Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций информатика.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Створення презентації на основі шаблона оформлення

Хоча майстер автозмісту − прекрасний помічник при створенні презентації, у деяких випадках його можливостей недостатньо. Розглянемо можливість створення презентації без допомоги автозмісту. Почати необхідно з розробки плану презентації і слайдів.

Вибір шаблона оформлення

Щоб розпочати створення нової презентації, потрібно активізувати команду «Файл». У результаті на екрані з'явиться вікно створення презентації, в якому треба обрати вкладку «Шаблони оформлення».

Шаблони презентації містять кольорові схеми, зразки слайдів, а також стилізовані шрифти. При виборі шаблона (рис. 8.8) відразу встановлюються колір фона, а також стандартні параметри форматування тексту, графіки та інших об'єктів, розташованих на слайдах. У разі необхідності завжди можна призначити інший шаблон. Після вибору шаблону кожен слайд, що додається в презентацію, буде відповідати заданому оформленню.

У результаті вибору шаблона відкриється діалогове вікно «Создание слайда». Новий слайд рекомендовано базувати на стандартному автомакеті − аналозі шаблона.

Для вставки нового слайда можна також скористатися командою «Новый слайд» меню «Вставка».

Рис. 8.8. Вибір шаблона

Вибір автомакета для створюваного слайда здійснюється в області «Разметка слайда». Короткий опис автомакета відображається в правому нижньому куті вікна, як показано на рис. 8.9.

Рис. 8.9. Вибір макета

Першим слайдом презентації повинен бути титульний слайд, що містить загальні заголовки. Для створення нового слайда необхідно у меню «Вставка» обрати команду «Новый слайд», після цього обрати наступний макет для вже нового слайда. Закінчивши створення презентації, необхідно її зберегти.

Редагування та форматування презентації

Після збереження презентації користувач може вводити корективи в окремі слайди. В полях усіх слайдів знаходяться місцезаповнювачі, які вказують, куди вводити інформацію: заголовок, список, таблицю, графічний об’єкт або кліп. Можна переміщувати порожні рамки, змінювати їх розмір та форматування, змінювати інформацію, що в них знаходиться.

Відформатувати будь-який об’єкт слайда можна, виділивши його та обравши потрібну команду в контекстному меню, як показано на рис. 8.10.

Рис. 8.10. Приклад форматування слайду

Для того, щоб додати слайд у вже створену презентацію, необхідно виділити слайд, перед яким потрібно вставити новий та обрати в контекстному меню команду «Создать слайд».

Для того, щоб видалити слайд у вже створеній презентації необхідно виділити слайд та в контекстному меню обрати команду «Удалить слайд».

Існує можливість змінити фон будь-якого слайда не змінюючи при цьому шаблон інших слайдів. Для цього необхідно в меню «Формат» обрати команду «Фон», з’явиться вікно, як показано на рис. 8.11. У цьому вікні потрібно обрати спосіб заливки та натиснути на кнопку «Применить» для застосування до виділеного слайда або натиснути на кнопку «Применить ко всем» для застосування до всіх слайдів презентації.

Рис. 8.11. Вікно «Фон»