Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
консп лекций ИС фин Олифиров 2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
739.33 Кб
Скачать

3.Засоби пакета Microsoft Excel для підтримки приняття

уравлінських решень у сфері фінансів. Імітаційне моделювання в середовищі пакета Microsoft Excel

Імітаційне моделювання (simulation) є одним з наймогутніших методів аналізу економічних систем.

У загальному випадку під імітацією розуміють процес проведення на комп'ютері експериментів з математичними моделями складних систем реального світу.

Мети проведення подібних експериментів можуть бути всілякими – від виявлення властивостей і закономірностей досліджуваної системи до рішення конкретних практичних задач. З розвитком засобів обчислювальної техніки і програмного забезпечення спектр застосування імітації в сфері економіки істотно розширився. В даний час її використовують як для рішення задач внутріфірмового керування, так і для моделювання керування на макроекономічному рівні. Розглянемо основні переваги застосування імітаційного моделювання в процесі рішення задач фінансового аналізу.

Як випливає з визначення, імітація – це комп'ютерний експеримент. Єдина відмінність подібного експерименту від реального полягає в тому, що він проводиться з моделлю системи, а не із самою системою.

Проведення реальних експериментів з економічними системами принаймні нерозумно, вимагає значних витрат і навряд чи здійсненно на практиці. Таким чином, імітація – єдиний спосіб дослідження систем без здійснення реальних експериментів.

Часто практично нездійсненний чи вимагає значних витрат збір необхідної інформації для прийняття рішень. Наприклад, при оцінці ризику інвестиційних проектів, як правило, використовують прогнозні дані про обсяги продажів, витратах, цінах і т.д.

Однак щоб адекватно оцінити ризик, необхідно мати достатня кількість інформації для формулювання правдоподібних гіпотез про ймовірні розподіли ключових параметрів проекту. У подібних випадках відсутні дані заміняються величинами, отриманими в процесі імітаційного експерименту.

При рішенні багатьох задач фінансового аналізу використовуються моделі, що містять випадкові величини, проведення яких не піддається керуванню з боку облич, що приймають рішення. Такі моделі називають стахостичними. Застосування імітації дозволяє зробити висновки про можливі результати, засновані на ймовірносних розподілах випадкових факторів (величин). Стохастичну імітацію часто називають методом Монте-Карло.

Таким чином, застосування імітації особливо ефективно в тих випадках, коли досліджувані процеси занадто складні, мають випадкову (стохастичну) чи природу не можуть бути вивчені в реальних умовах. Найбільш прості імітаційні моделі часто використовуються для генерації вихідних даних, що володіють деякими передбачуваними властивостями.

Імітаційне моделювання являє собою серію чисельних розрахунків, покликаних установити емпіричним шляхом ступінь впливу деяких вихідних чи даних факторів на досліджувані результуючі (вихідні) показники.

У загальному випадку проведення імітаційного експерименту можна розбити на наступні етапи:

Установити взаємозв'язку між вихідними і вихідними показниками у виді математичного рівняння.

Задати закони розподілу імовірностей для ключових параметрів моделі.

Провести комп'ютерну імітацію значень ключових параметрів моделі.

Розрахувати основні характеристики розподілів вхідних і вихідних показників.

Провести аналіз отриманих результатів і прийняти рішення.

Для реалізації імітаційного експерименту необхідний комп'ютер, оснащений спеціальним програмним забезпеченням. Зручними доступним інструментом для проведення імітації при рішенні задач у фінансовій сфері є табличний процесор Microsoft Excel .