Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ_4_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

Тема 18. Спадкування за заповітом Семінарське заняття - 4 години План:

  1. Поняття і ознаки заповіту. Заповіт подружжя. Секретний заповіт.

  2. Порядок підписання та посвідчення заповіту. Форма заповіту.

  3. Принцип свободи заповідальних розпоряджень. Обмеження свободи заповідальних розпоряджень. Обов'язкова частка у спадщині.

  4. Підпризначення спадкоємця як різновид заповідального розпорядження.

  5. Заповідальний відказ як різновид заповідального розпорядження.

  6. Покладання та встановлення сервітуту як різновиди заповідальних розпоряджень.

  7. Позбавлення спадщини.

  8. Виконання заповіту.

  9. Недійсність заповіту.

  10. Спадковий договір: поняття, природа, елементи і виконання.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Конституція України від 28.06.1996 р. // Відомості Верховної Ради України. − 1996.− № 30.− Ст. 141.

  2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. // Відомості Верховної Ради України. − 2003. − № 40−44. − Ст. 356.

  3. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. // Відомості Верховної Ради України. −2002 . − № 21−22. − Ст. 135.

  4. Про нотаріат: Закон України від 2 вересня 1993 року // Відомості Верховної Ради України. – 1993. −№ 39. – Ст. 383.

  5. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Затв. Наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 № 20/5.

  6. Постанова Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 р. “Про судову практику у справах про спадкування”

Практичне заняття – 2 години

Практичні завдання

Завдання 1

10 травня в селищну Раду звернулося подружжя Б. (Б.О. - дружина - 56 років та Б.М. - чоловік - 59 років) - жителі м. Львова, які у весняно-літній період проживали у батьківському будинку у селі.

Подружжя бажало посвідчити спільний заповіт такого змісту: «Усе наше майно у випадку смерті одного з нас переходить до іншого, хто його пережив, а після смерті останнього - до внука П.».

У працівника селищної Ради виникли сумніви щодо можливості посвідчення заповіту такого змісту та правомірності посвідчення заповіту даних осіб у селищній Раді.

Дайте правову оцінку ситуації.

Завдання 2

Громадянин М. склав заповіт, за яким усе своє майно (приватний будинок, автомобіль та приватизовану квартиру) заповів своєму далекому родичеві Н.

20 березня 2009 року М. помер. Дочки Т. та Р. звернулися із заявою до суду про визнання заповіту недійсним, оскільки, на їх думку, в момент складання заповіту їх батько (М.) не розумів значення своїх дій.

Яке рішення повинен постановити суд, якщо зазначений приватний будинок є спільною сумісною власністю подружжя (спадкодавця М. та його дружини К.)? Вирішіть справу.

Завдання 3

У лютому 2009 року громадянин Н пред'явив позов до С про визнання заповіту недійсним і поділ спадкового майна.

Позивач зазначав, що його мати склала заповіт на належний їй будинок на користь відповідачки С. - своєї дочки (сестри позивача) перебуваючи у важкому стані, в якому не могла керувати своїми діями,

У судовому засіданні Н. змінив підстави позову і просив визнати заповіт недійсним у зв'язку з порушенням таємниці останнього та недотримання порядку його укладення.

Як зазначав позивач, що підтвердили свідки Ж. та О., заповіт був складений в палаті лікарні, у присутності інших хворих, посвідчений лікарем і в цей же день вручений відповідачці.

Дайте правовий аналіз спору та вирішіть справу.

Завдання 4

У померлої Громової залишилися два дорослих сина - Сергій та Микита. Спадкове майно, що залишилося після смерті Громової, скла­далося з житлового будинку, дачі та предметів домашньої обстановки та вжитку. Через декілька днів після похорон матері Сергій пояснив Микитові (який страждав на алкогольну залежність), що ще за життя мати все своє майно заповідала йому, Сергію. Але оскільки вони рідні брати, то він, Сергій, дозволяє йому, Микитові, взяти собі деякі речі з пред­метів домашньої обстановки та вжитку. Микита не заперечував, подяку­вав братові і того ж дня забрав собі старенький холодильник, оскільки його власний холодильник незадовго перед цим вийшов з ладу.

Через півроку, оскільки інших заяв не поступало, державний нота­ріус видав Громову Сергію свідоцтво про право на спадщину за законом на все майно.

Через два роки Микита Громов, якому стало відомо про відсутність заповіту, розповів цю історію знайомому юристу.

Яку консультацію може дати юрист Микитові з приводу захисту його прав?

Завдання 5

Пан Соломонов залишив заповіт, за яким все його майно після його смерті переходило до дружини та доньки. 23 травня 2004 року Со­ломонов помер. Між спадкоємцями за заповітом та спадкоємцями за законом виник спір про право на спадщину.

Заповіт заперечували:

  1. Син Олексій, який мешкав окремо, але брав участь у капіталь­ному ремонті спадкового будинку.

  2. Дружина померлого сина Василя, яка діяла в інтересах своїх неповнолітніх дітей - онуків спадкодавця.

  3. Племінниця спадкодавця, студентка фінансового коледжу, 19 років, яка мешкала зі спадкодавцем і знаходилася на його утриманні з 10-річного віку.

Визначте шло спадкоємців за заповітом та за законом.

