового планування.

  2. Методологія складання звіту про рух грошових коштів, звіту про фінансові результати, балансу підприємства.

  3. Визначення потреби в оборотних коштах.

4. Планування прибутку і розрахунок показників прибутковості підприємства.

1. Загальні принципи фінансового планування.

В умовах директивної планової економіки кожне підприємство розробляло фінансовий план, який включав аналіз фінансової діяльності підприємства, розрахунок нормативу оборотних коштів, складання балансу доходів і витрат, визначення величини фондів економічного стимулювання і їх використання, складання кредитного плану. При переході до ринкової економіки такий порядок скасований, і підприємства самі визначають які розділи і показники фінансового плану їм необхідно розробляти.

Фінансове планування – це управління процесами створення, розподілу, перерозподілу і використання фінансових ресурсів на підприємстві, що реалізовуються в деталізованих фінансових планах. Фінансове планування є складовою частиною загального процесу планування і, отже, управлінського процесу, що здійснюється менеджментом підприємства. Фінансове планування тісно пов'язане і спирається на план продажів, виробничий і інші плани підприємства, підпорядковується місії і загальній стратегії підприємства. Виділяють наступні рівні фінансового планування: довгострокове і короткострокове. Довгострокове планування пов'язане з придбанням основних засобів, які будуть використовуватись протягом тривалого часу. Довгострокове планування пов'язане із залученням довгострокових джерел фінансування і зазвичай оформлюється у вигляді інвестиційного проекту.

Завданням короткострокового фінансового планування є забезпечення фінансування діяльності компанії, ефективне використання тимчасово вільних грошових коштів.

У короткостроковому фінансовому плануванні виділяють наступні етапи:

  • розрахунок планового надходження грошових коштів;

  • розрахунок планових відтоків грошових коштів;

  • виявлення потреби в додаткових джерелах фінансування;

  • вибір джерел фінансування;

  • складання планового балансу;

  • розробка планового звіту про рух грошових коштів;

  • складання звіту про фінансові результати;

  • планування прибутку підприємства.

Виділяють три основні умови фінансового планування:

  1. Прогнозування. Фінансові плани повинні бути складені при точному прогнозі визначальних чинників.

  2. Вибір оптимального фінансового плану. Рішення про вибір оптимального фінансового плану ухвалюється після вивчення альтернатив.

  3. Контроль за виконанням плану. Основні принципи фінансового планування.

  1. Принцип відповідності. Полягає в тому, що придбання поточних активів (оборотних коштів) слід планувати переважно за рахунок короткострокових джерел, тобто якщо підприємство планує закупівлю партії товарів, удаватися до фінансування цієї операції і емісії облігацій не варто. Необхідно скористатися короткостроковою банківською позикою або комерційним кредитом постачальника. Для проведення модернізації парку устаткування слід залучати довгострокові джерела фінансування.

  2. Принцип постійної потреби в робочому капіталі (власних оборотних коштів). У прогнозованому балансі підприємства сума оборотних коштів підприємства повинна перевищувати суму його короткострокових заборгованостей, тобто не можна планувати «слаболіквидний» баланс підприємства.

  3. Принцип надлишку грошових коштів. В процесі планування необхідно «не обнуляти» грошовий рахунок, а мати деякий запас грошей для забезпечення надійної платіжної дисципліни в тих випадках, коли який-небудь з платників прострочить в порівнянні з планом свій платіж. В тому випадку, якщо в реальній практиці сума грошей підприємства стає надмірно великою, підприємство може удатися до покупки високоліквідних цінних паперів.

Фінансування — це залучення необхідних коштів для покриття потреби підприємства в основному і оборотному капіталі. Джерела фінансування поділяються на власні та залучені (банківські кредити, кошти від випуску векселів тощо). Функціонування підприємства завжди потребує коштів на покриття витрат, що пов’язані з ним, до того часу, коли почнуть надходити доходи від реалізації продукції (послуг). Змістом фінансового планування є процес визначення необхідного обсягу фінансових ресурсів, джерел їх надходження, результатів діяльності підприємства з метою взаємоузгодження його доходів і витрат у часі.