Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
консп лекций ИС фин Олифиров 2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
739.33 Кб
Скачать

Д рук гіпертекстових сторінок

Роздрукувати завантажену сторінку Web можна за допомогою кнопки Друк на панелі інструментів або пункту Друк у меню Файл. У діалоговому вікні, що з'явилося, установіть параметри друку: тип принтера, кількість копій і т.д.

Після того як ви натиснете на кнопку ОК, броузер сам скомпонує вид документа на папері, розділить його на друкарські сторінки і виведе на ваш принтер. На кожному надрукованому листі в якості колонтитула буде присутній URL даного документа.

У Internet Explorer 4 існує декілька додаткових функцій:

  • якщо сторінка Web розбита на фреймы, то можна надрукувати кожний фрейм окремо, або усе разом (у тому числі кожний - на окремому листі),

  • якщо ви хочете, щоб наприкінці документа була надрукована таблиця з URL усіх посилань, що присутні у даному документі, то встановіть прапорець Друкувати таблицю ярликів наприкінці документа.

  • можна роздрукувати всі документи, на які ведуть ссилки з даної сторінки (на поточному або будь-якому іншому вузлі Web). Для цього варто встановити прапорець "Друкувати всі пов'язані документи".

Настроювання параметрів для друку сторінки

У меню Файл виберіть Параметри сторінки. У групі Поля зазначте розміри полів. Виберіть один із засобів розміщення сторінки в групі Орієнтація. Для вертикального розміщення сторінки клацніть Книжкова, для горизонтального - Альбомна. У групі Колонтитулы в поля Верхній колонтитул і Нижній колонтитул уведіть текст колонтитулів, при необхідності, включивши в нього наступні символи:

Буде надруковане

Символи

Заголовок вікна

&w

Адреса сторінки (URL)

&u

Дата в стислому форматі

&d

Дата в повному форматі

&D

Час

&t

Час у 24-х годинному форматі

&T

Поточний номер сторінки

&p

Повне число сторінок

&P

Центрований текст, що випливає відразу за зазначеними символами

&b

Після першого символу "&b" - центрований текст, після другого "&b" - вирівняний по правому полю.

&b&b

Одиночний амперсанд (&)

&&

4. Пошук інформації в Інтернет

Пошукові служби надають можливість виконувати пошук у базах даних Internet. Пошук ведеться шляхом пошуку відповідності між заданими користувачем ключовими словами і вмістом Web-сторінок, повідомлень груп новин, файлів FTP-серверів і інших ресурсів Internet. Пошукова служба повертає список вузлів (звичайно порціями по 10 або 20 вузлів), причому першими будуть повернуті вузли з найвищою можливістю відповідності сформульованому критерію.

3.1 Критерії пошуку

Практично всі пошукові служби використовують для створення запитів той самий синтаксис. За допомогою знаків "плюс" (+) і "мінус" (-) можна визначити наявність або відсутність визначеного слова на шуканій Web-сторінці або в статті. Більшість пошукових служб також підтримує логічні (бульові) вираження, що визначають комбінацію слів при завданні критерію.

Нижче приведені приклади слів, фраз і параметрів, що можна використовувати при роботі з будь-який описаної в цій главі пошукової служби.

"Іванов Іван "

Зазначені в лапках слова будуть оброблені, як одна фраза (буде виконуватися пошук усіх слів, розташованих у заданій послідовності). Одні пошукові служби дошкульні до регістра, інші ні

+bus ­-computer

У даному випадку буде знайдена сторінка, у якій міститься слово bus і відсутнє слово computer

Монітор AND (Samsung OR Sony)

Критерій пошуку інформації, у котрої обов'язково згадується слово Monitor і є присутнім слово Samsung або Sony. Два останніх слова не можуть бути присутнім одночасно

маркет*

Деякі пошукові служби дозволяють використовувати зірочку (*) у якості універсального символу. Наприклад, критерій маркет* відповідає пошуку слів маркетинг, маркетолог

Ніж докладніше сформульований критерій пошуку, тим ширше буде список повернутих результатів. Конкретизуйте критерій пошуку, додавши по можливості декілька слів. Деякі пошукові служби потребують поділу виражень критерію коми або словом AND.