Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Науково-методичні матеріаи под менеджмент 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
845.82 Кб
Скачать

Практичні завдання

Практичне завдання 1. На основі даних для виконання задачі визначити, чи можна віднести АТ “Добробут” до категорії великих платників податків?

Вихідні дані. За підсумками діяльності за 9 місяців поточного року АТ ”Добробут” отримало сукупний валовий дохід 18 млн. грн., сума нарахованих платежів до бюджету склала 650 тис. грн., до бюджету сплачено 580 тис. грн., задекларовано до відшкодування з бюджету 200 тис. грн. податку на додану вартість.

Практичне завдання 2. На основі інформації з нормативних правових актів виконати процедури обліку платників податків в органах державної податкової служби, ознайомитися з порядком формування облікової справи, заповнити необхідні реєстраційні форми (1-ОПП, 2-ОПП) для кожної із зазначених процедур:

а) реєстрація у податковій інспекції юридичної особи;

б) реєстрація у податковій інспекції фізичної особи – платника податків;

в) перереєстрація у податковій інспекції юридичної особи у зв’язку зі зміною місцезнаходження;

г) зняття з обліку юридичної особи.

Для кожної процедури перелічити документи, що подаються платником податків у податкову інспекцію, сформувати схему документообігу форм “ОПП” у податковій інспекції.

Семінарське заняття 2 Тема: Облік податкових надходжень

  1. Організація обліку податкових надходжень у податковій службі.

  2. Розмір пені та порядок її нарахування.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: особові рахунки, податкові зобов’язання, податкова декларація, недоїмка, переплата, пеня, штрафні санкції, податкове повідомлення.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • порядок відкриття та ведення особового рахунку платника податків;

  • на підставі яких документів здійснюється нарахування платежів шляхом занесення інформації до бази даних;

  • на підставі яких документів проводяться записи про суми фактичних надходжень до бюджету;

  • механізм нарахування пені;

  • коли розпочинається нарахування пені.

Практичні завдання

Практичне завдання 1. На основі даних для виконання задачі розрахувати сальдо по комунальному податку на кінець 1 кварталу.

Вихідні дані. По особовому рахунку платника податків за 1 квартал поточного року нараховано 1,8 тис. грн. комунального податку. Фактично сплачено за встановленими строками 1,4 тис. грн. Станом на 1 січня сальдо дорівнювало:

а) +0,4 тис. грн.; б) -0,4 тис. грн.

Практичне завдання 2. На основі даних для виконання задачі заповнити картку особового рахунку з ПДВ ООО ”Хмельничанка”, визначити види та суму штрафних санкцій.

Вихідні дані. Сальдо по ПДВ на звітну дату (станом на 01.04. поточного року) складає 22,0 тис. переплати.;

  • за січень поточного року підприємством нарахований ПДВ до сплати в бюджет у сумі 15,0 тис. грн.;

  • за лютий поточного року підприємством подана декларація з нарахуванням до відшкодування з бюджету ПДВ у сумі 9,1 тис. грн.;

  • за березень поточного року підприємством нарахований ПДВ до сплати в бюджет в сумі 31,9 тис. грн.;

  • 28 квітня підприємством сплачено до бюджету 5,8 тис. грн.;

  • 8 травня підприємством сплачено ще 10,0 тис. грн.

  • облікова ставка протягом поточного року становила 9,5% річних.

Практичне завдання 3. На основі даних для виконання задачі здійснити розподіл сплаченої платником суми податкового боргу при умові, що платник податків не визначає пеню окремо в платіжному документі. Нарахувати пеню на фактично погашену суму податкового боргу. Облікова ставка НБУ на день виникнення податкового боргу становила 9,5% річних, а на дату погашення податкового боргу – 8,5 % річних.

Вихідні дані. Платник податків 05.12 поточного року здійснює сплату платежу до бюджету у сумі 1235 грн. При цьому платник податків має податковий борг, який виник у зв’язку з несплатою узгодженого податкового зобов’язання, останнім днем граничного строку сплати якого було 10 травня поточного року. Сума податкового боргу платника податків за станом на цю дату без урахування наявної в нього пені складає 1444 грн. Сума нарахованої та несплаченої платником пені за станом на 10.05 даного року складає 180,30 грн.