Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций информатика.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать
      1. Поява ibm pc

Поширення персональних комп'ютерів у кінці 70-х років привело до деякого зниження попиту на великі ЕОМ і міні ЕОМ. Це стало предметом серйозного занепокоєння фірми IBM − провідної компанії по виробництву великих ЕОМ, і в 1979 р. фірма ІВМ вирішила спробувати свої сили на ринку персональних комп'ютерів. Однак керівництво фірми недооцінювало майбутню вагомість цього ринку і розглядало створення комп'ютерів усього лише як дрібний експеримент, як одну з десятків робіт, що проводились у фірмі по створенню нового обладнання. Щоб не витрачати на цей експеримент занадто багато грошей, керівництво фірми надало підрозділові, відповідальному за даний проект, небачену у фірмі свободу дій. Зокрема, їм було дозволено не конструювати персональний комп'ютер «з нуля», а використовувати блоки, виготовлені іншими фірмами і цей підрозділ сповна використав свій шанс. Насамперед, основним мікропроцесором комп'ютера був обраний новітній тоді 16- розрядний мікропроцесор Intel−8088. Його використання дозволило значно збільшити потенційні можливості комп'ютера, тому що новий мікропроцесор дозволяв працювати з 1 Мбт, а всі комп'ютери тоді були обмежені 64 Кбт. У комп'ютері були використані й інші комплектуючі різних фірм, а його програмне забезпечення було доручено розробити невеликій фірмі Microsoft.

У серпні 1981 р. новий комп'ютер за назвою ІВМ РС був офіційно представлений публіці, і незабаром після цього він отримав велику популярність у користувачів. Через один-два роки комп'ютер ІВМ РС зайняв основне місце на ринку, витиснувши моделі 8-бітових комп'ютерів. Фактично IВМ РС став стандартом персонального комп'ютера. Зараз такі комп'ютери становлять близько 90 % усіх вироблених у світі персональних комп'ютерів.

      1. Принцип відкритої архітектури

Якби ІВМ РС був зроблений так само, як інші існуючі під час його появи комп'ютери, він би застарів через два-три роки, ми давно б уже про нього забули.

На щастя, в ІВМ РС була закладена можливість удосконалення його окремих частин і використання нових пристроїв. Фірма ІВМ забезпечила можливість його складання з незалежно виготовлених частин аналогічно дитячому конструкторові. При цьому методи сполучення пристроїв з комп'ютером IBM РС не тільки не трималися в секреті, але й були доступні всім бажаючим. Цей принцип називався принципом відкритої архітектури, поряд з іншими перевагами забезпечив приголомшливий успіх комп'ютерові ІВМ РС.

Як же улаштований цей «конструктор»? На основній електронній платі комп'ютера IBM PC (материнській платі) розміщені тільки ті блоки, що здійснюють обробку інформації. Схеми, що керують всіма іншими пристроями комп'ютера, − монітором, дисками, принтером, і т.д. реалізовані на окремих платах, що вставляються в стандартні розйоми на системній платі − слоти. До цієї електронної схеми підводиться електроживлення з єдиного блоку живлення, а для зручності і надійності все це знаходиться в спільному металевому або пластмасовому корпусі − системному блоці.

Очевидно, фірма IBM розраховувала, що відкритість архітектури IBM PC дозволить незалежним виробникам розробляти різні додаткові пристрої, що збільшить популярність комп'ютера. Так воно і сталося, і через один-два роки на ринку пропонувалися сотні різних пристроїв і комплектуючих для IBM PC.

Найбільшу вигоду від відкритості архітектури IBM PC отримали, природно, користувачі. Вони могли самостійно розширювати можливості своїх комп'ютерів, купуючи відповідні пристрої і приєднуючи їх у вільні розйоми на системній платі. При цьому вони не були зв'язані асортиментом моделей, пропонованих фірмою IBM, тому що могли купувати додаткові пристрої, вироблені незалежними фірмами.