Завдання 6

Соколов звернувся в нотаріальну контору з проханням видати йому свідоцтво про право на спадщину на підставі заповіту бабусі Соколової, що вмерла 28.09.2004 року. Нотаріус відмовила Соколову у видачі свідоц­тва про право на спадщину, тому що Соколов не надав доказів того, що він є онуком померлої. Соколов звернувся в суд із заявою про встанов­лення родинних відносин із бабусею. Притягнуті до участі в справі син і дочка Соколової заявили, що вони не згодні з заповітом своєї матері і претендують на спадщину, оскільки вони претендують на спадщину, і користуються цим майном з моменту смерті матері, хоча до нотаріуса не зверталися взагалі.

Чи правомірні дії нотаріуса? Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання 7

У автокатастрофі загинуло подружжя Опанасенків, яке мешкало в м. Одесі. Чоловік пережив дружину на дві доби. Згідно з нотаріальним описом їхнього майна спадщина склада­лася з автомобіля, який подружжя придбало за кілька місяців до загибелі і зареєструвало його на ім'я дружини (дружина заповіла його чоловікові); квартири у м. Одесі та будинку у м. Чернівцях, а також речей домашньої обстановки та вжитку. Батьки подружжя, син дружини та тітка чоловіка (пенсіонерка) звернулися до нотаріуса з проханням пояснити, на яке майно у спадщині вони мають право як спадкоємці?

Вирішить справу. Визначить коло спадкоємців у випад­ку, якщо чоловік помер би пізніше дружини на дві години тієї ж доби?

Завдання 8

Сапенко у серпні 2006 р. подала позов до Романова про стягнення витрат на поховання. Позивачка вказала, що з 2002 р. вона перебувала у фактичних шлюбних відносинах і батьком відповідача, який помер у січні 2004 р. У зв'язку з по­хованням вона понесла витрати в сумі 1200 грн. Оскільки від­повідач прийняв спадщину батька, отримавши все його майно, але відмовився відшкодувати їй витрати, позивачка просила задовольнити її позов. Суд у позові відмовив, посилаючись на ст. 1281 ЦК, згідно з якою кредитори спадкодавця мають право пред'явити свої претензії до спадкоємців, які прийняли спад­щину, протягом шести місяців від дня, коли вони дізналися або могли дізнатися про відкриття спадщини. На думку суду, пози­вачка цей строк пропустила. Сапенко звернулася до прокурора із скаргою, пояснивши, що вона не знала про вимоги ст. 1281 ЦК і до того ж тривалий час була на заробітках у Чехії.

Яку відповідь повинен дати прокурор?

Завдання 9

Захарченко пред'явив позов про визнання недійс­ним заповіту, який залишив його батько на користь своєї двоюрідної сестри Романової. Заповіт був посвідчений за кіль­ка днів до смерті лікарем, який лікував спадкодавця під час пе­ребування його у лікарні. Позивач посилався на те, що стосун­ки між ним та батьком були нормальними, і батько не збирався позбавляти його спадщини. Крім того, позивач вважає, що текст заповіту був написаний Романовою, яка доглядала батька у лікарні, а це суперечить закону. Позивач також піддає сумні­ву підпис батька на заповіті. Лікар у суді показав, що у день посвідчення ним заповіту у лікарні було багато роботи, і він не пам'ятає обставин посвідчення заповіту, але свій підпис на за­повіті підтверджує.

Чи підлягає позов Захарченка задоволенню? Які підста­ви визнання заповіту недійсним?

Завдання 10.

Артеменко, яка знаходилася у будинку-інтернаті для людей похилого віку, у січні 2006 р. склала заповіт на ко­ристь своєї сусідки по кімнаті Потапової, який був посвідчений нотаріусом. Через декілька місяців вона померла. Після її сме­рті з'ясувалося, що існує також інший заповіт на користь буди­нку-інтернату, посвідчений у березні 2006 р. директором цієї установи. Потапова звернулася до суду з позовом про визнання останнього заповіту недійсним, вважаючи, що директор буди­нку-інтернату не має права посвідчувати заповіти на користь установи, керівником якої він виступає.

Як повинен вирішити справу суд?

Завдання 11

Афанасьєв заповів своє майно непрацездатній ма­тері і зобов'язав її протягом п'ять років надавати посильну до­помогу його дружині, яка страждала на бронхіальну астму. За­повіт також передбачав обов'язок надати дружині право ко­ристуватися частиною будинку, який перейшов у власність ма­тері. Два роки мати допомагала Афанасьєвій, а потім припини­ла допомогу, посилаючись на те, що дружина померлого вдру­ге вийшла заміж і матеріальної підтримки більше не потребує. Афанасьєва звернулася до суду з позовом до матері спадкодав­ця про продовження виконання обов'язку, покладеного на неї протягом строку, вказаного в заповіті. Крім того, позивачка вимагала усунення перешкод, які чинила відповідачка щодо вселення у будинок її нового чоловіка.

Завдання 12

При складання заповіту Коваленко зазначив, що його донька отримає право на спадкування, якщо буде прожи­вати в м. Харкові, а син - якщо закінчить юридичну академію На момент смерті Коваленка його донька проживала у м. Льво­ві, а син навчався на п'ятому курсі в юридичній академії. До­нька спадкодавця звернулася до нотаріуса і зазначила, що має намір оскаржити дійсність заповіту щодо умови її проживання, оскільки вона не знала про наявність у заповіті такої умови. Син спадкодавця вважає, що він має право на отримання спад­щини, тому що для прийняття спадщини встановлений шести­місячний строк, а диплом про закінчення юридичної академії він отримає вже через два місяці.

Проаналізуйте позиції спадкоємців.